Ziarul de Duminică

Un cabinet politic de curiozităţi/ de Ziarul de duminică

The Fountainhead, video still, 2010, coyright Société Réaliste

Un cabinet politic de curiozităţi

Autor: Ziarul de Duminica

28.09.2012, 00:03 57

"Fondat in 2004, Société Réaliste este un grup de artişti format din Ferenc Gróf (1972) şi Jean-Baptiste Naudy (1982). Preocuparea lor principală este explorarea, subminarea şi deconstruirea mijloacelor specifice comunicării vizuale dezvoltate şi implementate de instituţii, guverne şi conducători, de reprezentanţii puterii - în domeniul religios, politic, cultural, artistic şi financiar - pentru a se poziţiona în raport cu acestea. Prin explorarea rolului reprezentativ sau estetic al acestor mijloace - incluzând semne, logo-uri, hărţi, simboluri, seturi de caractere, embleme, statui şi chiar constructii - în contexte temporale şi spaţiale complexe, artiştii le pun într-o lumină nouă, în forma unui "cabinet politic de curiozităţi", o implementare critică şi narativă a design-ului.

Titlul expoziţiei de la MNAC, empire, state, building(deschisă între 20 septembrie - 1 noiembrie 2012), evocă în primul rând faimosul zgârie-nori din New York, "clădirea/templul/opera de artă", care de la inaugurarea sa în 1931 a fost emblema mitologică a Statelor Unite şi în acelaşi timp o sursă de inspiraţie artistică - de la filmul King Kong din 1933 la filmul mut al lui Andy Warhol, Empire, din 1964. În acelaşi timp, folosirea în titlu a semnelor de punctuaţie - virgulele - generează o nouă perspectivă a înţelesului acestuia, subliniind originea şi funcţionarea simbolurilor puterii, de la imperiu până la apariţia statului modern. Cum pot clădirile, sculpturile şi monumentele publice să exprime şi să perpetueze o ideologie? Cum pot spaţiile publice să vizualizeze relaţia dintre statul modern şi cultură? Acestea sunt întrebările puse de Société Réaliste în analiza sa critică asupra conexiunilor dintre arhitectură şi istorie, construcţii şi putere politică." (Ludwig Muzeum Budapest).Coordonatorul proiectului MNAC este Raluca Velisar.

Transilvania lui Sam Havadtoy

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă în perioada 28 septembrie - 4 noiembrie 2012 expoziţia "Iubiri uitate" a artistului Sam Havadtoy. Aceasta va fi organizată în sălile festive ale muzeului, oferind în ambianţa barocă, dominată de lambriurile cu decoraţiuni sculpturale aurite, o prezentare a lucrărilor de pictură şi ale obiectelor realizate în ultimii ani de artist. Sam Havadtoy s-a născut în anul 1952 la Londra într-o familie cu origini în Transilvania. Ajungând la New York în anul 1972 artistul a lucrat ca designer de interioare, cunoscând şi frecventând artişti ca Andy Warhol, Keith Haring, David Bowie, Robert Rauschenberg. Timp de două decenii, după dispariţia tragică a lui John Lennon, Sam Havadtoy a devenit partenerul artistei Yoko Ono. Din anul 2000 trăieşte în Ungaria şi Italia. În prezent, în cadrul unor expoziţii organizate constant în importante muzee şi galerii, artistul prezintă lucrări ce stau sub semnul curentului neo-pop în care experienţele fundamentale ale libertăţii trăite în ambianţa americană interferează cu un alt tip de raportare socială, cunoscut în ultimul deceniu şi dominat, aşa cum afirmă artistul, de inhibiţii, de presiunea istoriei recente şi lipsa unei culturi critice, tratate însă într-o manieră ironică, plină de umor, cu mijloacele pop-art-ului.Lucrările au ca trăsătură comună un discurs despre aparenţă şi esenţă, confesiune şi discreţie, seriozitate şi deriziune. În majoritatea lucrărilor, dantela (evocatoare a giulgiului ca element separator al vieţii şi al morţii) apare ca elementul de demarcaţie între aceste aspecte contradictorii a căror substanţă este extrasă din secvenţe ale biografiei artistului.

Expoziţia propusă Muzeului de Artă Cluj-Napoca este, în afara faptului că reprezintă o selecţie reprezentativă a operei artistului, şi un omagiu pe care Sam Havadtoy îl aduce Transilvaniei, teritoriu de origine al familiei sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO