Ziarul de Duminică

Suflete pierdute

Suflete pierdute
14.09.2007, 14:31 22

Aharon Appelfeld - Badenheim 1939. Traducere din engleza de Antoaneta Ralian. In primavara anului 1939, oraselul austriac Badenheim este invadat, ca de obicei, de turistii burghezi veniti la festivalul anual organizat de doctorul Pappenheim. Localnicii se pregatesc pentru multimea de vizitatori, cand, din senin, apare un "Departament al Asanarii" care incepe sa faca inspectii si lungi liste de nume. In scurt timp, nimeni, fie turist, fie localnic, nu mai poate parasi orasul. Pe fundalul bizar al festivalului, o societate e amenintata sa dispara.

Philippe Claudel - Suflete cenusii. Iarna anului 1917, intr-un mic orasel de provincie din estul Frantei, nu departe de front, e ucisa o fetita de 10 ani. Dupa trecerea anilor, naratorul povestii pline de enigme incearca sa descopere identitatea criminalului. Traducere din limba franceza de Claudiu Komartin. Roman distins cu Premiul Renaudot in anul 2003.

M. Agheev - Romanul cocainei. Romanul descrie experientele unui tanar adolescent din Moscova anilor 1914-1919. Anatomia unui esec existential, a incapacitatii naratorului de a da un sens propriei vieti. Este romanul unui necunoscut, pentru ca nimeni nu l-a cunoscut vreodata pe cel ce semneaza cartea socotita o capodopera. Unii i-o atribuie lui Nabokov. Traducere din limba rusa si prefata de Livia Cotorcea.

Philip O Ceallaigh - Insemnari dintr-un bordel turcesc. Este volumul de debut al autorului irlandez care a muncit ilegal pe un santier din Romania. Cuprinde 19 povestiri cu care a castigat premiul Rooney pentru Literatura Irlandeza. Realitatea celor mai multe dintre povestiri este perioada tulbure a tranzitiei de nicaieri spre nicaieri in care pare sa se fi impotmolit Romania postcomunista. Traducere din limba engleza de Ana-Maria Lisman.

Ian McEwan - Sambata. Un roman premiat anul trecut. Protagonistul, neurochirurgul Henry Perowne, observa in zorii zilei de sambata un avion cu o aripa in flacari indreptandu-se spre aeroportul Heathrow. In aceeasi zi urma sa aiba loc o demonstratie de protest impotriva razboiului din Iark. Perowne nu exclude posibilitatea unei deturnari a avionului de catre teroristi. Aparitia avionului vesteste un moment de cotitura in istorie si in viata protagonistului. Traducere din engleza si note de Dan Croitoru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO