Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

31.08.2007, 16:49 21

Toamna cu ingeri
Transilvania Film a preluat drepturile de distributie in cinematografe pentru unul dintre cele mai asteptate lungmetraje romanesti din aceasta toamna, Ingerul necesar, in regia lui Gheorghe Preda. Prezentat in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la editia TIFF din acest an, filmul aduce in prim plan povestea unei compozitoare de succes, Ana, a carei viata este tulburata de prezenta unui personaj necunoscut de la care primeste diferite cadouri si mesaje ironice, toate avand in comun culoarea albastra. Acest "ritual" devine din ce in ce mai periculos, fapt ce o determina pe Ana sa se izoleze complet de lume, incercand totodata sa afle identitatea necunoscutului. Ingerul necesar este o productie MDV Film si va fi distribuit de Transilvania Film, cu premiera stabilita pentru data de 19 octombrie.

Dansul la Bucuresti
Cea de a doua editie a Festivalului international de dans contemporan pentru tineri coregrafi EXPLORE DANCE FESTIVAL 2007 se va desfasura la Bucuresti intre 22 si 28 octombrie. EXPLORE DANCE FESTIVAL isi propune sa prezinte pe scenele din Capitala tineri coregrafi profesionisti atat din Romania, cat si din strainatate. Partener si gazda a spectacolelor va fi Centrul National al Dansului Bucuresti, care va gazdui cate 2 spectacole in fiecare seara. Tot in cadrul festivalului, dimineata se vor desfasura ateliere de dans contemporan condus de coregraful francez Osman Kassen Khelli (compania Kassen K), dedicat dansatorilor profesionisti din Romania si din strainatate. Centrele culturale straine, Institutul Francez Bucuresti, Institutul Goethe, Institutul Cervantes si Centrul Ceh, si-au anuntat acordul de a sustine festivalul.

Premii pentru Cristi Nemescu
Filmul lui Cristian Nemescu, California Dreamin' (nesfarsit) a fost selectionat la Toronto International Film Festival, in cadrul sectiunii Contemporary World Cinema, sectiune care reuneste cele mai bune filme din cinematografia mondiala. Productia a adunat pana acum o serie de premii importante: Marele Premiu al sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes, Premiul Golden Falcon in cadrul Festivalului de Film de la Ibiza, Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Rabat, Marele Premiu pentru Cel Mai Bun Film, Premiul Publicului si Premiul Special Canvas pentru Cel Mai Bun Film, toate trei la Festivalul European de Film de la Bruxelles s.a.m.d.

Stele in octombrie
La inceputul acestei luni a avut loc premiera mondiala a filmului Pulbere de stele (Stardust), film inspirat dupa romanul cu acelasi titlu scris de Neil Gaiman si aparut la Tritonic Grup Editorial. Pulbere de stele este regizat de Matthew Vaughn si ii are in distributie pe Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Robert de Niro, Peter O'Toole si Sienna Miller. Povestea se construieste in jurul tanarului Tristan Thorn. Acesta este locuitor al unui sat inconjurat de un zid care nu lasa pe nimeni sa intre, nici sa iasa. El se indragosteste de Victoria si va face orice pentru a-i castiga inima. In Romania premiera filmului va avea loc pe 12 octombrie, odata cu lansarea, tot la Tritonic Grup Editorial, celui de-al patrulea roman al lui Neil Gaiman, Nicaieri.

Alta Carmen
In cadrul Festivalului "George Enescu", Sala Mare a TNB va gazdui pe 3 septembrie, de la ora 20.30, spectacolul Tragedia lui Carmen, de Marius Constant * Jean-Claude Carriere * Peter Brook, dupa Georges Bizet * Meilhac et Halevy * Prosper Merimee. Producator UNITER. Dirijor al Orchestrei Metropolitane din Bucuresti: Tiberiu Soare. Scenografia spectacolului este semnata de Maria Miu. Lumini: Chris Jaeger. Regia artistica este semnata de Ion Caramitru. In distributie: Oana Andra, Iordache Basalic, Vlad Mirita, Mihaela Stanciu, Silviu Biris, Eugen Cristea, Vasile Calofir. Despre acest spectacol, regizorul Ion Caramitru spune: "Peter Brook si Marius Constant au reusit aproape imposibilul. Sa restructureze si sa descopere virtuti ascunse unei capodopere".

La 50 de ani
Trupa Teatrului Odeon va juca, intre 5 si 7 septembrie, spectacolul Ionesco - Cinci piese scurte, in regia lui Alexandru Dabija, la Theatre de la Huchette din Paris, care sarbatoreste 50 de ani de cand prezinta piese de Eugene Ionesco. Spectacolul, care a avut premiera la sfarsitul lunii martie, reuseste sa concentreze intr-o singura ora date fundamentale ale scenetelor pe care dramaturgul le-a scris in anii '50: caracterul lor profund ludic, comicul abundent, prefigurarea in nuce a unor idei din textele dramatice mai des montate. Piesele Il cunoasteti?, Salonul auto, Guturaiul oniric, Lacuna si Fata de maritat aduc in scena cate doua-trei personaje, interpretate de Dorina Lazar, Pavel Bartos, Antoaneta Zaharia, Oana Stefanescu, Ionel Mihailescu, Gelu Nitu si Mircea Constantinescu. Spectacolul se va juca cu supratitrare in franceza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO