Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

20.07.2007, 22:29 32

Franta, 14 seri
Evenimentul "Un ete au Cinema" propune cinefililor bucuresteni doua saptamani de film gratuit, in zona cartierului Uranus. Paisprezece intalniri exceptionale cu cei mai mari actori ai cinematografului francez, de la Catherine Deneuve la Isabelle Huppert, de la Louis de Funes la Gerard Depardieu si de la Jeanne Moreau la Emmanuelle Beart... Manifestarea este initiata de Ambasada Frantei si de Institutul Francez din Bucuresti. Cu aceste 14 intalniri la care poate intra oricine, organizatorii incearca sa reinvie placerea vizionarii filmelor in aer liber. Manifestarea a debutat pe 13 iulie si va lua sfarsit la finele lunii, duminica, 29 iulie. Astazi suntem invitati la Seara Catherine Deneuve si Gerard Depardieu, cu Ultimul metrou de Francois Truffaut.

Opereta la aer
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" prezinta in aceasta vara, in fiecare joi, spectacole in fata sediului sau, aflat inca in cladirea Teatrului National din Bucuresti. "Opereta de joi seara" include concerte, fragmente din operete celebre si recitaluri sustinute de artisti ai Operetei si de invitati speciali. La spectacolele de joi, parcarea din fata Operetei va fi degajata si vor fi amplasate scaune pentru public. Intrarea va fi libera. Pe 12 iulie, la concertul de deschidere a stagiunii estivale, spectatorii ii vor putea vedea, printre altii, pe Valentino Tiron, Amelia Antoniu, Mioara Manea-Arvunescu si Gladiola Nitulescu, in fragmente din "Secretul lui Marco Polo" de Francis Lopez, "Silvia" de Emmerich Kalman, "Valurile Dunarii" de George Grigoriu, "Vant de libertate" de Isaac Dunaevski si "Bal la Savoy" de Paul Abraham. Va acompania Orchestra Concertino, condusa de violonistul Eugen Mirescu.

Dans in cort
Versiunea italiana a spectacolului Private Show de Cosmin Manolescu a avut premiera pe 13 iulie la Palatul Agostinelli din Bassano del Grappa, in cadrul celei de a 27-a editii a festivalului italian OperaEstate. Piesa pentru un singur spectactor, Private Show a fost realizat de coregraful Cosmin Manolescu in anul 1999 si a fost prezentat, in interpretarea autorului, in locuri ca fosta baie turceasca din Iasi (in cadrul Bienalei Periferic), un hostel din Sofia (la Platforma de Dans Balcanica), un cort amplasat intr-o piata centrala din Beirut si un teatru din San Diego, California. La invitatia festivalului OperaEstate, Cosmin Manolescu a realizat o noua versiune a spectacolullui, in interpretarea dansatorilor italieni Alina Nari si Davide Frangioni. OperaEstate Festival Veneto are sectiuni de dans, teatru, muzica, arta lirica si cinema. Anul acesta, intre 28 iunie si 2 septembrie, spectacolele se desfasoara in 30 de orase.

Haiducii internationali
Taraful Haiducilor, una dintre cele mai cunoscute orchestre de lautari din Romania, va sustine pe 31 iulie un concert in gradina E-Uranus din Bucuresti. Taraful este alcatuit din artisti apartinand mai multor generatii, majoritatea muzicienilor fiind originari din Clejani. Grupul a devenit cunoscut in Europa de Vest in 1991, dupa ce a aparut in filmul "Latcho Drom" al regizorului Tony Gatlif. De-a lungul timpului, Taraful Haiducilor a sustinut concerte in mai toata lumea - Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Londra etc. In 2002, formatia a primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa si Orientul Mijlociu. De atunci, taraful a lansat mai multe albume apreciate pe plan international. Concertul de la Bucuresti va fi precedat de proiectia filmului Gadjo Dilo (1997), in regia aceluiasi Tony Gatlif.

Interzis minorilor
DJ-ul olandez Tiesto va sustine pe 1 decembrie, la Sala Polivalenta din Bucuresti, un concert de promovare a noului sau album. Accesul persoanelor sub 18 ani la eveniment este interzis. Tiesto a ocupat pozitia fruntasa in topul DJ Mag timp de trei ani. Pe numele sau adevarat Tijs Verwest, el si-a inceput cariera in 1985. Castigand majoritatea premiilor destinate muzicii dance, Tiesto va fi intotdeauna privit ca unul dintre cei mai mari artisti ajunsi vreodata in spatele platanelor. Concertul pe care acesta il va sustine la Bucuresti pe 1 decembrie face parte din turneul de promovare a noului album, intitulat "Elements of Life" si lansat in luna aprilie. Albumul imbina elemente de muzica electronica trance, progressive si rock.

Carmen, pentru tineri
Premiera spectacolului Tragedia lui Carmen dupa Bizet, adaptare realizata de regizorul britanic Peter Brook si compozitorul de origine romana Marius Constant, in regia lui Ion Caramitru si scenografia Mariei Miu, a avut loc de curand la Sibiu (12 iulie), in Curtea Interioara a Muzeului de Istorie, urmand ca, dupa seria de patru reprezentatii, pana la debutul viitoarei stagiuni sa urmeze inca trei, pe 7, 8 si 9 august. Proiectul se inscrie in programul "Sibiu - Capitala europeana in 2007" si este dedicat tinerilor artisti, promovandu-le si exploatandu-le creativitatea. O noua viziune asupra unei opere clasice, un spectacol flexibil, organizat in spatii neconventionale. Aceasta inedita combinatie de teatru si opera reprezinta o formula provocatoare, ce stimuleaza atat creativitatea si ingeniozitatea participantilor la proiect, cat si pe cea a spectatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO