Ziarul de Duminică

Recesiunea democratiei

Recesiunea democratiei

Larry Diamond

11.07.2008, 16:00 61

In incercarea lor de a intelege lumea contemporana, unii cercetatori si specialisti inventeaza concepte de o mare forta, capabile sa explice prin ele insele, aproape dintr-o data, un fenomen. Este cazul universitarului american Larry Diamond, care a lansat la inceputul acestui an, intr-o carte intitulata Spiritul democratiei, conceptul de "recesiune democratica".

Imposibil sa nu vibrezi la pronuntarea acestei sintagme. Sigur, deseori politologii sau istoricii vorbesc despre "regresul democratiei" sau despre faptul ca in unele tari democratia sufera serioase reversuri. Proiectand insa continutul unui concept strict economic, cel de "recesiune", asupra termenului "democratie", Larry Diamond obtine un dublu efect: unul este metaforic, iar celalalt stiintific.
Dupa cum stie toata lumea, recesiune inseamna diminuarea temporara a productiei.
Spunand, deci, ca pe glob democratia este in recesiune, obtinem aceasta imagine plastica, a diminuarii practicilor democratice pe planeta noastra, inclusiv in tari in care democratia pare de multa vreme solid instalata. In acelasi timp, vorbind de recesiune democratica, pastram in rezerva si o anumita doza de speranta, pentru ca recesiunile economice, dupa cum stim, alterneaza cu momente de crestere economica.
Insotindu-l pe predecesorul sau in scaun, Franz Xaver von Hornstein, Netzhammer mai vizitase unele dintre acele localitati in 1902.
Mersese atunci.
Intr-un articol publicat la inceputul lunii mai in New York Times, editorialistul Thomas L. Friedman se intreba daca nu cumva recesiunea democratiei nu risca sa fie mai grava si mai lunga decat recesiunea prin care trece in prezent economia americana.
Oare nu este un exemplu de recesiune globala a democratiei faptul ca economia mondiala depinde de un petrol care vine in special din tarile totalitare?
Oare n-ar trebui sa ne nelinisteasca faptul (dupa cum observa Larry Diamond in cartea sa) ca toate cele 23 de tari care isi extrag veniturile din petrol in proportie de peste 60 la suta sunt state autoritare sau pur si simplu dictaturi?
Personal, cred ca America a intrat in recesiune democratica acum opt ani, cand n-a gasit alt om mai destept, mai inteligent si mai charismatic pentru a-l alege in functia de presedinte decat pe fiul unui fost presedinte.
Tot o recesiune a democratiei este si interventia Americii in Afganistan si Irak, in primul rand fiindca a recurs la arme pentru a incerca sa impuna un model democratic in aceste tari, iar in al doilea rand pentru ca nu a reusit sa-si duca la bun sfarsit obiectivul.
Dupa cum observau diversele institutii internationale care iau pulsul democratiei pe glob, anul 2007 a fost cel mai negru, de la sfarsitul razboiului rece incoace, in materie de practici democratice. Democratia este in recesiune in tari precum Rusia si Pakistan, de exemplu.
Cand practicile democratice diminueaza intr-o tara, cauzele mai pot fi gasite in extinderea, la toate nivelurile, a coruptiei si in incapacitatea clasei politice de a insufla incredere unui electorat.
Cand oamenii devin blazati, cand merg la vot fara nici o vlaga sau chiar renunta sa mai voteze, cand nu mai sunt fascinati de ideea de democratie ci se lasa mai degraba atrasi de tot felul de doctrine exaltate si irationale, tot despre recesiune a democratiei vorbim.
Nu se exprima recesiunea economica printr-o scadere a consumului si a investitiilor, prin panica la bursa si pesimism generalizat? Cand oamenii "consuma" mai putina democratie, si cand se implica mai putin in viata cetatii, suntem deci in recesiune democratica.
Dar faptul cel mai grav este ca virusii capabili sa provoace recesiuni democratice se nasc chiar in interiorul marilor democratii. Inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, un mare ganditor francez, Alexis de Tocqueville, autorul unor pagini superbe despre democratia americana, observa ca hiperconsumul nu poate decat sa distruga democratia.
Cand cetateanul este transformat in consumator (prin presiunea modelelor, a publicitatii, a informatiei si a lipsei de idealuri largi), democratia intra inevitabil in recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO