Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

22.06.2007, 18:42 12

Spectacol de Vis
Teatrul National din Timisoara a prezentat de curand avanpremiera spectacolului Visul, dupa Mircea Cartarescu, in regia Catalinei Buzoianu. Spectacol in cheie realist-onirica, imbinand in mod fericit "amprenta" autorului si pe cea a regizorului, montarea are ca punct de pornire prozele lui Cartarescu - in principal Rem, cu insertii din Mendebilul, Ruletistul, dar si cu fragmente din Enciclopedia Zmeilor si De ce iubim femeile. Catalina Buzoianu s-a inconjurat de o echipa alcatuita din compozitorul Mircea Florian, scenografa Velica Panduru si coregrafa Malina Andrei. Videoproiectiile sunt semnate de Lucian Moga, iar light-design-ul ii apartine lui Florian Putere. In distributie, Victor Manovici, Alecu Reus, Irene Flamann Catalina, Iuliana Craescu, Alina Reus, Ana Maria Cojocaru s.a. Premiera va avea loc la inceputul lunii octombrie, in deschiderea Festivalului Dramaturgiei Romanesti.

Teatrul in Atelier
Teatrul Municipal din Baia Mare si Fundatia "Liga pentru teatru" au organizat la Baia Mare, intre 17 si 24 iunie, cea de-a XV-a editie (a doua desfasurata in localitate) a Festivalului International de Teatru "ATELIER", manifestare teatrala neconventionala cu caracter explorator, care isi propune sa semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendinte din dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia si arta actorului secolulului XXI. Montarile acestei editii au fost invitate din Elvetia, Franta, Japonia, Canada, Singapore, Republica Moldova si Romania. Programul festivalului a mai cuprins un atelier de coregrafie, unul de critica teatrala si unul de "teatru-forum", colocvii si conferinte, lansari de carte, expozitii, portrete in ATELIER (dedicate regizorului Victor Ioan Frunza si Teatrului Independent DE GARAJ si DE CURTE din Timisoara).

Ultima ora
Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Moldova, organizeaza la Chisinau, intre 25 iunie si 1 iulie, prima editie a Festivalului Filmului Romanesc Contemporan. Manifestarea isi propune sa ofere publicului cinefil din Republica Moldova productii romanesti premiate recent si sa marcheze succesul international repurtat de filmul romanesc contemporan prin regizori precum Nicolae Caranfil, Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Hanno Hoefer. Festivalul se deschide luni, ora 18.00, printr-un spectacol de gala urmat de proiectia filmului California Dreamin'(nesfarsit), in regia regretatului Cristian Nemescu. Vor fi prezenti actorii Maria Dinulescu si Razvan Vasilescu, regizorul Hanno Hoefer si criticul de film Magda Mihailescu.

Inainte de vacanta
Centrul National al Dansului a prezentat saptamana aceasta (19 si 20 iunie) ultima premiera a actualei stagiuni: Out of Functions (2006) de Mart Kangro. Coregrafie si interpretare: Mart Kangro, Kroot Juurak, Manuel Pelmus. Spectacolul este un dialog intre trei dansatori care, prin intermediul textului, al miscarii si muzicii, isi prezinta amintirile, tinand seama nu de o ordine cronologica, ci de un context personal, dar si social si politic. Un performance despre care s-ar putea spune ca-i lipseste povestea, o piesa despre tot si nimic in acelasi timp. Mart Kangro, coregraf si performer, a studiat dansul la Tallinn Pedagogical University. Primul sau solo - Start. Based on a True Story - a avut premiera in 2001, la Von Krahl Theatre din Tallinn, in 2002 piesa fiind selectata de reteaua Aerowaves pentru a fi prezentata la The Place, Londra.

Off Avignon, 2007
Cinci spectacole romanesti de teatru, care ii vor aduce in fata publicului, printre altii, pe Claudiu Bleont si Victoria Cocias, se vor juca la editia de anul acesta a Festivalului Avignon OFF (6-28 iulie). Patru dintre montari vor ajunge la Avignon gratie unui proiect coordonat de regizorul Radu Dinulescu: Thespis: Theatre de projets francophones. A cincea este un recital al Victoriei Cocias, produs de Radu Gabrea Studio. Proiectul "Thespis" 2007 va prezenta publicului de la Avignon urmatoarele trupe: Teatrul "Fani Tardini" din Galati, cu Himnus de Gyorgy Schwajda, Teatrul de Marionete din Arad, cu La Reine des neiges, o adaptare libera dupa Craiasa zapezilor de Hans Christian Andersen, Teatrul Prichindel din Alba-Iulia, cu La couleur de nos reves (Culoarea viselor noastre), si Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani, cu Du pain plein les poches (Buzunarul cu paine) de Matei Visniec.

Muzica itineranta
Fete de la Musique de anul acesta se desfasoara, intre 21 si 23 iunie, in zece orase din tara si include concertele a sapte trupe si artisti, printre care (la Arenele Romane din Capitala) si cel al lui Bob Sinclair. Sarbatoarea Muzicii va cutreiera orasele Bucuresti, Sibiu, Cluj, Timisoara, Constanta, Brasov, Iasi, Ploiesti si Craiova. Formatia franceza Gomm, care va concerta la Sibiu, Cluj si Timisoara, s-a "nascut" in 1998, in nordul Frantei. Primul sau album a fost lansat in 2004. In 2005 trupa a concertat in deschiderea concertului Placebo. In ianuarie 2007, Gomm a scos cel de-al doilea disc, intitulat 4; a urmat triumful obtinut in aprilie, pe scena La Cigale din Paris. Tot din Franta, trupa Dahlia concerteaza in cadrul Sarbatorii Muzicii la Constanta, Brasov si Iasi, in vreme ce trupele romanesti Voltaj si Holograf si-au programat concertele la Constanta, Brasov si Timisoara, respectiv la Sibiu, Cluj si Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO