Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

11.05.2007, 01:19 17

Remake biblic
"Experimentul Iov", adaptare si versiune scenica de Mihai Maniutiu dupa Cartea lui Iov, a avut - din nou - premiera saptamana trecuta (vineri, 4 mai) pe scena Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu, proiectul figurand, de asta data, in cadrul programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Partitura celebrului personaj biblic e sustinuta tot de Marian Ralea. Il secondeaza Diana Vacaru-Lazar (sotia lui Iov), Ofelia Popii (ingerul lui Iov), Pali Vecsei (Satana), Florin Cosulet (Eliffaz din Tteman), Catalin Patru (Bildal din Suah), Adrian Neacsu (Zofar din Naamat). Decorul: Cristian Rusu si Mihai Maniutiu. Costume: acelasi Cristian Rusu. Coregrafia este semnata de Vava Stefanescu. Un spectacol tulburator despre inocenta, revolta, resemnare, credinta, puterea de a pierde, intelepciunea de a primi, spun autorii.
"Judecata" lui Hausvater
Spectacolul cu piesa "Judecata" a autorului american Barry Collins, montat in aprilie de Alexander Hausvater la Teatrul German de Stat din Timisoara, a fost prezentat luni si marti la Sala Atelier a Nationalului bucurestean. In rolul principal, Georg Peetz (Germania), cunoscut publicului si din spectacolul "Regele Cymbelin" dupa Shakespeare. Textul se bazeaza pe un fapt real: sapte ofiteri rusi sunt luati prizonieri in al doilea Razboi Mondial. Cand frontul inainteaza spre Vest, cei sapte sunt lasati inchisi in beciul unei manastiri parasite de pe teritoriul Poloniei. Piesa este marturisirea cutremuratoare a unuia dintre cei doi supravietuitori - ajuns in fata unui tribunal militar sovietic - asupra celor petrecute in celula timp de doua luni. "Judecata" a fost prezentata pentru prima data de Peter O'Toole la Royal Theatre din Bristol (1974). Montarea lui Hausvater constituie premiera pe tara a piesei.

Invitatie exotica
Teatrul pentru copii si tineret "Ion Creanga" a anuntat saptamana trecuta premiera oficiala a spectacolului "Calatorie spre Soare-Apune", dupa romanul scriitorului chinez U Ceng-En. Regizorul spectacolului si, totodata, autorul dramatizarii este Radu Baiesu. "Calatorie spre Soare-Apune" este povestea unei lectii de cunoastere si a unei calatorii plina de suspans intreprinsa de o maimuta fermecata si de un calugar intelept. Suntem invitati la un spectacol incitant, de miscare si atmosfera, cu momente savuroase de comedie, beneficiind de frumoase costume exotice. Scenografia: Anca Paslaru. Muzica: George Marcu. In distributie: Cristian Irimia, Bogdan Uritescu, Ionut Antonie, Mihai Verbitchi, Mirela Busuioc, Sibylla Oarcea, Dumitru Anghel, Daniel Tudorica, Matei Chioariu, Boris Petroff, Corina Dragomir s.a.

Jazz 2007
Ajuns la cea de a 37-a editie, Sibiu Jazz Festival, cel mai important eveniment de gen din Romania, se desfasoara in aceste zile (5-13 mai) in Capitala culturala europeana 2007. Timp de noua zile, in cadrul festivalului au loc concerte, jam sessions, workshop-uri si videoproiectii in spatii neconventionale, tema comuna fiind muzica de jazz si interferentele acestui gen muzical cu alte genuri precum folclor, muzica simfonica, rock, blues, salsa si hip-hop. Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater si Herbie Kopf sunt cativa dintre cei mai cunoscuti artisti din programul festivalului. Sibiu Jazz Festival este considerat un eveniment unic in Romania, avand in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului care l-au vizitat de-a lungul timpului. Este cel mai vechi festival de jazz din Romania si singurul din tara membru al Europe Jazz Network.

Filmul la Bucuresti
Intre 4 si 14 mai se desfasoara Festivalul de Film Bucuresti (FFB), cu un program competitional dedicat lung-metrajelor internationale. Cu nu mai putin de 12 productii ce ar putea intra in posesia Marelui Premiu (10 000 euro), festivalul este cea mai disputata competitie de gen de la noi. Selectia ii apartine lui Neil Young, care reprezinta Festivalul de Film de la Bradford si care ne propune un program eclectic, avand un singur criteriu de baza: filme care merita cat mai multa expunere mediatica. FFB propune si o sectiune competitionala pentru lung-metraje realizate in tarile din bazinul Marii Negre, precum si sectiunea necompetitionala Europa, incluzand filme nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film in decembrie 2006. Proiectiile vor avea loc intre 5 si 11 mai, la Sala Eforie a Cinematecii Romane. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc in seara de 13 mai, la Cinema Pro.

Festival in dublet
A sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania se va desfasura atat la Cluj-Napoca, orasul-gazda al primelor cinci editii ale TIFF, precum si in Capitala culturala europeana 2007 - la Sibiu. TIFF-ul clujean debuteaza la 1 iunie cu cel mai recent film al regizorului Nae Caranfil, "Restul e tacere", proiectat in avanpremiera in Romania, in timp ce TIFF-ul sibian se deschide pe 4 iunie, "La Cazarma", in Pavilionul special amenajat din centrul orasului, cu o alta premiera romaneasca: filmul lui Radu Gabrea "Cocosul decapitat". Doua pelicule mult asteptate, doua productii de anvergura, doua titluri romanesti care tintesc atragerea masiva a publicului in salile de cinematograf. TIFF-ul clujean se va desfasura in perioada 1-10 iunie, iar cel sibian in intervalul 4-10 iunie.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO