Ziarul de Duminică

România la Cannes. GALERIE FOTO

România la Cannes. GALERIE FOTO

România la Cannes. GALERIE FOTO

25.05.2012, 00:00 85

Ce se mai întâmplă la Marché du film?

Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc / Romanian Film Promotion (APFR) a organizat în perioada 16-25 mai, în cadrul Marché du Film a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, un stand dedicat cinematografiei autohtone (foto 1).

Pentru al şaptelea an consecutiv, România a fost prezentă în cel mai important eveniment dedicat industriei de film, Marché du Film, eveniment ce adună anual un număr de 10.000 de participanţi din peste 100 de ţări.

Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional şi pune la dispoziţia celor interesaţi (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată prin diverse evenimente interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini. În plus, APFR va reedita broşura Shooting Romania, un ghid esenţial ce prezintă avantajele alegerii României pentru realizarea unei producţii cinematografice. Broşura oferă informaţii privind cadrul legal al realizării unei producţii cinematografice, precum şi detalii ce privesc cinema-ul şi piaţa de film autohtonă în date statistice.

Una dintre misiunile APFR-ului o reprezintă şi susţinerea cineaştilor români prezenţi în diferitele secţiuni ale Festivalului. În principala secţiune competiţională a Festivalului de Film de la Cannes s-a regăsit anul acesta Cristian Mungiu, care va concura pentru Palme d'Or cu filmul După dealuri. Scurtmetrajul Orizont, în regia lui Paul Negoescu, a fost selectat în competiţia secţiunii Semaine de la Critique/ Săptămâna Criticii. Filmul, o producţie 100% independentă, spune povestea unui bătrân pescar atacat de o creatură misterioasă din adâncurile neexplorate ale Mării Negre. Tabăra din Răzoare, regia Cristi Iftime este unul dintre cele 15 titluri selectate în secţiunea Cinefondation.

România a fost reprezentată anul acesta în programul Producers on the move, din cadrul reţelei European Film Promotion, de către producătoarea Monica Lăzurean Gorgan.

Prezenţa românească la Cannes va fi sărbătorită în acest an pe plaja hotelului Majestic în cadrul unui eveniment organizat de APFR în colaborare cu Wild Bunch (distribuitorul internaţional al filmului După dealuri) şi Le Pacte (distribuitorul francez al filmului.)

Standul românesc de la Cannes este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român din Paris.

Un nou prag pentru Mircea Cantor

Artistul vizual Mircea Cantor (laureat, anul trecut, al prestigiosului Premiu Marcel Duchamp) expune proiectul Prag resemnat la Gent (Belgia) pornind de la o casă tradiţională românească, în cadrul expoziţiei urbane de anvergură Track, în perioada 12 mai -16 septembrie 2012, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles.

Lansarea expoziţiei a avut loc pe 12 mai în centrul oraşului Gent, în cursul serii fiind organizat şi un recital al interpretului de muzică tradiţională Ioan Opriş, originar din Brebu, Maramureş. Casa de lemn din Maramureş a fost remontată în oraşul belgian de către o echipă de meşteri români, iar prin proiectul său Mircea Cantor (foto 2) a prezentat publicului atât arta şi meşteşugurile tradiţionale româneşti, cât şi o reinterpretare a simbolisticii arhitecturale.

Organizată de Muzeul de Artă Contemporană din Gent, expoziţia reuneşte operele a 41 de cunoscuţi artişti contemporani din întreaga lume şi invită publicul să reflecteze şi dialogheze cu artiştii asupra unor realităţi urbane actuale. Numeroase evenimente culturale s-au desfăşurat de-a lungul itinerariului urban jalonat de operele artiştilor.

Îmi curgi prin vine…

Florin Şerban, regizorul multipremiatului Eu când vreau să fluier, fluier (foto 3), reia provocarea lucrului cu actori neprofesionişti. "La un actor de film nu contează statura atletică sau fotogenia, contează doar să aibă un chip care spune o poveste şi să aibă curaj. Mult curaj." spune Florin Şerban.

Cu ocazia primei experienţe cu actorii neprofesionişti în filmul Eu când vreau să fluier, fluier, regizorul a transformat oameni obişnuiţi în actori recunoscuţi la nivel internaţional. Lungmetrajul său a câştigat la Festivalul Internaţional de la Berlin 2010 Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului şi Premiul Alfred Bauer pentru inovaţie în domeniul cinematografiei pentru lucrul cu actorii neprofesionişti.

Noul proiect, Îmi curgi prin vine, este un prilej pentru oricine cu vârsta între 18 şi 60 de ani să urmeze o carieră în actorie chiar dacă nu are studii în domeniu. Îmi curgi prin vine este o poveste de dragoste între un bărbat şi o femeie care nu ar fi trebuit să se întâlnească niciodată. Filmul de dragoste a fost o temă neglijată în cinematografia românească a ultimilor ani, iar Florin Şerban speră ca acest lucru să se schimbe odată cu noul său film.

Premiu pentru Teatrul Spălătorie

În cadrul FEST-FDR 2012 (Festivalul European al Spectacolului Timişoara - Festivalul Dramaturgiei Româneşti), premiul pentru cel mai bun spectacol a fost acordat proiectului ROGVAIV (foto 4). Juriul internaţional (format din Bonnie Marranca, preşedintele juriului - SUA, Ingrid de Ketelaere - Belgia şi Andreas Beck - Austria) a argumentat acordarea acestui premiu pe relevanţa socială a temei, pe interesul faţă de teatru ca rezultat al unui efort colectiv - o tendinţă semnificativă în teatrul european actual, pe relevanţa în descoperirea de noi limbaje dramatice şi a unei noi abordări în arta actorului, ca şi pe stilul minimal şi lejer al spectacolului, în deplin acord cu întregul concept din spatele acestuia.

ROGVAIV - Proiect de Artă Activă împotriva oricărei forme de discriminare este un spectacol-document despre intoleranţa exprimată public, deschis, fără niciun fel de control, responsabilitate sau ruşine de către lideri de opinie şi personalităţi ale vieţii publice din Republica Moldova 2011. În distribuţie: Emilian Creţu, Veaceslav Sambris, Ina Surdu, Doriana Talmazan, Irina Vacarciuc; producători - Nicoleta Esinencu şi Nora Dorogan; autor proiect - Bogdan Georgescu.

Proiectul ROGVAIV face parte din programul REZIDENŢĂ CĂLCĂTORIE al Teatrului Spălătorie. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundaţiei ERSTE.

Programul REZIDENŢĂ CĂLCĂTORIE îşi propune crearea unei platforme de lucru şi interacţiune între tineri artişti independenţi din republica Moldova şi artişti invitaţi, atât din Moldova cât şi din străinătate.

Spaţii deschise la Roma

Accademia di Romania in Roma a inaugurat miercuri, 23 mai 2012, expoziţiainternaţională "SPAZI APERTI X" (foto 5), oplatformă de dialog între academiile şi institutele culturale străine prezente în Capitala Italiei, creată cu scopul de promova un eveniment colectiv de artă contemporană unic în felul său la Roma. Cea de-a X­-a ediţie a "SPAZI APERTI", curatoriată de Eleonora Farina, se prezintă sub forma unei expoziţii precum şi a unei serii de evenimente paralele, la care se adaugă o dezbatere/prezentare. Această conferinţă prezintă reţeaua instituţională a proiectului (care în acest an prevede o participare majoră), punctând cei 10 ani de activitate desfăşurată împreună.

"SPAZI APERTI X" va găzdui lucrările a aproximativ treizeci de artişti internaţionali, rezidenţi în 12 academii şi institute culturale din Roma, şi o mică selecţie de invitaţi speciali, câţiva dintre cei mai interesanţi expozanţi din ultimele nouă ediţii.

Prin cele 40 de lucrări, se va aprofunda legătura dintre figura artistului şi situaţia social-politică dificilă din prezent. La aproape 100 de ani de la reflecţiile filozofului rus Mikhail Bakhtin despre imaginaţia dialogică, astăzi, mai mult ca niciodată - într-un moment de profundă criză economică şi socială - devine esenţială punerea în discuţie a obiectului artistic, nu numai ca rezultat creativ dar şi ca rezultat al diferitelor forţe centripete.

Teatru neconvenţional la New York

ICR New York prezintă în a doua parte a lunii mai două proiecte teatrale care readuc teatrul neconvenţional şi dramaturgia contemporană românească în centrul Manhattanului. În data de 23 mai a avut premiera cel de-al doilea spectacol din cadrul proiectului de teatru neconvenţional The Window (Vitrina), creat şi regizat de Ana Mărgineanu pentru galeria ICRNY de pe Third Avenue (foto 6), care va avea reprezentaţii zilnice până în 29 mai. După succesul primului The Window , care a fost văzut de mai bine de 2000 de trecători, al doilea spectacol din cadrul proiectului porneşte de la colaborarea între scenografa Daniela Codarcea Kamiliotis şi autoarea Saviana Stănescu. De asemenea, în 24 mai ICR New York prezintă în colaborare cu compania Immigrants' Theatre Project o seară de spectacole lectură cu piese semnate de Vera Ion şi Mihaela Michailov, în cadrul programului Eastern European Playwrights: Women Write The New. Acest eveniment celebrează aniversarea a 30 de ani de existenţă a prestigioasei The League of Professional Theatre Women. Cele două autoare vor fi prezente la New York, lecturile fiind urmate de o masă rotundă condusă de criticul Claudia La Rocco (colaborator al The New York Times).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO