Ziarul de Duminică

Sănătatea este cea mai profitabilă industrie/ de Ziarul de duminică

Sănătatea este cea mai profitabilă industrie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.05.2012, 00:03 162

Ben Goldacre

Pseudoştiinţa

Un medic deconspiră corupţia din spatele industriei de medicamente

Editura Trei

Traducere din engleză de Bogdan Perdivară.

O carte pe care "...nu trebuie să o rataţi." - The Times. "O să vă prăpădiţi de râs, după care o să aruncaţi la gunoi toată aşa-zisa mâncare sănătoasă pe care cheltuiţi o grămadă de bani." - The Observer.
În dorinţa de a obţine profituri cât mai mari, companiile farmaceutice se războiesc pentru a breveta şi impune noi medicamente, mergând până la a influenţa rezultatul studiilor medicale. Consecinţele pot fi absolut tragice: în anii '80, folosirea unor medicamente împotriva aritmiei cardiace a făcut mai multe victime decât războiul din Vietnam, deoarece efectele secundare ale acestora nu au fost considerate relevante.

"Cartea aceasta (...) - spune autorul - urmează un crescendo firesc, pornind de la nerozia şarlatanilor, trecând prin atenţia care li se acordă în mass-media, continuând cu şmecheriile în valoare de 30 de miliarde de lire sterline ale industriei producatoare de suplimente alimentare, cu reţelele industriei farmaceutice şi ale pieţei sale de 300 de miliarde de lire sterline, cu tragediile studiilor ştiinţifice şi ajungând până la cazurile de persoane care au nimerit la închisoare, au fost luate în derâdere sau chiar au murit, pur şi simplu, din cauza proastei înţelegeri a statisticilor şi a dovezilor, fenomen larg răspândit în societatea noastră.

Prăpastia din cultura noastră se adânceşte: medicina probată experimental, suprema ştiinţă aplicată, are de partea ei unele dintre ideile cele mai ingenioase din ultimele două secole şi a salvat milioane de vieţi, însă nu a generat nici măcar o singură expoziţie dedicată subiectului la Muzeul de Ştiinţe din Londra.

Într-o secţiune a cărtii, (…) vom vedea cum oameni aflaţi în poziţii de putere, care ar trebui să se dovedească mai chibzuiţi, comit încă greseli grave, cu consecinţe teribile; vom vedea cum falsificarea cinică a dovezilor de către media şi transformarea lor în două tipuri diferite de temeri în privinţa sănătăţii au atins extreme primejdioase, ba chiar de-a dreptul groteşti.

În dorinţa de a obţine profituri cât mai mari, companiile farmaceutice se războiesc pentru a breveta şi impune noi medicamente, mergând până la a influenţa rezultatul studiilor medicale. Consecinţele pot fi absolut tragice.

Ben Goldacre încearcă să educe discernământul oamenilor care, dorind să prevină eventualele boli, îşi pun în joc propria sănătate. Ben Goldacre a studiat medicina la Oxford. În prezent lucrează ca medic pentru National Health Service.

Nicolae Ursea, Mircea Penescu

Vademecum în pneumologie

Editura Paideia

"Vademecum în pneumologie" este o carte ce prezintă într-o manieră limpede noţiunile de bază ale domeniului, aşa cum erau predate la Catedra de Medicină Internă a Spitalului Carol Davila. Lucrarea se adresează în primul rând studenţilor şi medicilor tineri, aflaţi pe diferite trepte ale perfecţionării profesionale. Modul didactic, precis şi ordonat în care sunt prezentate câteva dintre cele mai importante domenii ale Pneumologiei, este totuşi departe de a fi exhaustiv, dorind doar să orienteze gândirea în formare, să dea noţiunile de bază şi să dezvolte aptitudini şi abilităţi, contribuind astfel la dezvoltarea gândirii clinice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO