Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

13.07.2007, 00:16 23

Ludic la Londra
Redbridge Drama Centre gazduieste, in perioada 21-27 iulie, prima editie a Festivalului International pentru Tineret din Londra. Manifestarea include spectacole, ateliere si dezbateri, cu participarea unor companii de teatru din Marea Britanie si din tari est-europene precum Lituania, Slovenia si Romania - reprezentata de Teatrul Ludic din Iasi, care va prezenta spectacolul Medeea, de Neil LaBute. Teatrul Ludic, una dintre cele mai cunoscute trupe de teatru amator din Romania, a fost invitat de Redbridge Drama Centre sa participe la Festivalul International pentru Tineret de la Londra cu piesa Medeea. Pus in scena de Teatrul Ludic, spectacolul este o adaptare dupa dramaturgul si regizorul Neil LaBute. Teatrul Ludic din Iasi este de 30 de ani o rampa de lansare pentru cei ce aspira la actorie. Participarea acestui teatru la festivalul londonez este sprijinita de ICR Londra.

Semnele toamnei
La inceputul stagiunii 2007-2008, Teatrul National Timisoara isi invita publicul la un nou spectacol, a carui avanpremiera a avut loc pe 6 iulie, la Sala Pocket din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu a judetului Timis. Cenusa de piatra de Daniel Danis, in traducerea Monicai Mihaescu, este unul dintre textele prezentate in lectura in editia trecuta a Festivalului Dramaturgiei Romanesti. Spectacolul il readuce la Timisoara pe actorul clujean Ovidiu Crisan, caruia i se alatura Andrea Tokai, Laszlo Peter (Teatrul de Stat "Csiky Gergely" Timisoara), Malina Manovici, studenta a sectiei de teatru a Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii de Vest si Maria Gornic (manuitor de papusi). Regia: Mihaela Lichiardopol. Scenografia: Krisztina Nagy.

Start pentru dramaturgie
Nationalul bucurestean se afla in fata celei de-a XIII-a editii a Festivalului Dramaturgiei Romanesti - singura manifestare din tara consacrata in exclusivitate textului de teatru romanesc. Editia 2007 (6-12 octombrie) este configurata de catre selectionerul unic al festivalului, criticul de teatru Cristina Modreanu. Dintre spectacolele selectate: Visul dupa Mircea Cartarescu, regia Catalina Buzoianu (Teatrul National Timisoara), Bucharest Calling de Peca Stefan, regia Ana Margineanu (Teatrul Luni de la Green Hours), Inimi cicatrizate de Max Blecher, regia Radu Afrim (TN Constanta), Eugen Ionesco, cinci piese scurte, regia Alexandru Dabija (Teatrul Odeon Bucuresti), Block Bach, regia Alexandru Dabija (Teatrul Odeon Bucuresti), Buzunarul cu paine de Matei Visniec, regia Mona Gavrilas (Teatrul de Comedie Bucuresti) s.a.m.d.

Filminute 2007
Avand sediul in Londra, Marea Britanie, Filminute este festivalul international de film cu durata de un minut care isi propune sa prezinte, sa premieze si sa promoveze cele mai bune filme de un minut din intreaga lume. Editia inaugurala Filminute de anul trecut a prezentat o lista finala cu filme din 8 tari, care au fost selectionate dintr-un total de inscrieri din 25 de tari. Spectatori din peste 50 de tari au vizionat si votat online pentru a desemna castigatorul Premiului din partea publicului, in vreme ce juriul international, compus din specialisti de renume din domeniul cinematografiei, artei, literaturii si publicitatii, au desemnat premiul BEST FILMINUTE. Termenul limita de inscriere in editia Filminute din acest an este 20 august.

Vacanta pe DVD
Din 9 iulie poate fi gasit pe DVD filmul Muzica si versurile / Music and Lyrics, avandu-i protagonisti pe Drew Barrymore si Hugh Grant. Distribuitor: Pro Video. Trecut de prima tinerete, un compozitor (Hugh Grant) are doar doua zile ca sa creeze un hit pentru una dintre admiratoarele sale. Nu a scris un vers in viata sa, insa se pune pe treaba increzator, ajutat de o tanara (Drew Barrymore) pentru care versurile n-au nici o taina. De aici, pana la crearea unui cantec de dragoste si pana la iubirea adevarata nu mai este decat un pas... Un alt film care va putea fi insa achizitionat pe DVD din 16 iulie este Letters from lwo Jima / Scrisori din lwo Jima, cu Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Hiroshi Watanabe in rolurile principale. Un film istoric ce prezinta intalnirea, in urma cu 61 de ani, dintre armatele americana si japoneza, pe insula Iwo Jima.

aniMOTION 2007
La Sibiu s-a desfasurat, intre 3 si 8 iulie, Festivalul aniMOTION, cu cele mai recente productii de animatie din Europa, de la filmul de lung si scurtmetraj, la serii de televiziune, grafica animata, spoturi si videoclipuri animate, animatie pentru jocuri si platforme interactive. Festivalul s-a centrat in jurul naratiunii si utilizarii creative a noilor tehnologii. Dintre tentatii: 90 de animatii in competitie, OneDotZero (UK), Tripletele din Belleville (FR-BE-CA-UK), Focus: animatia romaneasca (discutii si proiectii), performance yvat s.a.m.d. Agitator: Stefan Tiron. Membrii juriului: Matei Branea (RO), Daria Kopiec (PL), Vaclav Svankmajer (CZ), Zsuzsanna Szabo (HU), Camil Tulcan (RO). Parteneri: Institutul Polonez, Centrul Ceh, British Council, Ambasada Frantei in Romania, GetLoaded. Festivalul a fost parte a Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO