Ziarul de Duminică

Tinereţe fără bătrâneţe – reţeta lui Jane Fonda

Tinereţe fără bătrâneţe – reţeta lui Jane Fonda/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.06.2012, 00:02 665

Jane Fonda

Floarea vârstei
Cum să profităm din plin de a doua parte a vieţii

Lifestyle Publishing

Traducere din limba engleză de Delia Anghelescu. Celebra actriţă Jane Fonda a fost la recentul festival de film de la Cannes, uimind pe toată lumea cu alura ei. La fel se poate spune şi despre această carte, apărută anul trecut şi acum şi în traducere românească. Este vorba despre un ghid complet despre cum:să analizăm etapele anterioare de viaţă pentru a ne simţi mai bine în prezent; să ne revitalizăm corpul, creierul, spiritul şi comportamentul; să ne bucurăm de viaţa sexuală, de dragoste, de familie, de prietenie şi de comunitate; să devenim încrezători în propriul viitor; să ne planificăm partea a doua a vieţii din punct de vedere emoţional, financiar, legal; să ne valorificăm la maximum potenţialul de a fi fericiţi.
Jane Fonda, actriţă, autoare cu record de vânzări şi deschizătoare de drumuri în domeniul gimnasticii de întreţinere, îţi oferă o formulă pentru o viaţă bună şi cât mai împlinită, mai ales după ce ai trecut de prima tinereţe. Pe de o parte, Fonda abordează subiecte legate de viaţa sexuală, dragoste, alimentaţie, gimnastică de întreţinere, autocunoaştere şi minte. Dar, pe de altă parte, explorează şi analizează etapele vieţii unei femei, procesul de îmbătrânire şi maturizare. În Floarea vârstei, ea ne oferă perspectiva completă a unui destin de succes.
Autoarea îşi asezonează povestea cu întâmplări din propria viaţă, precum şi cu istorioare din viaţa altora, demonstrând, de fapt, că aşa-numitele vârste critice dintre 45 şi 50 de ani şi, mai ales, de după 60 de ani, pot fi perioade plenare. Cu puţin efort, putem conştientiza că în aceste etape am devenit de fapt oamenii energici, iubitori şi împliniţi care doream să fim.
Există 11 elemente de bază ale unei vieţi pline de vitalitate. Cu ajutorul lor putem afla calea spre o viaţă echilibrată şi plină de sens, sănătoasă, deplin ancorată în realitate, o viaţă în care suntem conştienţi de propriile nevoi, de trupul, mintea şi spiritualitatea noastră, de talentele pe care le avem, de prieteni şi de comunitatea în care trăim.
Jane Fonda formulează două metafore, arcada şi scara, care pentru ea generează o adevărată viziune asupra vieţii. Trebuie să ne privim viaţa ca pe o "scară", o ascensiune continuă. Analizând sensul unor etape de viaţă anterioare, ea însăşi a reuşit să spargă nişte tipare vechi pentru a înţelege ce era mai important pentru ea şi, apoi, cum să îşi cultive noile obiective şi visuri pentru a valorifica la maximum anii de maturitate. În prezent, lumea a cunoscut o "revoluţie a longevităţii", speranţa medie de viaţă crescând semnificativ. Oare cum ar trebui să folosim acest dar preţios de timp?
Şi cum să facem să traversăm "vidurile de fertilitate" pe care viaţa ni le scoate cu regularitate în cale?

Jane Fondane prezintă câteva sugestii de exerciţii fizice (inclusiv trei mişcări de bază pentru o stare bună de sănătate), de alimentaţie, de meditaţie şi arată că învăţarea permanentă şi activarea unor zone noi ale creierului ne pot îmbunătăţi calitatea vieţii. De asemenea, ne îndeamnă să adoptăm o atitudine pozitivă, cu atât mai mult cu cât -spune ea -majoritatea oamenilor ajung să se simtă mai bine în propria lor piele în a doua parte a vieţii decât în cea dintâi.

Prima carte de memorii a lui Jane Fonda, My Life So Far, s-a poziţionat luni de zile pe primul loc în topul New York Times al celor mai bine vândute cărţi. Autoarea se concentra atunci pe prima jumătate a vieţii ei - pe care a numit-o Actul I şi al II-lea - şi anunţa actualul volum, Actul al III-lea.

Actriţaeste câştigătoare a premiilor Oscar şi Emmy, precum şi producătoare de film. Ea a revoluţionat industria gimnasticii de întreţinere în 1982, prin "Programul de gimnastică de întreţinere Jane Fonda", vânzând peste 17 milioane de exemplare de cărţi pe teme de fitness, casete video şi audio. Militează pentru diverse cauze, este fondatoarea Campaniei de prevenire a sarcinii la adolescente şi a Centrului Jane Fonda la Universitatea Emory. Este autoarea cărţii Viaţa mea de până acum, aflată pe primul loc în topul New York Times al celor mai bine vândute cărţi, iar în 2009 a fost nominalizată la Premiul Tony pentru rolul său din 33 Variations. În prezent, trăieşte în Los Angeles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO