Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

17.08.2007, 18:52 24

Sibiu: alt festival
Royal Shakespeare Company va prezenta, in deschiderea Festivalului de Teatru European de la Sibiu (15 septembrie), spectacolele Visul unei nopti de vara de Shakespeare si Macbett de Eugen Ionescu (regia: Silviu Purcarete). In festival sunt programate productii ale unor prestigioase teatre si companii din Europa: Malii Teatr din Sankt-Petersburg (Unchiul Vanea de Cehov), Theatre de l'Eveil din Belgia (Bouvard et Pecuchet, dupa Flaubert), New Generation Theatre din Moscova (Un tramvai numit dorinta de Tennessee Williams). Va mai putea fi vazut si un spectacol atenian dupa Lysistrata de Aristofan, cu Maia Morgenstern si Vlad Ivanov. Romania va fi reprezentata de Teatrul Maghiar din Cluj (Unchiul Vanea, regia: Andrei Serban), de Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu (Faust, regia: Silviu Purcarete) si de un spectacol al Teatrului "Bulandra" din Bucuresti.

Europa la ciorap
Un num~r record de 20 de filme, printre care si Satul sosetelor de Ileana Stanculescu si Klaudia Begic, intra in competitia documentarelor la Festivalul de la Sarajevo, ce va avea loc intre 17 si 25 august. Coproductia romano-germana este un documentar despre Viscri, un loc in care femeile fac sosete pentru Europa de Vest, la initiativa unui german stabilit in satul transilvanean. Filmul prezinta intregul proces al confectionarii sosetelor, de la tunsul oilor si spalarea lanii, la crosetarea sosetelor. Acum, sosetele sunt vandute in Occident, dar satenii sunt ingrijorati de efectul pe care reglementarile Uniunii Europene il vor avea asupra micii lor afaceri. Cu acest film, Ileana Stanculescu a participat la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam (noiembrie 2006) si la Hot Docs Toronto, cel mai mare festival de documentare din America de Nord (aprilie 2007).

Stagiune internationala
Piesa Kebab de Gianina Carbunariu (28 de ani) se va juca la teatrul londonez Royal Court, intre 19 octombrie si 3 noiembrie, in cadrul unei stagiuni dedicate dramaturgiei actuale din lume. Aceasta se va deschide cu The Ugly One de Marius von Mayenburg si va continua cu piese noi semnate de autoarea romana si de alti trei dramaturgi, din India, Suedia si Ucraina: Anupama Chandresekhar (Free Outgoing), Joakim Pirinen (The Good Family) si Natalia Vorozhbit (The Kohmenko Family Chronicle), ultimele doua texte jucandu-se intr-un spectacol-coupe. Kebab - care exploreaza o latura dura a imigratiei - a fost tradusa in engleza de Philip Osment si va fi pusa in scena de Orla O'Loughlin. Piesa a fost publicata in Franta la Editura Actes-Sud Papiers si a fost jucata in limba germana la celebrul Schaub?hne din Berlin.

Povesti romanesti
Filmul german Beautiful Bitch - povestea unei adolescente din Romania care ajunge in Germania si este obligata sa fure - va avea premiera mondiala la Montreal World Film Festival, ce se va desfasura intre 23 august si 3 septembrie. Lung-metrajul regizat de Martin Theo Krieger este povestea unei fete de 15 ani, Bica, alias Bitch (Katharina Derr), care isi duce viata pe strazile din Bucuresti, inainte sa fie ademenita la D?sseldorf de fostul politist Cristu. Acesta ii promite ca va avea sansa sa castige bani pentru a-si ajuta fratele mai mic, dar "slujba" se dovedeste a consta in furturi din buzunare. Intr-o zi cand este trimisa sa fure, Bica face cunostinta cu rasfatata Milka (Sina Tkotsch) si isi da seama cum ar trebui sa fie o viata normala de adolescent. Dar cand Cristu afla despre noua lume a fetei, o indeparteaza violent de tentatii. Noii prieteni ai lui Bitch se mobilizeaza pentru a-i veni in ajutor.

Din festival in festival
Prezent la Festivalul de Teatru de la Avignon - Off, unde a fost jucat de 22 de ori, spectacolul Himnus de Gyorgy Schwajda, in regia lui Radu Dinulescu, a obtinut Coup de Coeur de la presse, un premiu creat anul acesta, decernat de presa de specialitate si constand in oferirea unui spatiu gratuit de joc pentru editia de anul viitor, dar si intr-un cec de 1.000 euro. Dintre cele 800 de trupe care au prezentat spectacole la Avignon Off 2007, 200 au fost selectionate pentru aceasta distinctie, criteriile care au stat la baza selectiei fiind: text contemporan si creatie speciala pentru Avignon 2007. Spectacolul, coprodus de Teatrul "Fani Tardini" din Galati si Casa de Cultura din Arad si avandu-i in distributie, printre altii, pe Victoria Cocias, Claudiu Bleont si Liliana Lupan, va merge anul viitor si la festivalurile de la Lyon si Grenoble, precum si in stagiunea ATP de la Nimes.

Muzica prietenilor
"Turneul noilor prieteni", sustinut de Ansamblul olandez Ricciotti, a cuprins 50 de concerte in trei saptamani si s-a desfasurat in diverse localitati din Olanda, Bulgaria si Romania. Orchestra simfonica Ricciotti este alcatuita din 40 de tineri muzicieni entuziasti, care pot oferi mai multe concerte pe zi, cifra-record de pana acum fiind 12. Repertoriul, conceput special pentru acest itinerar, a cuprins piese folclorice traditionale, muzica rock si clasica din Europa de Est. Turneul din Romania s-a desfasurat in cadrul programului "O sarbatoare culturala. Parteneriatul Olanda-Romania", initiat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, program prin care se doreste sarbatorirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Localitatile romanesti unde au concertat Ricciotti au fost Craiova, Pitesti, Bran, Brasov si Bucuresti. Din orchestra a facut parte si tambalagiul roman Vasile Nedea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO