Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

26.10.2007, 20:14 19

Undele razboiului rece
Cold Waves/Razboi pe calea undelor (regia: Alexandru Solomon) a avut saptamana trecuta avanpremiera internationala in deschiderea Festivalului ASTRA de la Sibiu. Este vorba despre un lung-metraj documentar despre Radio Europa Libera, despre propaganda si terorism in timpul razboiului rece, o confruntare intre voci radiofonice, teroristi, ascultatori din popor, intelectuali, securisti, secretari de partid - romani, germani, americani, francezi si de alte nationalitati. Dupa ASTRA, Cold Waves, care este o coproductie Romania-Germania-Luxemburg, va fi prezentat si la festivalurile de la Leipzig si Amsterdam, pentru ca, incepand din 30 noiembrie, sa ruleze in cinematografele din Romania. Daca ascultam cu atentie vocile trecutului, s-ar putea sa intelegem mai bine ce se petrece sub ochii nostri, spun realizatorii.
Un revizor de succes
Spectacolului Revizorul de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie, regia: Horatiu Malaele) i-au fost decernate, la finalul celei de a doua editii a Festivalului International de Teatru JoakimInterFest, organizat de Teatrul "Joakim Vujic" din Kragujevac, Serbia, in prima jumatate a lunii octombrie, patru premii importante (dintre cele sase puse in joc): Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai buna regie - Horatiu Malaele, Premiul pentru cel mai bun actor - George Mihaita in rolul Primarului si Premiul publicului. La festival au mai fost prezente, printre altele, Teatrul National Sarb din Banja Luka, Teatrul Tinerei Generatii din Moscova, Teatrul Mosaic din Barcelona, Teatrul National din Mostar (Bosnia si Hertegovina), Teatrul "Hala de Beton" din Belgrad, Teatrul "Al. Davila" din Pitesti.
Teatru pentru toti
Povestea scrisa de autorul irlandez John Millington Synge se petrece intr-un han de la marginea unui catun din vestul Irlandei, un satuc unde ani de-a randul nu s-a intamplat nimic important si unde barbati aspri prepara whisky de contrabanda, iar Pegeen, fata hangiului, viseza la o alta viata; dar intr-o noapte apare din ceata iernii un baiat, care poarta acelasi sange ca vitejii din trecut si graieste la fel de frumos ca poetii din Dingle Bay... Teatrul "Tamasi Aron" din Sfantu Gheorghe prezinta primul spectacol pentru posesorii Abonamentului Eugen Ionescu, care cuprinde reprezentatii supratitrate in limba romana: comedia Nazdravanul Occidentului de John Millington Synge; regia: Laszlo Bocsardi; decorul: Jozsef Bartha; costumele: Judit Kothay Dobre; muzica si coregrafia: Arpad Konczei; cu: Tibor Palffy, Hilda Peter, Levente Nemes s.a.
Excelsior, mereu tanar
La inceputul stagiunii 2007 - 2008, Teatrul Excelsior le propune spectatorilor sai o noua montare: Maria-Sa... Magarul! de Ion Lucian, o comedie cu... cantece pentru copii de toate varstele, care a avut premiera oficiala pe 23 octombrie, la ora 18.00, la Sala "Horia Lovinescu" a Teatrului "Nottara". Realizatorii spectacolului sunt Ion Lucian, care semneaza regia artistica, Paula Sorescu-Lucian (asistent de regie), Luana Dragoescu (scenograf), Bogdan Caragea (autorul muzicii originale) si Ion Tugearu (coregraf). Din distributie fac parte, printre multi altii, Ciprian Cojenel, Annemary Ziegler si Mihaela Coveseanu. Dupa succesul comediei Cocoselul neascultator (54 de ani de programare neintrerupta pe scenele romanesti, dar si in alte opt tari!) si constatand ca personajele sale au devenit eroii multor generatii de spectatori, Ion Lucian incearca sa le angreneze in noi aventuri.
Coppola si CinemaPRO
Francis Ford Coppola a participat marti, la CinemaPRO, impreuna cu sotia si fiul sau, la proiectia de gala a filmului Tinerete fara tinerete. Alaturi de regizorul american, au mai fost prezenti, special pentru eveniment, producatorul filmului, Anahid Nazarian, si triplul castigator al premiul Oscar pentru montaj, Walter Murch. Din partea echipei romanesti a filmului au participat Marcel Iures, Florin Piersic jr., Andi Vasluianu, Alexandra Pirici, Adriana Titieni si Cristian Iacob, precum si grupul de realizatori tehnici ai peliculei, din care face parte si Mihai Malaimare jr., semnatarul imaginii. Coppola i-a ales pentru rolurile principale pe Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz, Marcel Iures, precum si pe debutanta Sasa (Alexandra)Pirici. Filmul va fi lansat in Romania de catre MediaPro Distribution, la inceputul anului 2008.
Comedia tinerilor
Intre 20 octombrie si 4 noiembrie, Teatrul de Comedie isi invita publicul sa fie alaturi de tanara generatie de artisti in cea de a treia editie a proiectului "COMEDIA TINE LA TINEri". Regia spectacolelor va fi semnata de trei tineri absolventi ai Facultatii de Regie Teatru din cadrul Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" din Bucuresti: Silvia Dumitriu (Zoo Story de Edward Albee, urmatorul spectacol: 3 noiembrie), Vladimir Anton (Bella si cavalerul fara nume de Oliver Emanuel, urmatorul spectacol: 4 noiembrie), Zalan Zakarias (Emigrantii de Slawomir Mrozek, urmatoarele spectacole: 2 si 4 noiembrie. Spectacolele vor avea loc la Sala Studio. Intrarea este libera. Cel mai bun spectacol va ramane in repertoriul teatrului, iar celui mai bun regizor i se va acorda sansa de a monta pe scena Teatrului de Comedie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO