Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

27.07.2007, 22:12 16

Teatru cu aripi
Teatro Ka si-a deschis aripile, saptamana trecuta, la Bucuresti, in Parcul Tineretului, la Festivalul de teatru in aer liber ApaAerFoc, organizat de Institutul Cultural Roman. Prestigioasa trupa de teatru din Portugalia a prezentat spectacolul pe picioroange "Aripa destinului". Teatrul Ka s-a infiintat in 1986, la Paris, iar din 1999 s-a stabilit in Portugalia. Compania este renumita pentru spectacolele sale originale, cu imagini poetice de mare impact. Festivalul de teatru in aer liber ApaAerFoc se desfasoara in Parcul Tineretului din Bucuresti, in perioada 14 iulie - 5 august 2007. Manifestarea a fost deschisa de trupa Strange Fruit (Australia), cu doua reprezentatii pe bare elastice. Dupa Teatro Ka, vor mai sustine spectacole trupele Ilotopie din Franta (28 si 29 iulie, ora 21.30) si Tuig din Olanda (4 si 5 august, ora 21.00).

Esrig in Atelier
Regizorul David Esrig coordoneaza, intre 23 iulie si 18 august, un nou atelier de arta dramatica la Sibiu, in cadrul proiectului "In cautarea teatrului existential", realizat de UNITER pentru programul Capitalei Culturale Europene 2007, in colaborare cu Academia Athanor, fondata in Germania de Esrig. Acesta a sustinut primul modul din cadrul proiectului - atelierul "De la cuvant la actiune" - intre 28 noiembrie si 3 decembrie 2006. Acum, cunoscutul regizor si profesor va coordona un atelier de arta dramatica implicand cursuri sustinute de personalitati invitate din tara si din strainatate, printre care Yves Marc, Walter Anichoffer, Rainer Dobernig, Victor Ioan Frunza, Ludmila Patlanjoglu s.a. Scopul atelierului, la care vor participa activ 26 de actori selectati de Esrig, este de a constitui in Romania un nucleu de lucru aplicat pe cercetarea integrata a avangardei.

Ce da vaca
Astazi ia sfarsit in Capitala cea de a doua editie a ineditei "operatiuni" intitulate Puzzle Project de pe Terasa "La Motoare", care in aceasta vara s-a transformat intr-un veritabil festival al artelor, sub sloganul "Anul acesta vaca din Laptarie da Arte!". Puzzle Project Art Festival 2007 a cuprins mai multe categorii: arte plastice, muzica, proiectii video, reunindu-si participantii sub tema "Conflict?". La aceasta provacatoare intrebare au raspuns cu totii prin concepte creative. In perioada mentionata, artisti plastici din Romania, Turcia, Palestina, Israel, Croatia si Marea Britanie au completat "puzzle-ul" pictural inceput anul trecut. Serile au fost animate de concerte sustinute de formatii si DJ din Romania, Germania, Bulgaria si Polonia.

Recviem premiat
In cadrul celei de-a doua editii a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti - IPIFF 2007, desfasurata in perioada 10-15 iulie la Mamaia, filmul Requiem (Germania, 2006, regia: Hans-Christian Schmidt) a fost distins, ex-aequo, cu Trofeul Marii Negre. Inspirat dintr-un fapt real, Recviem spune povestea unei tinere prinse la mijloc intre familie, credinta si boala. Membrii juriului festivalului au motivat acordarea premiului prin expresivitatea prezentarii starii sufletesti a unei tinere care se lupta atat cu boala sa, cat si cu conservatorismul parintilor, dar care la sfarsit dovedeste ca nu avem voie sa renuntam la visurile noastre si ca orice greutate poate fi invinsa. Recviem a fost lansat recent de Transilvania Film pe marile ecrane romanesti si va putea fi vizionat, pe 26 iulie, exclusiv la cinematograful Cityplex (in cadrul City Mall).

Fara suparare, ci...
Filmul Nu te supara, dar... regizat de Adina Pintilie a fost selectat pentru Festivalul International de Film de la Locarno, in competitia "Filmmakers of the Present". Filmul a fost realizat in cadrul Aristoteles Workshop, Sibiu, 2006 - atelier de formare in practica si teoria filmului documentar, care are ca scop sprijinirea unei noi generatii de realizatori de film din Europa Centrala si de Est. Aristoteles Workshop a fost organizat cu sprijinul canalului cultural franco- german Arte, al Televiziunii Romane, al Centrului National al Cinematografiei, Ambasadei Frantei si Primariei Sibiu. Nu te supara, dar... a obtinut "Premiul pentru cel mai bun documentar" la Aristoteles Workshop 2006. Alaturi de Adina Pintilie, din echipa care a realizat acest film au facut parte Sorin Gociu (imagine) si Ligia Smarandache de la TVR Cluj (montaj/ sunet). Filmul va fi proiectat la Locarno intre 1 si 4 august.

Tangoul in turneu
Teatrul Odeon anunta ca spectacolul Un tango m?s a fost invitat la reuniunea internationala OperaEstate Festival Veneto din Bassano del Grappa (Italia), fiind prezentat marti, 24 iulie, la Castello degli Ezzelini. Turneul a fost realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, prin ArCuB. Acesta este cel de al doilea turneu international al spectacolului, care a avut premiera in mai anul trecut, dupa ce, in luna februarie, a fost prezentat la Ierusalim, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv, in cadrul Targului International de Carte. Un tango mas este un spectacol realizat de Razvan Mazilu. Directia scenica este semnata de Alexandru Dabija, iar costumele, de Wilhelmina Arz. Alaturi de Razvan Mazilu, pe scena mai apar Monica Petrica si Clubul TangoangenT (coordonator, Daniel Mandita).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO