Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

06.07.2007, 21:23 13

Fest'Asia 2007
Lung-metraje asiatice premiate la Cannes si la Venetia, precum si productii underground sunt prezentate de Fest'Asia (1-8 iulie) la cinematograful bucurestean Union. Festivalul, ajuns la a treia editie, cuprinde filme care nu au mai rulat la Bucuresti, realizate in ultimii doi ani in Coreea de Sud, Hong Kong, China, Singapore, Japonia. Evenimentul, organizat de asociatia ESTE'N'EST, s-a deschis cu Masina de lux, in regia lui Chao Wang. Pe langa lung-metrajele de fictiune din sectiunea Panorama, cele de animatie si cele doua calupuri de scurt-metraje grupate sub genericul ShortASIA, festivalul a mai prezentat pe 6 iulie trilogia Infernal Affairs. Proiectia speciala a avut loc cu ocazia lansarii peliculei pe DVD in Romania. Un film-vedeta este si Natura moarta/Still Life, premiat cu Leul de Aur la Venetia in 2006. Acesta va fi prezentat la inchiderea festivalului, pe 8 iulie.

Profesorul Penciulescu
Regizorul Radu Penciulescu va conduce, in septembrie, un nou atelier in cadrul Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala "Ion Sava" care functioneaza in Nationalul bucurestean. Este cel de-al treilea atelier de creatie artistica organizat de Centru, dupa workshop-ul din decembrie 2006 - "Mastile commediei dell'arte", condus de Ferruccio Soleri - si dupa atelierul "Puterea legitimeaza?", condus de Penciulescu in perioada februarie-martie 2007. Noua sesiune de studiu aplicat condusa de marele profesor si regizor in perioada 5-16 septembrie este consacrata dramaturgiei lui Georg Buchner si este intitulata Anti-eroul. Pot participa actori si regizori in varsta de pana la 40 de ani si care au absolvit in urma cu cel putin trei ani. Cei interesati sunt invitati sa trimita un CV si o scrisoare de motivatie pana pe data de 15 august, prin e-mail, la adresa tnb.sava@gmail.com.

Mungiu pe emisfere
4 luni, 3 saptamani si 2 zile, pelicula castigatoare a premiului Palme d'Or la Cannes in 2007 este unul dintre cele 170 de filme care vor putea fi vazute pentru prima data in Australia, la Festivalul International de la Melbourne, un eveniment cu o durata de 19 zile si care va cuprinde peste 300 de filme. Festivalul se va deschide cu noul documentar al lui Michael Moore, Sicko, prezentat la Cannes in afara competitiei, si se va inchide cu This Is England de Shane Meadows, dublu castigator la Premiile Filmului Independent Britanic in 2006. La antipozi, Festivalul International de la Toronto va prezenta si el mai multe filme care au avut premiera mondiala la Cannes: 4..., 3..., 2..., No Country for Old Men al fratilor Coen si The Flight of the Red Balloon al regizorului taiwanez Hou Hsiao Hsien, cu Juliette Binoche in rolul principal.

Andrei Serban, ca ghid
Asociatia ECUMEST a organizat, intre 1 si 9 iulie, un atelier-pilot in cadrul proiectului "Academie de teatru itineranta cu Andrei Serban". Proiectul aduce impreuna un grup de tineri actori care trebuie sa lucreze in format de laborator sub indrumarea regizorului Andrei Serban, in cadrul unor sesiuni anuale gazduite de diferite localitati din tara si din strainatate. Stimularea experimentului si a cercetarii artistice, precum si conectarea la tipuri diferite de contexte artistice si de culturi teatrale reprezinta scopul acestei inedite academii itinerante. Atelierul se desfasoara la Plopi (judetul Cluj, intr-un spatiu ce apartine Fundatiei Ars Pedagogica din Cluj), actorii participanti provenind de la teatre din Bucuresti, Cluj, Sibiu, Timisoara, Targu-Mures, Targoviste. Proiectul beneficiaza de sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National si al Institutului Cultural Roman.

Regia: Silviu Purcarete
Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumunster este, intre 7 si 22 iulie, spatiul in care se va juca spectacolul Metamorfoze. Premiera a avut loc pe 6 iulie. Noua productie teatrala este o adaptare libera dupa poemele lui Ovidiu, realizata de Silviu Purcarete si Alain Garlan, in regia artistului roman, care a colaborat la aceasta montare cu Helmut Sturmer (decoruri), Lia Mantoc (costume) si Vasile Sirli (muzica). O distributie grandioasa - cel putin numeric - ni-i prezinta, printre altii, pe Marc Baum, Jacques Bourgaux, Marie Cayrol, Mihai Coman, Diana Fufezan, Daniel Plier, Mariana Presecan. Metamorfoze este o coproductie intre Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumunster, Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, Theatre d'Esch sur Alzette, Theatre National du Luxembourg, Compagnie Silviu Purcarete si este un proiect pentru Sibiu si Luxemburg - Capitale culturale europene 2007.

Anonimul din Delta
In perioada 11 - 22 iulie va avea loc la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, cea de a treia editie a Festivalului de Muzica Tanara "Prometheus", organizat de Fundatia Anonimul. Nicu Alifantis - presedintele festivalului - a stabilit numele celor sapte finalisti ai editiei 2007. Acestia sunt: Jenica Harja (Galati), Mircea Iordache (Tulcea), Ovidiu Scridon (Bucuresti), Silvan Stancel (Alba Iulia), Paula Tarau (Simleul Silvaniei), Grupul UNDE - format din Ioan Onisor, Cristina Patrascu si Sandra Pop - (Cluj-Napoca), precum si Alina Zaharia (Bucuresti). Programul festivalului cuprinde concerte in Dolphin Camping, workshop-uri pe malul marii, excursii in Delta, dialoguri cu spectatorii si, ni se promite, multe surprize. Publicul prezent la Sfantu Gheorghe va desemna castigatorul festivalului, acesta urmand sa primeasca un premiu in valoare de 1.000 RON.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO