Ziarul de Duminică

TICHIA DE MĂRGĂRITAR/ Ochiul cub cu I în A

TICHIA DE MARGARITAR/ Ochiul cub cu I în A
26.08.2010, 23:48 791

Un volum de versuri imposibil de înţeles are un titlu şi elimposibil de înţeles: "Minus patru elegia jumătate (3)".Regretabilă consecvenţă, care nouă, cititorilor, nu ne lasă nici oşansă! Autoarea, o tânără frumoasă, Roxana Gabriela Branişte, nezâmbeşte mefistofelic din fotografia de pe ultima copertă, cu aerulcă ne-a făcut-o.
Adevărul e că ne-a făcut-o. Dacă ne ambiţionăm să parcurgem carteacu atenţie de la prima la ultima pagină, ne trezim la sfârşitvlăguiţi şi cu părul alb, ca după ani mulţi de temniţă.
Roxana Gabriela Branişte îl imită fără graţie pe Ion Barbu,preluând unele sugestii şi din "limba poezească" a lui NichitaStănescu. Rezultă o păsărească pe care nu o putem considera nicimăcar un joc de-a poezia:
"M-a rele ochii ierbii./ Soarele negru în interiorul pietrei/conjugă în A carnal./ Curbele stingerii fruct detronat/ prelungiriisemnului./ Mă nor firea materia./ Ambrozie dativ se scurg sufocând/barbarul./ Ochiul cub cu I în A."
Dacă suntem bărbaţi (şi mai suntem, unii dintre noi), simţim căîncepem să înţelegem ceva întâlnind la un moment dat, într-un poem,cuvântul "sân". Din păcate contextul face ca nici sânul - sânulcare ne-a iluminat atâtea clipe din viaţă - să nu ne mai fiefamiliar. Îl privim ca pe o hieroglifă şi pur şi simplu nu-lrecunoaştem:
"Vru lână-n scut/ cât să acopere getarea să./Virulent corp./ Stăsânul cub scutirea./ Pieptind până-n lord ciobanul uns,/ săgeatacununând-o cu Idealul."
Parcă vrând să vină în ajutorul nostru, autoarea ne pune ladispoziţie şi versiunea franceză a unora dintre poeme. Dar niciclara limbă a lui Descartes nu ne ajută la nimic.
Versiunea franceză ne oferă o singură satisfacţie (răutăcioasă): săvadă şi francezii ce înseamnă să citeşti versuri scrise de RoxanaGabriela Branişte, de ce să ne lase ca de obicei numai pe noi,românii, să înfruntăm furtunile istoriei (literaturii)!


ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg,publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947.Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mare ecou "Istorialiteraturii române contemporane. 1941-2000", apărută în 2005 (s-auscris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fost răsplătită cuPremiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei). Emisiunea "Unmetru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-a adus PremiulAPTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, "Istorialiteraturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu" -Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.
Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO