Ziarul de Duminică

Taram de iubire legendara

07.12.2007, 15:49 24

Casa din Londra in care si-au trait povestea de dragoste Arthur Rimbaud si Paul Verlaine va fi conservata in onoarea celor doi mari poeti francezi.
Campania de salvare a casei - situata in Camden - a fost initiata de un mare numar de personalitati culturale (printre care scriitorul Julian Barnes, actorul Stephen Fry, cantareata Patti Smith si actorul Simon Callow), care se temeau ca aceasta va fi achizitionata de investitori in afaceri imobiliare.
Cei doi poeti au fugit la Londra in 1872, dupa ce inalta societate pariziana a descoperit ca au o relatie. Legatura dintre Rimbaud si Verlaine a starnit scandal la Paris, nu doar pentru ca Verlaine era casatorit, dar si pentru ca era cu mult mai in varsta decat iubitul sau (cand cei doi poeti au fugit la Paris, Rimbaud avea 17 ani). Specialistii apreciaza ca, in perioada in care au trait in locuinta de pe Royal College Street, Rimbaud si Verlaine au produs unele dintre cele mai influente opere ale lor. Casa din Londra a jucat un rol important in story-ul celor doi poeti. Finalul relatiei lor a devenit legendar prin dramatism, dar si prin absurditate. Totul a inceput cu o cearta de la o scrumbie afumata, cearta care s-a incheiat, dupa o fuga in Belgia, cu momentul in care Verlaine, beat si furios, si-a impuscat iubitul in incheietura mainii.
Cei doi poeti au fost considerati precursorii modernistilor secolului XX - Pablo Picasso, T. S. Eliot ori James Joyce. Sfarsitul relatiei lor a fost transpus pe muzica de Bob Dylan. In ultimii ani, cladirea din Camden nu a mai fost folosita si a cazut in paragina. Detinuta de Colegiul Veterinar Regal, ea i-a fost vanduta la licitatie, la inceputul acestui an, milionarului Michael Corby, care se declara admirator al operei lui Rimbaud, el hotarand sa conserve casa in onoarea celor doi poeti. Corby a angajat deja un designer si un arhitect pentru a restaura casa si a crea un spatiu destinat evenimentelor artistice, organizate de fundatia caritabila Poets in the City.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO