Ziarul de Duminică

România la ediţia 2013 a Carnavalului de la Veneţia/ de Ziarul de duminică

România la ediţia 2013 a Carnavalului de la Veneţia/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

01.02.2013, 00:07 242

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti şi în colaborare cu Scuola Grande di San Teodoro - Venezia şi Venezia Marketing & Eventi - organizatorii oficiali ai Carnavalului de la Veneţia, organizează în perioada 2-14 februarie 2013 expoziţia "România: costume şi măşti populare de ceremonie" la Scuola Grande di San Teodorodin Veneţia. Tema din acest an a Carnavalului de la Veneţia este "Vivi in colori/Trăieşte în culori".

Costumul popular românesc reprezintă unul dintre cele mai expresive domenii de afirmare a creativităţii feminine. Nenumărate sunt dovezile de fantezie şi ingeniozitate, de măiestrie şi bun gust care te atrag când priveşti veşmintele de sărbătoare şi ceremonial ale costumului tradiţional din fiecare zonă etnografică a României. Din ţesături de in şi cânepă, de lână şi bumbac, din blănuri şi postavuri, din borangic şi mătase, femeile au conceput ansambluri de forme expresive, de mare originalitate plastică, cu trăsături artistice inconfundabile în context european. Instruite la "şcoala tradiţiei" ele au realizat un valoros ansamblu de piese vestimentare, cărora au ştiut să le imprime o înfăţişare adecvată "gustului" fiecărei generaţii, prin mijloace de expresie alese în ton cu "vremea".

Diferitele cadre de afirmare publică ale costumului popular - la biserică şi la Jocul duminical, la Crăciun şi la Paşti, la Nedei şi la Hramurile bisericilor - au imprimat acestei ţinute vestimentare particularităţi specifice, concretizate prin apariţia unor elemente cu valoare simbolică şi funcţie de însemn ceremonial.

Accesoriile cu statut de podoabă au îndeplinit rolul de "mărci ceremoniale" capabile să comunice sensul evenimentului în care este implicată o persoană. "Cununa de mireasă", "peana de ginere" (podoabă de căciulă), "ştergarul de naş", "baltagul de vornic", sau "ciocanul de uspeţe", alături de "însemnele colindătorilor" (podoabe de căciulă), "pălăriile Căluşarilor" sau măştile celor care practică Jocurile de priveghi sau pe cele de renovare augurală a timpului la Anul Nou, completează costumul de ceremonial, conferindu-i o identitate inconfundabilă, în consens cu specificul evenimentului în care apar.

Inaugurarea expoziţiei va avea loc sâmbătă, 2 februarie 2013, ora 12:00, la Scuola Grande di San Teodoro din Veneţia (San Marco 4810).

De asemenea, pe durata desfăşurării expoziţiei "România: costume şi măşti populare de ceremonie", Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" va realiza în Noua Galerie (Cannaregio 2215) a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi o expoziţie de artă populară românească. În cadrul acesteia vor fi prezentate creaţii textile (covoare şi piese de vestimentaţie tradiţională), iar meşterul Paul Buţă va face demonstraţii de creare a măştilor populare româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO