Ziarul de Duminică

Romanul care nu se termină niciodată/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

05.07.2013, 00:01 100

Gheorghe Crăciun

Femei albastre

Femei din gama sensiblu

Femei albastre, dinţi tociţi

Editura Polirom

Romanul neterminat al lui Gheorghe Crăciun care spune povestea unui personaj aflat în căutarea propriului destin, predispus să retrăiască poveştile de dragoste de altădată cu intensitatea ce pare absentă din existenţa lui actuală. Un bărbat matur, divorţat, schimbă slujbe şi femei şi aleargă după o himeră, întrupată în făptura de celuloid a actrţei Nicole Kidman, în timp ce femeile reale cu care se iubeşte nu reuşeşsc să-l satisfacă. „Nu mi-au plăcut niciodată actriţele de film. Orice frumuseţe de celuloid mă lasă rece. Cu Nicole Kidman a fost altceva.” Cum s-ar fi încheiat romanul e greu de ghicit.

 

Dragostea în spaniolă

Editura Allfa

Colecţia „Iubiri de altădată”. Traducere din limba spaniolă şi note de Marin Mălaicu-Hondrari. Texte despre dragoste din opt scriitori din secolul al XIX-lea, cunoscut ca „epoca de aur a romanului“. Leopoldo Alas „Clarín“ (1852-1901) ale cărui romane sunt mai degrabă radiografii ale sufletelor unor indivizi frământaţi de drame interioare; Emilia Pardo Bazán; Juan Valera; Felipe Trigo; Benito Pérez Galdós (1834-1920), cel mai de seamă reprezentant al curentului realist din literatura spaniolă de secol XIX şi unul dintre cei mai mari scriitori hispanofoni; Pedro Antonio de Alarcón; Armando Palacio Valdés (1853-1938) scriitorul care a acordat, în romanele sale, un rol important criticii sociale.

 

Arşavir Acterian

Jurnal

1929-1945 /1959-1990

Editura Humanitas

Cuvânt de întâmpinare de Bedros Horasangian şi Florin Faifer. Arşavir Acterian a ţinut toată viaţa un jurnal: Jurnalul unui leneş. 1929-1945 şi Jurnalul lui Nastratin. 1958-1990. Dupa 1990, şi-a publicat fragmentar jurnalul în diverse volume si chiar in presă. Editura Humanitas reuneşte majoritatea acestor fragmente, reconstituind în bună parte întregul. Cititorul are astfel la dispozitie cea mai completa ediţie a jurnalului lui Arşavir Acterian din câte s-au publicat până acum, cu note de subsol si cu un util indice de nume. „Jurnalul lui Arşavir Acterian este mărturia unui intelectual onest, sensibil, generos, care şi-a ratat probabil un destin cultural asemănător cu al colegilor săi de generatie, prezenti, de altfel, în carte: Eugen Ionescu, de care era aproape nedespărţit în tinereţe, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea.”

 

Peter Demeny

Ghidul ipocriţilor

Editura Cartea românească

„Ideea acestei cărţi mi-a venit în timpul susţinerii tezelor de licenţă, când o colegă de-a mea care la şedinţele catedrei vorbeşte mereu despre cât este de «inadmisibil» cutare fapt care nu ia în considerare interesul studenţilor într-o voce pasional-plîngăreaţă şi tremurătoare, aici, în momentul cel mai important al vieţii acelor studenţi, a pus întrebări cât se poate de atroce, a formulat critici teribile şi a propus note umilitoare, făcându-se că nu aude argumentele noastre. Mai că era să fac infarct, lucrul nelăsându-mă în pace nici mult mai târziu. M-am luptat în gând cu ea, m-am gândit la vecinii care se încalţă şi se descalţă în casa scării şi lângă uşa cărora a scris probabil un puşti inteligent dar fără prea multe cunoştinţe de ortografie «impocriţi»… Aşa am  ajuns la ideea volumului de faţă. Ce-ar fi, m-am întrebat, dacă aş scrie un Ghid al ipocriţilor, aşa cum Radu Paraschivescu a scris un Ghid al nesimţitului. Cartea ar cuprinde capitole despre părintele, copilul, soţul-soţia, fratele, prietenul, ruda, cunoştinţa, vecinul, amantul, socrul-soacra, ginerele-nora, şeful, angajatul, profesorul, elevul etc. ipocrit, propunând un fel de manual pentru acest tip de om ubicuu şi deprimant.”

 

P.C. Cast, Kristin Cast

Predestinare

Volumul 9 a seriei Casa nopţii

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Georgiana Harghel. P.C. Cast este o premiata autoare de literatura fantastica si paranormala si un profesor indragit. Fiica ei, Kristin Cast, are si ea premii pentru jurnalism, dar si pentru poezie. Vandute deja in milioane de exemplare, primele volume ale seriei Casa Noptii, despre aventurile lui Zoey Redbird in liceul vampirilor, se bucura de un urias succes international. Continua in cartea a zecea! În acest volum, Zoey e în sfârşit acasă, în siguranţă cu Stark alături de ea, pregătindu-se pentru înfruntarea cu eroul negativ Neferet. „Dragostea – spune ea – este singurul lucru care rezistă în Întuneric, dincolo de moarte şi de distrugere. Ştii asta – sau ştiai asta.“

 

David Baldacci

Rece ca piatra

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Cristina-Teodora Brait  prin Lingua Connexion. A treia carte din seria „Clubul Camel”. „Oliver Stone, conducătorul unui grup misterios autointitulat Clubul Camel, este un bărbat deopotrivă temut şi respectat. Supraveghindu-i îndeaproape pe liderii de la Casa Albă, clubul şi-a câştigat aliaţi, dar şi duşmani formidabili. Annabelle Conroy, o membră onorifică a Clubului Camel, este o maestră a escrocheriilor. Când un fost şi foarte puternic coloborator din trecut o urmăreşte, clubul încearcă s-o protejeze, dar un nou pericol apare la orizont. Câţiva bărbaţi pe care Stone îi cunoscuse în trecut sunt ucişi. În spatele acestor crime se află Harry Finn. Pentru toţi cei care îl cunosc, acesta este un tată şi un soţ iubitor care-şi foloseşte abilităţile ca să apere securitatea Americii. Dar Finn este şi un ucigaş de neoprit care-l ia în vizor pe însuşi Oliver Stone.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO