Ziarul de Duminică

Un proiect cinematografic incendiar: Ierusalim

26.05.2000, 00:00 15



Regizorul roman Lucian Pintilie pandeste realul, in carti, in presa sau in realitatea de zi cu zi. Sub mana si ochiul sau, realul isi iese din sine si ni se dezvaluie intr-o aura neagra de incredibil. Cu "Ierusalim", Lucian Pintilie se pregateste sa ne surprinda din nou.

In toamna anului 1998 ma aflam la Paris cand, intr-o dimineata, primesc un telefon. La celalalt capat al firului, Lucian Pintilie: "Vezi ca acum vreo trei zile a aparut in France-Soir un articol despre o retea de pedofili care aduce copii din Romania si-i foloseste in Bois de Boulogne. Incearca sa-l gasesti pe ziaristul care a scris articolul si sa afli cat mai multe amanunte, pentru ca ma intereseaza enorm subiectul". L-am gasit pe jurnalistul cu pricina, tanar si foarte incantat de descoperirea sa, care mi-a povestit ca personajul central al intregii istorii este un pusti roman de 13 ani, pare-se de o frumusete rapitoare, extrem de inteligent, stiind bine franceza, care aparuse in Bois de Boulogne si-n cateva zile "rasese" toata clientela obisnuita a locului. Judecand dupa automobilele care opreau in fata acestui pervers Gavroche francofon, ai fi zis ca toata floarea pedofiliei pariziene venise sa se bucure de farmecele lui.

Asa a aparut proiectul filmului Ierusalim, al carui titlu nu-l da numele orasului biblic, ci numele personajului principal, o "clona" a pustiului care facuse ravagii in Bois de Boulogne.

Cand i-am vorbit unui prieten cinefil despre intentia maestrului, acesta a izbucnit: "Iar mizerie? Iar catastrofe? Iar intuneric? De ce nu poate face Pintilie un film luminos despre Romania?"

Pintilie a scris o "Falsa nota de intentie" al carei continut il reproduc aici: "Eu am convietuit si in teatru, si in film si chiar si in opera, multa vreme, cu monstruosul. Cine cunoaste putin filmele mele, stie ca la mine monstruosul e exorcizat prin practicarea unui anumit tip de catharsis, printr-un comic. Se poate rade de diavol chiar si impreuna cu el", a tinut sa adauge, in legatura cu acest proiect, regizorul Lucian Pintilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO