Ziarul de Duminică

Un popas bucurestean pentru Arca lui Noe

Un popas bucurestean pentru Arca lui Noe
14.12.2007, 16:04 231

Un proiect care s-a impus, castigand aprecierea organelor comunitare si fiind rasplatit printr-o expunere centrala, capabila sa-l afirme in spatiul dominant din curtea Muzeului de Arta de la Bruxelles.

Suita pana la inaltimea etajelor, fictiunea plastica imaginata de compatriotul nostru Virgil Scripcariu face din Arca lui Noe un semnal cordial, de coordonare a eforturilor multiple, de salvgardare fara prejudecati a ceea ce s-a putut agonisi de-a lungul unei continuitati ce ne este zestre trainica si vitala.
Navigatori pentru o aventura increzatoare in campul resurselor stravechi, inteligent reanimate, Virgil si Adriana Scripcariu au la activul lor o pedagogie creativa desfasurata fermecator, intru bucurie si emulatie juvenila. Iata de ce experienta europeana, propusa si omologata la Bruxelles de catre Virgil Scripcariu, mi se pare ca ne obliga sa o asumam si in folosul publicului romanesc. Plasmuire intens optimista, ea interpreteaza cu un soi de bogatie redundanta milenare intelesuri, diluviului biblic i se raspunde voios - precum un Sindibad colorat, Noe comanda o menajerie ce se revarsa benign peste marginile Arcei, intr-un exercitiu alegru. A scruta departarile, de pe carena vasului, e un impuls generalizat, nu doar sarcina porumbelului, ivit dintr-o cutie etansa, in cutare faimos capitel romanic de veac XII, de la Autun. Fiorul ce reuneste aici figurile, populatia lor vivace, acrobatic agatata de vas, partitura lor, simpatic stridenta, te duc cu gandul, pentru o clipa, la niste papusi de Niki de Saint-Phalle. Le vegheaza, in loc de catarg, un gat nemasurat de girafa, urcandu-si peste ape tonul verde-palid, parca monitorizand precoce pericolele ce vor tot ameninta insasi soarta vegetalului si supravietuirea planetei. Triumful se vadeste acut si provizoriu, ca vaslele care au infipt pe sol cuibul acesta miraculos al navei, ramasa suspendata pe inalt, intr-un echilibru caruia ii dau tarcoale noi incolaciri ale destinului. O franghie aspra, dar elegant innodata intretine o metafora de coerenta in ambiguitate: incatenand picioroangele vaslitoare in care s-a proptit Arca, ea ar putea fi deopotriva indemn la vigilenta fata de sarpele malign mereu pandind opera Domnului.
Ce precumpaneste in acest mesaj, dincolo de inerenta precarului, e, insa, o bucurie tonica. Episodul biblic, in versiunea sculptorului nostru, intipareste ecouri dinspre cartea Facerii, rasuna, dinspre acel versant, nu incruntare cosmica sau teribilitate, ci o multumire fara umbra, aidoma cu aceea a unui artist care si-a meritat izbanda. Caci, imbratisand intinderea vazutelor si nevazutelor, demiurgul, in textul sacru, isi acorda un satisfecit grandios, stabilea simplu si neted, peste neant si solitudini, ca lucrarea sa "e buna".
Intr-o atare ordine de asociatii, imi place sa alatur candoarea viu dezlantuita din Arca tanarului nostru artist, cu energiile continute ale cartii, cu tot ce tezaurizeaza, ca fagaduinta de intelepciune, o mare librarie. Ma incita utilitatea si noima unei atare jonctiuni, popasul sculpturii de la Bruxelles in mijlocul agitatiei febril juvenile, harazita Bucurestiului, prin asezamantul cultural care se cheama Libraria Carturesti. In fata acestei cladiri, atestand o intreaga densitate istorica, ajunsa la noi intr-o forma actualizata salubru, gratie osardiei arhitectului Serban Sturdza, mi s-a parut nimerit, deci, sa se aseze, ca un semnal de euforie si de comuniune sarbatoreasca, alcatuirea sculptorului Virgil Scripcariu: sprijinita pe acest ambient, insa adresandu-se cumva fluxului de energii contemporane pe care il dreneaza axul dinamic al Bulevardului, in acest punct nodal, peste drum de reusita arhitectonica a cinematografului Patria, de reperul lui - antologic pentru modernitatea bucuresteana.
Usor de infaptuit, operatia a marcat un duh de initiativa, un gest generos al noutatii sezisante, spre cinstea edililor si multumirea miilor de beneficiari care o vor descoperi acolo, cu o surpriza amuzata, dar si cu imbolduri apte sa stimuleze miezoase interogatii, si sa ne acorde, pe nesimtite, cu intelesuri demne de reflexiune.

Artistul si Arca lui
Virgil Scripcariu s-a nascut in 1974 in Vatra Dornei, jud. Suceava. Absolvent, in 2003, al Universitatii de Arte "Nicolae Grigorescu" Bucuresti. In 2003, a beneficiat de bursa Theodor Aman pentru arte plastice, acordata de Guvernul Romaniei.
Arca lui Noe este o lucrare realizata pentru Festivalul Europalia, Agorafolly 2007. Locatia: Place du Musee, Bruxelles, 12.10 - 09.12.2007. Proiectul este finantat de Institultul Cultural Roman. Lucrare de sculptura figurativa, inspirata de cateva capitole biblice din Cartea Facerii. Ansamblul se compune dintr-un element central, Arca lui Noe - o barca impletita din nuiele si populata cu personaje.
Ansamblul lui V. Scripcariu a fost amplasat astazi in fata librariei Carturesti, pe bulevardul Magheru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO