Ziarul de Duminică

Sarbatori, reportaje, public, studenti, personalitati

27.10.2006, 20:02 15

Invitati din peste 50 de tari sunt asteptati luni, 23 octombrie, la editia din acest an a Festivalului international de film documentar si antropologic de la Sibiu. La eveniment, care dureaza o saptamana, si-au anuntat participarea, printre altii, Horia Roman Patapievici, Tudor Giurgiu, Maia Morgenstern. Astra Film Fest este in acelasi timp o sarbatoare a originalitatii si un reportaj complex despre omenire, documentarele de la sectiunea internationala provenind din nu mai putin de 70 de tari. La actuala editie, cea de-a 8-a organizata de Studioul Astra Film impreuna cu Fundatia de Antropologie Vizuala, s-au inscris peste 700 de pelicule. In final, vor fi proiectate 90 de filme alese de organizatori, dintre care 50 au intrat in sectiunile competitionale. Sunt reportaje, realizate de regizori celebri, despre realitati uitate sau ignorate de omul modern. Sunt filme despre culturi si comunitati ascunse in tumultul marilor orase. Sunt filme despre oameni obisnuiti. "Festivalul international de film documentar si antropologie vizuala de la Sibiu este unul dintre cele mai interesante, valoroase si cautate festivaluri de gen din Europa. Vin aici regizori si producatori de documentar de pe toate continentele, la intalnirea cu un public entuziast, care umple salile de dimineata si pana noaptea tarziu", declara regizorul Dumitru Budrala, directorul festivalului. In public predomina tinerii: "Studentilor din Romania li se alatura colegi de la universitati din Polonia, Ungaria, Germania, Serbia-Muntenegru, Bulgaria sau Italia", mai spune Budrala. Printre locurile de proiectie se numara cladirea "nostalgica" a Casei de Cultura a Sindicatelor si Sala Thalia, una dintre cele mai vechi sali de teatru din Europa de Est.
Cele mai asteptate pelicule sunt cele din sectiunea internationala. O a doua sectiune, dedicata Europei de Est, aduce in discutie multe dintre aspectele dureroase ale tranzitiei din aceasta parte a lumii. Sectiunea "Made in Romania" propune realitati autohtone "vazute" de regizori romani si straini. In fine, inaugurata cu doua editii in urma, sectiunea filmului studentesc a devenit una dintre atractiile festivalului. Astra Film Fest si-a obisnuit publicul, editie de editie, cu invitati de marca. Dupa ce aici au descins jurnalistul Robert Kaplan si regizorul John Marshall, anul acesta invitat special va fi Robert Gardner, fondatorul Centrului de studii cinematografice de la Universitatea Harvard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO