Ziarul de Duminică

TRADUCERI / O carte minunata despre Gabriel Garcia Marquez

TRADUCERI / O carte minunata despre Gabriel Garcia Marquez
10.09.2009, 15:25 108
Gerald Martin, profesorcercetator la Caribbean Studies Center, din cadrul LondonMetropolitan University, este unul dintre criticii cei maicunoscuti ai literaturii sud-americane, apreciat indeosebi pentruanalizele operelor guatemalezului Miguel Angel Asturias si alecolumbianului Gabriel Garcia Marquez. Biografia sa "Gabriel GarcíaMárquez. A Life", a fost prima publicata in limba engleza.Masivul volum a aparut in octombrie 2008, iar acum se gaseste si inromaneste, tradus si publicat de Editura LiteraInternational.
"Garcia Marquez este un fenomenrar intalnit - scrie Gerald Martin. Este un scriitor serios, darpopular - asemenea unor Dickens, Hugo sau Hemingway - care vindemilioane de carti si a carui celebritate se apropie de cea asportivilor, muzicienilor sau a vedetelor de cinema. In 1981, afost cel mai popular laureat al Premiului Nobel pentru Literaturadin ultimele decenii. In America Latina, o regiune care n-a maifost niciodata la fel de cand Garcia Marquez a inventat comunitateamica din <<Macondo>>, este cunoscut peste tot dupaporecla sa, <<Gabo>>, la fel ca<<Charlie>>, vedeta filmului mut, sau<<Pele>>, legendarul fotbalist." Prin urmare, acestscriitor merita o biografie - si inca una ampla si foartedocumentata. Cercetarea a fost facuta in spaniola, majoritateainterviurilor au fost luate in spaniola, insa cartea a fost scrisasi publicata in limba engleza. "Este o mare usurare si placere saam cartea completa si publicata - spunea autorul la lansare. Esteun privilegiu sa fiu asociat cu asemenea scriitor pentru atat timpsi sunt mandru ca prima biografie completa a acestei maripersonalitati caribiene a fost scrisa de cineva care nu este numaibritanic, dar este si londonez."
In cei 17 ani de lucru laaceasta biografie, pe langa discutiile cu Gabriel Garcia Marquez,Gerald Martin a intervievat peste 300 de persoane apropiate sicunostinte ale acestuia: liderul cubanez Fidel Castro, premierulspaniol Felipe Gonzales, presedinti ai Columbiei, scriitori precumCarlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Alvaro Mutis, familia (sotia sicopiii autorului, mama, fratii si surorile sale), agenti literarisi cei mai buni prieteni si colaboratori. Intr-una dintre note,Martin spune ca a scris peste 2.000 de pagini si peste 6.000 notede subsol, ceea ce inseamna ca volumul pe care il avem in fataeste, fara dubiu, o versiune prescurtata. Volumul contine si 16pagini de fotografii cu G. G. Marquez, in diferite ipostaze siimprejurari, impreuna cu familia si prietenii.
"Familia Garcia Marquez a fostintotdeauna impresionata de tenacitate si disponibilitatea mea de ama angaja in tot soiul de investigatii la care nu s-ar preta decatcainii turbati sau englezii. Astfel, mi-a fost imposibil sa distrugmitul pe care Garcia Marquez insusi l-a raspandit, si in care esteevident ca si crede, cum ca odata, am petrecut - iar intamplareapare a fi caracteristica maniilor mele - o noapte intreaga, sub oploaie torentiala, pe o banca din piata din Aracataca, pentru aabsorbi <<atmosfera>> orasului in care, dupa cum sestie, se nascuse subiectul meu."
Vorbind despre carte, GeraldMartin insista pe ideea ca Gabriel García Márquez este consideratunul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX. Opera saa cunoscut un deosebit succes, fiind recunoscut mai ales pentrupopularizarea unui stil literar numit realism magic. Gerald Martinnu uita nimic in biografia sa: romanul politizat, tipic literaturiilatino-americane, copilaria cu bunicul Colonel ("Aveam opt ani canda murit, de atunci nimic important nu mi s-a mai intamplat" spuneprozatorul), dupa ce fusese abandonat de parinti in primii zeceani, initierea in jurnalism, dupa abandonarea studiilor de dreptincepute la Bogota, intr-o perioada celebra pentru violentapolitica din Columbia, care i-a influentat inceputurile literare,casatoria, prietenia cu Fidel Castro, dictatorul cu viata cea mailunga din America latina, prietenia cu Mario Vargas Llosa,activismul social, picanteriile vietii sale amoroase, seductiaputerii si multe alte subiecte mai mult sau mai putin stiute depublicul larg. Rezultatul este o carte care dezvaluie cu maiestrieatat omul, cat si scriitorul.
O biografie apreciata indeosebide criticii americani (care o considera "proaspata" si"rascolitoare") si care pare ca va rezista timpului.
CAPTION
1. Coperta traducerii inlimba romana a cartii "Gabriel García Márquez. A Life"
2. Marquez impreuna cuFidel Castro
3. Marquez impreuna cuRegele Juan Carlos
4. Marquez impreuna cu BillClinton
5. La decernarea PremiuluiNobel

6. Gabriel Garcia Marquez

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO