Ziarul de Duminică

Simplitate vs. risipă interpretativă/ de Ziarul de duminică

Simplitate vs. risipă interpretativă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.12.2012, 00:04 119

Valeriu Gherghel

Breviarul sceptic şi alte eseuri despre simplitate

Editura Polirom

Colecţia PLURAL. Încă un volum de eseistică erudită al autorului ieşean, al cărei titlu iniţial, menţionat în introducere, era mai abscons - "Cauda pavonis", o trimitere deloc gratuită la gratuitate.

Principiul simplităţii sau al economiei i-a preocupat dintotdeauna pe filosofi şi logicieni, care de-a lungul timpului au propus pentru el diferite formulări şi interpretări. Eseurile lui Valeriu Gherghel sunt centrate pe simplitatea aplicată în interpretarea textelor, care presupune a nu fi excesiv, a respecta limita şi măsura, a accepta faptul incomod că poţi explica numai ceea ce poţi explica şi a te mărgini strict la ceea ce spune textul, fără să construieşti ipoteze suplimentare. Pe parcursul volumului, speculaţia alternează cu exerciţiul practic - analiza de text - şi, în câteva cazuri, cu exerciţiul imaginativ. Dacă prima parte vorbeşte despre simplitate şi conciziune, iar cea de-a doua despre principiul opus, reprezentat de risipa interpretativă şi exces, partea a treia prezintă unele episoade din istoria hermeneuticii (Philon din Alexandria, Sfântul Augustin, Hugo de Saint-Victor) care demonstrează cât este de dificil să fii simplu în interpretare.

"Istoria hermeneuticii - precizează autorul - e plină de exegeţi dogmatici. Scepticii veritabili pot fi număraţi pe degetele unei singure mâini. În interpretare, toţi pot să poată. Şi nimeni nu poate să nu poată. Nu există semnificaţii tăinuite, pagini abstruse, vid semantic, întuneric. E absolut uimitor acest dogmatism al criticilor. În teologie, e o distincţie şi o trufie să fii agnostic şi să-ţi recunoşti, încă de la debutul discuţiei, ignoranţa. Fiinţa lui Dumnezeu e dincolo de pătrunderea minţii. Aici, neştiinţa e o virtute glorificată. În hermeneutică, dimpotrivă. A mărturisi că nu intuiesti o semnificaţie, că sensul precis al unei sintagme este cu neputinţă de sesizat e ca şi cum ţi-ai recunoaşte un viciu abominabil. Esenţa divină se sustrage tuturor. În schimb, semnificaţia unei scrieri e în văzul şi la cheremul oricui. Aşa să fie oare?"

Valeriu Gherghel, doctor în filosofie, este profesor asociat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. La Editura Polirom a mai publicat "Porunca lui rabbi Akiba" (2006).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO