Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

14.09.2007, 16:28 21

Podul de Flori
Thomas Ciulei, regizorul filmului Asta e, a incheiat montajul la un nou documentar de lung metraj, despre familiile destramate de nevoia de a munci in strainatate. Turnat in Republica Moldova, documentarul Podul de Flori (titlu de lucru) se axeaza pe povestea unei familii dintr-un sat de peste Prut. Filmul urmeaza sa fie definitivat pana in decembrie, iar in primavara lui 2008 va avea premiera in cinematografe. Proiectul a castigat concursul Centrului National al Cinematografiei din vara anului 2005 si este produs de Europolis Film, Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii si Ciulei Films Germania. Thomas Ciulei a mai realizat, printre altele, Asta e (2001) si Gratian (1995).

Diminetile CinemaPRO
BucureStenii pot revedea, incepand din septembrie, unele dintre cele mai indragite filme ale ultimilor doi ani, in cadrul unor matinee la CinemaPRO. Luna aceasta, cinefilii isi pot petrece diminetile alaturi de Al Pacino, care va putea fi vazut in 88 de minute si in Viata ca un pariu, alaturi de Matthew McConaughey si Armand Assante. Acesta din urma joaca si alaturi de Razvan Vasilescu si Maria Dinulescu in California Dreamin' (nesfarsit), in regia regretatului Cristian Nemescu. Un alt film de matineu este Crash - Povesti din L.A. de Paul Haggis, castigator a trei Premii Oscar in 2006. Bruce Willis revine in thrillerul Ostaticul, iar Amanda Bynes in Iubesc pe cine nu trebuie.

RRC in Piata Festivalului Enescu
In serile de 14, 15 si 16 septembrie, de la ora 20.30, Radio Romania Cultural va aduce in Piata Festivalului George Enescu o serie de spectacole-eveniment. Astfel, in prima seara va putea fi vizitat Orasul cu un singur locuitor, prin mijlocirea unui spectacol de poezie si muzica pe versuri de Matei Visniec, scenariul si regia Mihai Lungeanu, cu Virgil Ogasanu in rolul principal. In seara urmatoare, va putea fi vizionat evenimentul multimedia Apocalipsa dupa Mircea Eliade, dupa o idee de si cu participarea lui Sorin Alexandrescu - scenariul si regia artistica Cezarina Udrescu, in rolurile principale Ion Caramitru, Oana Pellea si Razvan Vasilescu. Ziua de 16 septembrie va incheia seria cu un concert al Big Band-ului Radio prezentat de Florian Lungu.

Bulandra la UTE 2007
Teatrul Bulandra va participa la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) cu spectacolul Ce pacat ca-i curva de John Ford, in regia lui Alexandru Darie. Cea de-a 16-a editie a festivalului se va desfasura la Torino (23 octombrie - 31 decembrie) si este dedicata memoriei initiatorului UTE, Giorgio Strehler, de la moartea caruia se implinesc zece ani, dar si celei de-a 60-a aniversari a renumitului Piccolo Teatro din Milano. Ce pacat ca-i curva va avea premiera la Bucuresti in stagiunea 2007-2008, la Sala Izvor. Scenografia: Octavian Neculai. Tis Pity She's a Whore (1633) este, probabil, cea mai populara piesa a lui John Ford, considerat ultimul mare autor dramatic al Renasterii engleze. La Torino, spectacolul se va juca pe 10 si 11 noiembrie.

Doua premiere
Prima este Cinematograful de dans, o componenta mobila a Mediatecii CNDB, care isi va face aparitia pentru cateva saptamani, in fiecare joi (orele 21.00), in spatiul Terasei La Motoare de pe TNB. Dansul eliberat din sala de spectacol va fi prezent in atentia publicului prin lucrari ce reprezinta repere in arta coregrafica internationala, realizate special pentru a fi expuse sub aceasta forma cinematografica. Filmele cu care se deschide seria de proiectii sunt Trans(e) de Regine Chopinot si Le laveur de vitres de Pina Bausch. Cea de-a doua premiera este spectacolul Coada soricelului, semnat de dramaturgul portughez Rui Catalao, care se afla pentru prima oara in ipostaza de coregraf. Premiera a avut loc sambata 8 si duminica 9 septembrie, in Sala Ronda.

Uitarea si purificarea
Doua productii ale Nationalului clujean, Uitarea si Purificare au fost reprezentate de curand in Cehia, la doua importante festivaluri de gen. Uitarea de George Banu s-a jucat pe 9 septembrie in cadrul celei de a 12-a editii a Festivalului International de Teatru Nonverbal de la Kolin. Spectacolul a fost realizat de Mihai Maniutiu in 2001, insa din toamna trecuta a cunoscut o noua versiune, in care joaca insusi autorul, celebrul critic de teatru si eseist francez de origine romana. Purificare de Sarah Kane, in regia lui Andrei Serban, a fost jucat in 11 septembrie la Plzen, in deschiderea Festivalului International de Teatru din localitate. Reprezentatia a fost prima iesire a spectacolului in strainatate. Andrei Serban a mai montat la Cluj Don Juan din Soho de Patrick Marber si Rock'n'roll de Tom Stoppard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO