Ziarul de Duminică

Un mit al muzicii uşoare româneşti

Un mit al muzicii uşoare româneşti

Autor: Ziarul de Duminica

29.06.2012, 00:02 67

Margareta Pâslaru

Eu şi timpul. Viaţă, vocaţie, viziune

Prima parte

Editura Curte veche

Dintr-o familie de artişti, Margareta Pâslaru moşteneşte înclinaţiile spre artă, ştiind să picteze, să danseze, să creeze costume, să cânte şi să interpreteze magistrale roluri, având adesea alături artişti remarcabili ce au rămas în inimile oamenilor. Este vorba de nume mari, precum Toma Caragiu, George Măruţă, Rodica Tapalagă, Maria Tănase, iar lista ar putea continua la nesfârşit, pentru că Margareta Pâslaru a avut o carieră prodigioasă, atrăgând ca un magnet privirile şi cucerind inimile.

Margareta Pâslaru a trăit primii ani ai copilăriei într-o familie de artişti, mama sa fiind cântăreaţă de operă, bunicul dinspre mamă (Ion Dimitriu-Bârlad) fiind sculptor, bunica - pictoriţă, iar mătuşa - balerină. Mediul acesta şi-a pus puternic amprenta asupra sa, dar şi faptul că de mică a luat lecţii de pian, de pictură, de balet, ceea ce i-a imprimat în suflet arta, cântăreaţa de mai târziu dovedindu-se a avea multiple talente.

Printr-o fericită întâmplare, este remarcată încă din timpul liceului pentru vocea sa extraordinară de saxofonistul Dorin Tzuker. Acesta o invită la Casa de Cultură Griviţa Roşie ca să cânte pe o scenă adevărată, iar acolo este selectată pentru un spectacol televizat. În urma apariţiei sale la televiziune, este remarcată pentru talentul său extraordinar de George Grigoriu, care se oferă să compună un cântec special pentru ea. Aşa începe viaţa ei de artistă…

Deşi este admisă la Facultatea de Drept, Margareta Pâslaru va renunţa la o carieră în domeniul juridic, în favoarea uneia artistice. Este aleasă ca interpreta potrivită pentru rolul lui Polly, din "Opera de trei parale", iar decizia luată s-a dovedit a fi una extrem de inspirată, întrucât spectacolul se bucură de un succes răsunător, comentându-se multă vreme că a fost cea mai bună interpretare a personajului Polly de până atunci.

Foarte curând devine o interpretă foarte îndrăgită de muzică uşoară, cântând melodii compuse de celebri compozitori. Destul de repede începe chiar ea să compună şi se dovedeşte talentată şi în acest domeniu, iar în unele situaţii este şi textier, atunci când nu colaborează cu poeţi consacraţi.

Participă la festivaluri naţionale şi internaţionale şi este selectată să joace în filme, multe dintre ele bucurându-se de un succes fulminant, Un film cu o fată fermecătoare, Tunelul, Veronica, Veronica se întoarce, Gloria nu cântă, Melodii, melodii, Clipa.

De-a lungul timpului participă la nenumărate concursuri atât în ţară, cât şi în străinătate şi este recompensată cu premii, dintre care amintim: Premiul al III-lea la Festivalul Internaţional Sopot, Polonia, Trofeul MIDEM, Discul de Marmură, Cannes, Franţa, Premiul "Sony"- creaţie şi Premiul Mitsukoshi - interpretare, Festivalul Internaţional Tokio, Japonia, Premiul Presei, "Festivalul Presei", Ankara, Turcia,Premiul special al Presei, Festivalul Internaţional Malta.

Despre toate acestea şi multe altele vorbeşte autobiografia lansată la începutul lunii, la Târgul de carte Bookfest. O primă parte, bogată în ilustraţii color şi alb-negru, cu liste de premii, dar şi partituri!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO