Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

07.09.2007, 20:41 18

Toamna clujeana
Anul acesta, Festivalul Toamna muzicala clujeana ajuns la cea de a 41-a editie si care se desfasoara in aceste zile (2-23 septembrie) la Cluj-Napoca, propune melomanilor o interesanta oferta de concerte simfonice si vocal-simfonice, recitaluri camerale, muzica veche si contemporana, de pian si percutie. Vor avea loc, in total, 15 evenimente artistice. Alaturi de orchestra, corul si cvartetul Transilvan ale Filarmonicii de Stat Transilvania, vor urca pe scena artisti de renume din tara si strainatate. Festivalul va debuta cu un concert simfonic sub bagheta dirijorului Mark Mast, avandu-i ca solisti pe Marin Cazacu si Grigore Pop. Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultura a Studentilor, Muzeul de Arta si Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Calatoria la Cairo
Spectacolul Calatoria regizat de Chris Simion, o productie a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani, a fost selectat la Festivalul International de Teatru Experimental de la Cairo (1-11 septembrie). Calatoria este un spectacol de teatru-dans, dupa textul Pescarusul Jonathan Livingstone al lui Richard Bach, o fabula a zborului si a depasirii conditiei umane. Un spectacol experimental, care sparge canoanele spectacolului clasic. Din distributia spectacolului fac parte: Andreea Motcu, Bogdan Muncaciu, Bogdan Horga, Eduard Sandu, Mihai Dontu. Scenografia: Mihai Pastramagiu. Coregrafia: Ioana Marchidan. Scenariul si regia: Chris Simion. Festivalul International de Teatru Experimental de la Cairo se afla la cea de-a XIX-a editie si este considerat cel mai important festival de acest gen din lume.

La Ionesco acasa
Teatrul Odeon prezinta la inceput de septembrie, la Paris, doua dintre cele mai recente creatii ale regizorului Alexandru Dabija: Block Bach si Ionesco-Cinci piese scurte. Block Bach a fost prezentat la Casa UNESCO, pe 3 septembrie, la invitatia Delegatiei Permanente a Romaniei pe langa UNESCO si face parte din seria de evenimente consacrate lui Constantin Brancusi. Block Bach este un spectacol original, care impleteste armonios genuri artistice contrastante si ii aduce pe aceeasi scena pe binecunoscutul dansator Razvan Mazilu, prim solista Operei Romane Monica Petrica, apreciata actrita Coca Bloos si street-dancerul CRBL. Ionesco - Cinci piese scurte s-a jucat la Theatre de La Huchette, unde piesele dramaturgului roman se joaca fara intrerupere de 50 de ani. Spectacolul a avut trei reprezentatii, pe 5, 6 si 7 septembrie.

Prima oara in romaneste
Centrul Multimedia TEATRU 74 si Primaria Muncipiului Targu-Mures a prezentat sambata (1 septembrie) si duminica (2 septembrie), la Sala Atelier a TNB, spectacolul Geniul Crimei, de George F. Walker. Traducerea: Cristina Toma si Theodor Cristian Popescu care semneaza si regia spectacolului. Scenografia: Andu Dumitrescu. In distributie: Nicu Mihoc, Catalin Mandru, Theo Marton, Monica Ristea, Cristina Toma. Proiectul a fost realizat in parteneriat cu Consiliul Artelor Canada, Teatrul Vechi si Casa de cultura Arad. George F. Walker este unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi canadieni de azi, piesele sale de teatru jucandu-se pe scenele din intreaga lume. ?Geniul crimei? face parte dintr-un ciclu de sase piese intitulat Suburban Motel, a caror actiune se desfasoara in aceeasi camera de motel, camera-martor al mai multor povesti rostite sau nerostite.

Anim'est 2007
A doua editie a Festivalului International al Filmului de Animatie Anim'est se va desfasura la Bucuresti, intre 5 si 14 octombrie. Pastrandu-se traditia initiata la prima editie a evenimentului, cand Cehia a fost invitata speciala a festivalului, anul acesta focusul va fi pus pe Franta. In competitia festivalului au fost inscrise peste 300 de scurtmetraje si lungmetraje. In urma unei selectii, o parte dintre acestea vor participa la cele cinci sectiuni competitive - lungmetraj de animatie, scurtmetraj de animatie, filme de animatie realizate de studenti, videoclip animat si scurmetraje ale animatorilor romani. Sectiunea "Panorama - Mozaic" va cuprinde selectii ale celor mai bune filme de animatie realizate in 2007 si 2006. Festivalul se va desfasura cel mai probabil in trei sali de cinema din Capitala, dintre care au fost confirmate pana in prezent Europa si sala Elvira Popescu.

Premiera pentru ONB
"Promenada Operei" promoveaza la Bucuresti spectacolul Viva Opera, pe care ONB il va sustine pe 19 octombrie, la Sibiu, in cadrul "Galei de Opera". Spectacolul este o premiera pentru colectivul Operei Nationale. Se vor canta arii din Tosca, Faust, La Traviata, Carmen, Trubadurul s.a. Evenimentul este gratuit si se va desfasura pe esplanada din fata cladirii ONB, cu incepere de la ora 21.00. Mai multe recitaluri vor fi sustinute de solisti ai Operei Romane, precum: Oana Andra, Mihaela Stanciu, Felicia Filip, Pompeiu Harasteanu s.a. Prin acest concert, Opera inaugureaza o serie extinsa de "promenade" - evenimente muzicale in aer liber -, dupa modelul marilor institutii de gen din Europa. La Sibiu, ONB va sustine concertul Viva Opera, in cadrul "Galei de Opera" (15-21 octombrie), care va mai gazdui spectacole ale Operei de Stat din Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO