Ziarul de Duminică

Testul-grila si profesorul de familie

30.09.2003, 00:00 25



In Romania se intinde testul-grila. Interesant este faptul ca intaietatea istorica apartine Politiei Rutiere, ba chiar Militiei antedecembriste. Astazi, exceptand cateva teste de aptitudini artistice sau sportive, nu prea mai exista examene care sa se dea altfel decat la "Vrei sa fii miliardar".



Cum devine cazul cu grila? Pai, mai intai, e faza cu loteria. La patru variante de raspuns ai 25% sanse sa-l nimeresti pe cel corect, fara sa fi invatat nimic. Si, cum de regula e vorba de un numar destul de mare de intrebari, ceva-ceva tot iti iese - nu de magna cum laudae, dar macar de-o nota de trecere. In al doilea rand, e mult mai usor de copiat: una e sa tragi cu ochiul la o demonstratie/peroratie intreaga, si alta sa vezi un simplu "x" in ce casuta a fost pus. De altfel, cum in mai toate seriile de elevi/studenti e buluc de oameni, nici nu trebuie sa te chinui in timpul propriu-zis al examenlui - e suficient sa-ti completezi grila, de la un coleg cu carte, in timp ce stati la coada pentru predarea testelor. In al treilea rand, sistemul arunca in aer relatia profesor-studinte: inainte vreme, proful, aflat in dialog cu tine la oral sau examinand pe indelete o lcurare scrisa, avea cunostinta despre nivelul tau general de pregatire. El era, in invatamant, echivalentul medicului de familie, iti stia anamneza, te urmarea de-a lungul anilor, te "invata" in ambele sensuri ale expresiei. Acum, cu frecventa la cursuri si seminarii devenita de-a dreptul facultativa si cu grila drept (aproape) unic criteriu de evaluare, profesorul habar nu mai are pe cine noteaza.



Cu doua decenii in urma, un profesor explica: "Daca eu petrec 20 de minute la un examen (oral - n.n.) cu un student, imi trebuie un minut ca sa stiu ce nota merita si restul de 19 minute ca sa il conving ca atata merita". Azi, cati profesori se pot lauda ca au stire de nivelul real al cunostintelor unui student?



Nu uit nici o clipa ca sistemul testului-grila e importat din Occident. Dar: 1. Nu tot ce vine de la Apus e neaparat genial; 2. Nu tot ce se importa se potriveste realitatilor mioritice; 3. Testul-grila poate sa functioneze binisor in cadrul unui sistem de invatamant care este in general functional, ceea ce n-as baga mana in foc pentru Romania; 4. Cel putin in unele tari, cel care completeaza un test-grila mai trebuie si sa justifice de ce a ales o anumita varianta...



Nu ne ramane decat sa asteptam generalizarea: pe cand, de pilda, elaborarea legilor pe baza de test-grila? Ca si-asa...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO