• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Ziarul de Duminică

Sapienţia cu Vasile Andru/ de Stelian Ţurlea

Sapienţia cu Vasile Andru/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.10.2010, 23:49 107

Sapientia este o colecţie coordonată la Editura Paralela 45 deVasile Andru în care, de cativa ani, au apărut cărţi care se ocupăde filosofie, religie, antropologie. Adică, în general, cărţi deînţelepciune şi spiritualitate. Au publicat, între alţii, MarinMarina-Balaşa, Fabian Anton, Silviu Lupaşcu, Constantin Dogaru,Lidia Slesar, Ion Buga, Ioan Pintea, Sergiu Al. George, IrenaTalaban, Radu Comănescu - cărţi despre credinţă, psihanaliză,miracole, raporturile unor oameni importanţi ai culturii cuspiritualitatea. Mai multe titluri ale colecţiei sunt semnate chiarde coordonatorul ei, Vasile Andru, cum sunt şi ultimele douăapariţii.

Vasile Andru - "Psihoterapie isihastă. Practici şi modelefilocalice pentru restabilirea sănătăţii". Ediţie revăzută şiadăugită. Autorul se explică: "Atat Filosofia, cat si Filocalia(dragoste de frumos duhovnicesc) pot deveni instrumente depsihoterapie. Se configureaza astfel o disciplina pe care amnumit-o Psihoterapie isihasta. Acest termen l-am propus si l-amfolosit de prin 1990-1991. Este o terapie vizand echilibrul psihicsi rezolvarea unor focare patogene, bazata pe traditia filocalica,pe practica isihasta noera proseuche si pe vindecari sacerdotale.In traditia isihasta se conturase o disciplina a imbunatatiriiumane, a vindecarii bolilor egoului, a corectarii unor trasaturi depersonalitate. Am extras de acolo experiente si cazuistica privindrestabilirea echilibrului psiho-emotional. Asadar domeniul estevechi, numai termenul si structurarea materiei sunt noi, ca sirelansarea sa ca obiect medical si adaugarea sa la psihoterapiilecomportamentale, umanist existentiale, sau la terapiile cognitivesi transpersonala.
In cartea aceasta este vorba atat de conturarea unui obiectdistinct, cat si de indemnarea psihoterapeutilor clasici sprespiritualizarea actului medical."

Vasile Andru - "Surâd, deci exist". Cartea de fata incepeastfel: revenit in patrie dupa un ocol al lumii, scriitorul VasileAndru este indemnat de reporterul si etno-prozatorul DumitruBradatan (Dumi Brad, aici) sa dezvaluie lumea vazuta, dar si pe ceanevazuta, atat cat este ingaduit. Autorul ia pulsul mileniului IIIsi al veacului care "isi arata coltii", si al generatiei "palide siscindate".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466