Ziarul de Duminică

Scrisorile Regelui/ de Stelian Ţurlea

Scrisorile Regelui/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.04.2012, 00:08 263

Istoricul Sorin Cristescu, născut în 1962, s-a dedicat de multă vreme studierii epocii primului rege modern al României şi a publicat mai multe volume interesante în care a valorificat cu deosebire scrisorile suveranului, aflate în diferite arhive, pe care le-a transcris şi tradus vreme de mulţi ani. Între cărţile sale amintim "Carol I şi politica României 1878-1912", un volum socotit la vremea apariţiei o carte-document, dar şi "Carol I. Corespondenţa privată (1878-1912)", un volum masiv de 495 de pagini, apărut în 2005, care cuprinde peste 380 de scrisori adresate de Regele Carol I unor rude foarte apropiate: tatăl - Karl Anton (m. 1885), fratele lui Carol I, Friedrich (Fritz - m. 1904), sorei - Maria de Flandra (m. 1912).

De astă dată la Editura Paideia apare Scrisorile Regelui Carol I din arhiva de la Sigmaringen 1878-1905*), cu studiu introductiv, stabilirea textului, traducerea, adaptarea şi notele aceluiaşi Sorin Cristescu. Un alt volum masiv, de peste 500 de pagini format mare.

"Corespondenţa personală a liderilor politici şi militari - ţine să precizeze istoricul - a reprezentat dintotdeauna un instrument de lucru indispensabil al cercetării istorice, menit să întregească imaginea oricărei epoci cu amănunte esenţiale pentru înţelegerea evenimentelor şi evoluţiei istorice. Corespondenţa, la fel ca şi memoriile sau jurnalele, poartă pecetea subiectivismului autorului, totuşi nu se va putea trece niciodată cu vederea peste izvoare de acest gen fără de care elaborarea biografiilor şi monografiilor ar fi de neconceput."

Volumul de faţă cuprinde 297 de scrisori inedite ale regelui. 205 sunt adresate fratelui său Leopold (1835-1905), general în armata germană, tatăl viitorului rege Ferdinand, 59 sunt adresate mamei sale Josephine (1813-1900). La acestea se mai adaugă o serie de 27 de scrisori, de asemenea inedite, aflate în Arhivele Naţionale din Bucureşti, adresate de regele Carol I doctorului Scharrenbroich, medicul curant al reginei Elisabeta, ducelui şi ducesei de Edinburg (deveniţi de la 22 august 1893, ducele şi ducesa de Coburg, părinţii prinţesei Maria), reginei Victoria a Marii Britanii şi o scrisoare adresată principelui Bulgariei, Alexandru Battenberg, pentru care suveranul României nutrea o sinceră afecţiune personală.

Scrisorile lui Carol I reflectă în egală măsură acele probleme de politică externă şi internă ale României care îl preocupau pe rege, dar mai ales problemele de natură familială cu care s-a confruntat suveranul pe parcursul anilor 1878-1905 şi, de asemenea, preocupările sale artistice legate de amenajarea castelelor de la Peleş, Bucureşti şi Cotroceni, unde fratele său Leopold i-a fost, categoric, cel mai important şi mai de încredere sfătuitor.Prin amănuntele furnizate, scrisorile pot fi o mină de aur. Pe lângă informaţiile preţioase despre viaţa politică a ţării, aflăm amănunte despre aplecarea reginei Elisabeta spre spiritism, despre comportamentul Mariei, neagreat de rege (abia căsătorită, se îndrăgosteşte de unul dintre verii ei, un prinţ rus), dar şi despre prinţul Ferdinand, care se apropie prea mult de o domnişoară din boierimea românească, contrar deciziilor luate la urcarea pe tron a regelui, despre pasiunile membrilor Casei Regale şi multe altele.

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen (10 aprilie1839, Sigmaringen - 27 septembrie1914, Sinaia) a fost domnitorul Principatelor Unite Române şi primul rege al Românie. Sub domnia sa de 48 ani, cea mai lungă din istoria ţării, România şi-a cucerit Independenţa de stat, a devenit monarhie constituţională şi s-au pus bazele consolidării statului român modern. Carol I este considerat de majoritatea istoricilor cel mai mare om de stat al României, căci regimul politic pe care l-a promovat a asigurat dezvoltarea ţării noastre pe o linie democratică şi demararea unui amplu proces de modernizare a statului.

De ce socotim acest volum de scrisori un eveniment editorial? Între alţii, o spune remarcabil acad. Dan Berindei: "Scrisorile sunt relatari directe, deplin sincere şi nediplomatice, care reprezintă pentru acest monarh, extrem de reţinut şi rezervat în relatiile sale cu oamenii politici români, o cale de defulare, de exprimare liberă a problemelor şi grijilor sale, dar si a opiniilor dezvăluite fără perdeaua pe care de multe ori o trăgea între el şi cei pe care-i cârmuia."

Un volum care descrie o epocă, plin de extrem de utile fotografii.

*) Scrisorile Regelui Carol I din arhiva de la Sigmaringen 1878-1905. Editura Paideia. Studiu introductiv, stabilirea textului, traducerea, adaptarea şi notele de Sorin Cristescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO