Ziarul de Duminică

Senzualitatea propagandei d'altadata

Senzualitatea propagandei d'altadata
06.06.2008, 19:42 31

Poate de aceea, in societatea ipocrit puritana a Europei inceputului de secol XX, abia destelenita prin curentul Art Nouveau, nudul feminin a fost o prezenta rarisima in iconografia de propaganda a incrancenatului Prim Razboi Mondial.
In 1914, in vechiul Regat, niciodata prea rigid in privinta normelor moralitatii sexuale, ilustratorul Nicolae Gaina, raspunzand probabil unei anumite comenzi generate de o stare de spirit destul de inflamata existenta la momentul respectiv, realiza o violenta alegorie nationalista multiplicata si circulata pe carti postale. Compozitia, potrivit trendului epocii, avea o puternica componenta emotionala, cu un subtil racord senzual-erotic spre barbatia romanului verde: Transilvania - fecioara adulta - purtand pe brat micuta Bucovina - surioara sa mai mica -, ambele suferind, nude si neputincioase, in ghearele sangerosului vultur bicefal austro-ungar. Picaturile de sange scurse din ciocurile bestiei incoronate intrau perfect in consonanta cu violenta cromatica si pe fundalul rosu si negru al lucrarii.
Pe versoul acestei carti postale, intr-un text imprimat, persuasiunea se realiza prin apelul la argumente rationale: "Austro-Ungaria: in 1604 (sic) ucide pe Mihai Viteazul; in 1718-1739 rapeste Oltenia; in 1775 ne fura Bucovina, cu vechia capitala a Moldovei, Suceava si cu mormantul lui Stefan cel Mare si sfant; in 1789 omoara cu miile pe Romanii din Ardeal, partasi ai rascoalei lui Horia si Closca; in 1856 se impotriveste la Unirea Principatelor; in 1866 se impotriveste la domnia ereditara in Romania; in 1877 se invoieste la Reichstadt cu Imparatul rusesc ca sa ocupe Bosnia si Herzegovina, dandu-i ca pret nelegiuit Basarabia noastra; in 1881-1883 ne rapeste drepturile noastre de pe Dunare; in 1891 intemniteaza si chinuieste pe autorii memorandului romanesc; de 40 de ani trateaza Regatul liber al Romaniei ca cel mai injosit vasal; de 400 de ani sugruma Ardealul, Banatul, Maramuresul si Crisana cu cei 4 milioane de frati romani de dincolo. Traiasca Romania Mare!".
Nu stim care au fost ecourile acestui neobisnuit demers propagandistic si cu atat mai putin daca vreun roman verde al acelor ani s-ar fi scandalizat de "intinarea" idealurilor nationale prin imagini cu "dame despuiate". De asemenea, nu stim ca vreun alt roman verde contemporan sa fi indraznit sa foloseasca unda de soc a nudului in compozitiile campaniilor pro NATO, pro UE sau electorale din Romania mioritica a mileniului III.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO