Ziarul de Duminică

Soldaţi de weekend/ de Rareş Năstase. GALERIE FOTO

Soldaţi de weekend/ de Rareş Năstase

GALERIE FOTO

Autor: Rares Nastase

28.02.2013, 23:50 556

Pentru inceput, va invitam la arme! Nu sunt trupe de gherila, nici grupari paramilitare, desi se imbraca si se misca la fel. Sunt pasionatii de viata militara, romani de toate varstele care la sfarsit de saptamana aleg sa traiasca precum soldatii. Ii inspira fostele unitati militare dezafectate, unde se lupta, fac instructie, se intrec in vehicule de atac si practica sporturi extreme. O metoda prin care scapa de cotidian si socializeaza cu arma la ochi. E strategie, concentrare, fair-play si mult curaj.

Orastie, o fosta unitate militara - doua tinere pornesc in aventura incaltate... in balerini. Baia de noroi le face dependente de... turism spartan.

Tot un trai spartan duc si cativa razboinici de ocazie. Si tot in foste unitati militare din toata tara. Mii de pasionati de airsoft dau examenul testosteronului. Si toti il trec cu brio. Cand se satura de impuscaturi si simulari tactice, fac instructie in poligon...

Taratul pe coate prin zapada e pentru turistul de rand. Cine isi permite lux, da piept cu troienele in aventuri mult mai spectaculoase.

Iar ce e lux la noi, e normalitate in strainatate. Turistii de peste hotare vin sa se impotmoleasca in salbaticia oferita de plaiul romanesc. De la razboi la intreceri prin zapada, noroi si praf - toata distractia asigura descatusarea hormonilor.

De cand e lumea, barbatii si-au dorit sa isi consume energia. Sa participe la inclestari militare si sa concureze in conditii extreme. Pe timp de pace si intr-o tara in care armata e optionala, alternativa e... militaria de weekend, cu zambetul pe buze.

Oameni aparent obisnuiti si din cele mai diverse domenii, se transforma la sfarsit de saptamana si evadeaza din cotidian. Stresul de la serviciu, problemele de acasa, neajunsurile... toate se transforma la sfarsit de saptamana intr-un soi de furie de care multi reusesc sa scape doar apasand pe tragaci sau gonind la viteze ametitoare. Asa uita de problemele de la serviciu sau de acasa, de sefi obositori sau copii galagiosi. Aleg sa defuleze cu arma la ochi, isi descarca toate tensiunile in batalii mimate si sejururi in conditii grele, care sa-i puna la incercare.

Departe de tumultul societatii se dezvolta o comunitate aparte - cea a pasionatilor de viata militara. Joaca si se joaca mimand razboaie, fac simulari tactice unde invata de la profesionisti si vor sa descopere in viteza salbaticia Romaniei.

Avem o tara cu un urias potential neexploatat. Dezvoltam la scara nationala o pasiune pentru viata de armata dar domeniul e mult prea putin speculat. O piata de nisa in turismul romanesc prinde contur in pas alert, dar pasiunea pentru militaria in joaca ramane inca la stadiul de dorinta...

Alin e agent de vanzari in Brasov. Caz tipic de roman cu program incarcat - face tara la volan, cat e saptamana de lunga. Viorel - om de afaceri. Detine o fabrica de mobila si alte cateva afaceri mici din domeniul sportului. Il gasim la birou, cu ochii in calculator.

Isi face timp zilnic sa studieze ofertele online. Nu a facut armata dar spune ca are airsoftul in sange. E casatorit si are doi copii mici. Si daca de luni pana sambata da comenzi angajatilor sai, duminica primeste ordine, echipat si inarmat pana in dinti, precum soldatii din Irak ori Afganistan. Cand alti barbati merg la sala sau pe stadion, el face pe soldatul universal intr-o fosta unitate militara secreta, de langa Zarnesti.

"Cand am auzit ce se poate face, nici nu am stat la discutii, deci in secunda doi mi-am cumparat echipament si am venit pe teren." "Prima reactie a fost waw!, am vazut replicile am vazut echipamentul si am zis ca vreau sa fac chestia asta." "Treaba asta este pac-pacul de acum 30 de ani pe care-l jucam toti in copilarie. Si acum jucam pac-pac, dar cu jucarii mult mai scumpe."

Aici Alin e Chelu, si impreuna sunt BAT -clubul din Brasov. Crocker lucreaza in publicitate, Vlad e programator, Ciprian, reprezentant vanzari, Dragos e liber profesionist. Tot profesionisti, dar militari adevarati sunt si Piticul si Ionut - zis Pala. Ultimii doi, tacticienii grupului. Stiu pana si cum pot fi modificate replicile, ca sa lupte cu ele cat mai eficient.

Joaca pe un fost teren militar pentru ca ii inspira buncarele unde erau ascunse rachete odinioara si cladirile in care se servea... patria. Intrarile in forta repetate au un scop. Baietii vor sa mearga in aprilie in Cehia - acolo are loc anual cel mai mare eveniment european de gen.

Numit Border War, este Mecca jucatorilor de Airsoft, o batalie cu pana la 3 mii de persoane si un arsenal impresionant - elicoptere, vehicule de lupta, si confruntari pe zeci de hectare. Pana atunci, brasovenii se antreneaza intens.

Pasiunea pentru arme si viata militara aduna oameni din cele mai diverse domenii. In spatele mastilor se ascund muncitori in constructii, medici, profesori si politicieni.

E ora 8, duminica dimineata. Intr-o fosta baza de cercetare de langa Bucuresti e forfota. In timp ce alti bucuresteni inca dorm sau fac piata cu plasele in brate, la Domnesti in Ilfov se pune la cale un razboi. Pus la punct dupa un scenariu pregatit anterior.

Este o misiune de eliberare de ostatici in care se rafuiesc, chipurile, doua tabere. Atacatorii sunt armata albastra, iar aparatorii sunt armata rosie. Pare ca se urasc de moarte. Atacatorii sunt condusi de Ionut - alias Colonelul, iar la adversari lider este Dan Minca, nume de cod Doktoru. Pare mai degraba casting pentru un film de razboi, atat de serios e scenariul. Si se cere seriozitate - toti jucatorii trebuie sa intre in pielea personajelor de pe front. Daca privesti imaginile si intri in rol, zici ca e iadul pe pamant. In realitate e doar... o joaca, luata in serios. Protagonistii se impusca cu bile si se prefac ca au cazut la datorie.

E un mix de strategie ca la sah, dar si multa alergatura prin padure si cladirile parasite. De asta a venit la batalie si deputatul PDL Dan Cristian Popescu. Cu multe afaceri si putin timp liber, incearca sa dea jos cateva kilograme in plus si sa devina un bun strateg. "Aici fiecare e soldat, nu mai e ce este in viata reala - spune deputatul. Cred ca este foarte important sa se rupa aceasta bariera sociala si aici esti parte dintr-un pluton. " Pe campul de bataie deputatul primeste ordine de la Silviu, nume de cod Sierra, care in viata de zi cu zi este... instalator. Nu si la airsoft, unde este veteran si vine la lupta cu un tun artizanal.

Batalia nu e numai pentru barbati. Amelia Boros e psiholog si e innebunita dupa acest gen de socializare.

Pe cat de rapid se dezvolta pasiunea romanilor pentru viata militara, pe atat de putin este speculat acest domeniu. Este turism de nisa, de mare succes peste hotare, care in Romania se rezuma la... cateva initiative timide. Culmea e ca tara noastra e intesata cu foste unitati militare dezafectate, uitate de autoritati si lasate in paragina. I-ar putea gazdui pe impatimitii traiului militar, care abia asteapta sa cheltuiasca bani frumosi pe instructie si probe extreme.

Indiferent ca se joaca la Bucuresti sau in Brasov, soldatii de weekend au la dispozitie un urias arsenal de cladiri, ideale pentru gherila urbana.

Putini s-au gandit sa faca din aceste cladiri dezafectate o afacere serioasa, in care sa ofere doritorilor toate conditiile. Sunt sute de unitati militare cedate de Ministerul Apararii catre primarii si consilii judetene care nu au mai facut nimic cu ele. Au picat si planurile privind locuintele sociale si nimeni n-a vazut nici potentialul turismului militar. Domeniul e ca si inexistent in Romania, desi in tari precum Marea Britanie sau Statele Unite acest turism de nisa aduce profituri de zeci de milioane de euro anual. La noi singurul exemplu notabil e la Orastie.

Olav are 35 de ani si este fost ofiter la parasutisti, unde armata era armata. S-a antrenat ulterior cu trupele DIAS si cu vanatorii de munte si acum e platit sa predea din tehnicile insusite. "Daca in urma cu 5 ani - spune el - m-ar fi pus cineva sa inventez job-ul meu preferat sau cel care mi s- ar potrivi cel mai bine n-as fi putut-o face atata de bine. E ceva care ia din tot ce am facut eu, din toate scolile din toata pregatirea pe care am facut-o eu de-a lungul vietii. "

Cumparata de un investitor privat, fosta unitate militara pastreaza multe din cladirile vechi si darapanate, care sunt folosite pentru exercitiile tactice. Iar perimetrul trasoarelor, acum e teren accidentat pentru vehicule senilate. A fost pastrat si poligonul, o alta mare atractie in randul pasionatilor de airsoft.

Cele mai multe cladiri au fost insa schimbate din temelie. O fosta baza militara secreta cu fabrica de munitie si armament greu, a fost astfel transformata total intr-un urias complex de agrement cu 4 stele pe epoleti, unica in Europa. O investitie de 12 milioane de euro, pentru experienta unui crampei din viata militara. Aici poti dormi intr-un Tab...

Iar pentru clientii mai pretentiosi exista vilele generalilor - 150 de euro pe noapte pentru un living spatios la parter si 2 camere uriase la etaj.

Cand sunt conditii exista si cerere. Oameni care vin sa doarma in puf dar sa petreaca ziua in noroi.

Acest gen de turism atrage multi clienti de peste hotare, pasionati de off-road si enduro, care fug de civilizatie si cauta salbaticia Romaniei, cu trai spartan si sporturi extreme.

"Credeau ca e o pasarica de-a mea - declara Marius Cristescu, dezvoltator proiect turistic - si toata lumea zicea mai asta nu are ce face in timpul liber si nu are ce sa faca cu banii, ca oricum nicio banca nu ar fi finantat un asemenea proiect pentru ca e un proiect nou, o viziune noua si nu se incadreaza in niciun standard bancar."

Conceptul da rezultate - daca vara e prilej de curse cu ATV-ul, iarna coclaurii din perimetrul unitatii militare sunt locul ideal pentru aventura snowmobilelor.

Si tot la capitolul pasiune pentru viata militara e si hobby-ul patronilor complexului. In timp ce alti colectionari aduna timbre, ei reconditioneaza tehnica militara - sute de tancuri, Tab-uri, avioane si lansatoare de rachete, trec prin cosmetizare la Bucuresti, inainte sa fie expediate la Orastie. Este foarte migalos acum sa le demontezi de la A la Z si plus ca nu mai sunt piesele de schimb care erau ...

Conceptul de la Orastie nu are deocamdata concurenta in Romania. Culmea, desi sunt sute de unitati militare dezafectate in toata tara care ar putea oferi acest tip de agrement. In schimb zac parasite. Un exemplu e la Mârsa, langa Sibiu. Aceasta fosta baza antieriana seamana izbitor cu cea de la Orastie. Ba chiar e intr-un decor mai intersant, in munti. Acum apartine primariei din Avrig, care ar fi vrut sa faca din ea un mega proiect turistic, dar ca la orice treaba romaneasca, exista un impediment.

Singura cale de acces catre unitate, un drum de cateva sute de metri, trece pe o proprietate privata, o uzina vecina. Iar pentru acest drum, vecinii ar fi cerut si pana la 3 milioane de euro, iar negocierile cu primaria au esuat. Coordonatorul proiectului de reabilitare din partea primariei, explica: "Aici s-ar crea locuri de munca, aici ar veni turisti, odata dezvoltandu-se zona asta, se dezvolta totul." Si vecinii dvs cu fabrica nu au interesul asta? "S-ar parea ca nu."

Colonelul Isache, acum in rezerva, a activatat in aceasta unitate inainte de 89. Si a vazut-o cum moare, odata cu inchiderea. "Va dati dvs seama, pe 133,5 hectare , 2 oameni pe tura, nu se poate pazi, uitati in ce hal a ajuns, deci in portiunea asta venea macaraua si cu racheta si aici noi ne pregateam." "Aveam rachete care bateau pana la 300 de km."

Hotii au luat tot ce era de valoare, iar autoritatile locale au inceput sa vanda cea mai mare atractie a fostei cazarmi - brazii falnici de pe aleea principala. De aici sunt scosi an de an multi copaci pentru a fi amplasati de Craciun in diferite orase din tara.

Unitatea a avut o sansa uriasa in 2010: o firma daneza a purtat negocieri intense cu primaria pentru concesionarea terenului si a cladirilor, strainii doreau sa investeasca peste 10 milioane de euro intr-o baza turistica. Impedimentul caii de acces nerezolvat de edilii locali i-au facut sa se reorienteze catre o alta tara balcanica.

Avem in Romania un urias potential neexploatat. Dezvoltam la scara nationala o pasiune pentru viata militara dar domeniul e mult prea putin speculat. Copii mari, cu pusti la ochi mimeaza razboaie la sfarsit de saptamana. Trendul e si mai dezvoltat in strainatate de unde pot veni si mai multi impatimiti. Avem locuri ideale pentru airsoft, nu si conditii de cazare. Avem soldati de weekend printre daramaturi, cand am putea avea o invazie de turisti in cautarea militariei cu zambetul pe buze...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO