Ziarul de Duminică

Sport şi dietă/ de Ziarul de duminică

Sport şi dietă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.12.2013, 23:48 56

Novak Djokovic

Dieta câştigătoare

Cum m-a ajutat regimul alimentar fără gluten să ajung numărul 1 ATP

Editura Publica

Traducere din engleză de Doru Someşan.

Novak Djokovic este unul dintre cei mai populari jucători din circuitul profesionist şi primul jucător de tenis sârb care a ocupat poziţia de lider în clasamentul ATP, loc pe care l-a păstrat timp de 101 săptămâni. Actualmente ocupă locul al doilea în acest clasament, la mică distanţă de Rafael Nadal. Este considerat de majoritatea specialiştilor şi comentatorilor sportivi drept unul dintre cei mai buni jucători de tenis din toate timpurile.

„În lumea tenisului profesionist de astăzi, cea mai mică schimbare în ceea ce priveşte abilităţile de joc, condiţia fizică sau mentală se vede imediat pe terenul de joc. Mă antrenam în fiecare dimineaţă şi în fiecare după-amiază, ridicam greutăţi, mergeam cu bicicleta şi alergam ore întregi în fiecare zi. Nu era o problemă de condiţie fizică. Am schimbat preparatorii fizici, căutând de fiecare dată pe cineva cu un program nou de pregătire fizică. Am schimbat antrenorii, gândindu-mă că poate ceva legat de tehnica mea de joc mă va elibera de acest blestem.
Şi totuşi, de fiecare dată când făceam câte un pas important spre împlinirea visului meu, mă simţeam de parcă eram legat cu o frânghie de corp şi cineva mă trăgea înapoi. Câştigam un turneu, apoi mă prăbuşeam inexplicabil în următorul, câştigam spectaculos un meci, ca pe urmă să mă retrag în mijlocul partidei din turul imediat următor.
Aveam abilităţile, talentul şi motivaţia necesare. Aveam disponibilitatea şi resursele pentru a încerca orice formă de antrenament fizic şi mental cunoscută de om şi aveam acces la cei mai buni medici din lume. Dar ceea ce îmi crea probleme era ceva la care nu mă gândisem niciodată. Modul în care mă antrenam şi mă pregăteam fizic erau în regulă.
Greşit era modul în care mă hrăneam.( ...)
Voi fi sincer – nu mi-am imaginat niciodată că noua mea dietă alimentară mă va face să mă simt într-atât de bine. Să mă simt într-atât de capabil. Întotdeauna m-am antrenat cu gândul de a fi cel mai bun, doar că modul de funcţionare a organismului meu îmi stătea în cale. Apoi, brusc, lucrurile s-au schimbat. Atunci când schimbarea s-a întâmplat şi eu am început să mă simt fantastic, am ştiut exact ce vreau de la mine: să ajung numărul unu în lume. Să câştig şi să continui să câştig.
Bineînţeles, am pierdut în greutate. Bineînţeles, m-am simţit foarte bine. Dar nu era suficient pentru mine. Sper să nu fie suficient nici pentru tine.
Fă aceste schimbări. Bucură-te de proces. Dar nu lăsa ca aceste schimbări să devină obiectivul tău. Lasă-le să fie porţile de acces către nişte obiective mai măreţe şi mai importante.
Fii pregătit.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO