Ziarul de Duminică

Unde sunt circazienele de altadata?

22.08.2008, 17:17 267

Mi-a ramas in minte, de demult, cum ca intre cele mai frumoase femei din lume ar fi aceste caucaziene, adesea favoritele sultanilor otomani. Tarii rusi de rit vechi sau nou par a avea alte gusturi...

Daca Balcanii au fost, un secol, "butoiul cu pulbere" al Europei, apoi Caucazul de azi risca sa arunce in aer insusi fragilul compromis eurasiatic post-sovietic! Desigur, rutele petrolului caspic au mare legatura cu asta, insa Charles King, recenzat, pe entertainment.timesonline.co.uk, de specialistul in Stalin Donald Rayfield, explica mult mai nuantat situatia.
In cartea sa Stafia libertatii. O istorie a Caucazului, King - bun cunoscator al Romaniei si al spatiului Marii Negre - pleaca de la premisa extremei diversitati nationale concentrate pe un spatiu nu mai mare decat al Angliei, bunaoara. Pe langa diferitele grupuri turcice altaice, azerii, iranienii, armenii, kurzii, semitii si rusii stabiliti aici in ultimele doua milenii, exista nu mai putin de trei grupuri indigene, mult mai vechi, dar total neinrudite intre ele.
In sud, sunt georgienii (gruzinii lui Stalin, Sevarnadze sau Saakasvili), mingrelienii si svanii, din familia kartvelienilor. In nord-est, apar faimosii ceceni, ingusii si daghestanii (numai acestia au, la randul lor, opt grupuri distincte). Iar in nord-vest, se disting abhazii si circazienii. Dar, de asemenea, mai exista osetinii (plus iranienii vorbitori de osetina), kalmucii s.a.m.d. In total, vreo 40 de grupuri lingvistice, un veritabil Babel!
In ultimele trei secole, Rusia, Uniunea Sovietica, iar, acum, din nou Rusia gestioneaza aceasta problema conform principiului divide et impera. A impartit, de pilda, Osetia in doua, partea sudica alipind-o Georgiei, iar pe cea nordica pastrand-o in sanul Federatiei Ruse, ca sursa de motivatie pentru o eventuala interventie in forta, in cazul in care mereu insubordonatii gruzini ar misca in front - ceea ce, de altfel, s-a si intamplat in acest nou "august in flacari". (Stafia Transnistriei e profilata destul de similar, nu?) Mongolii, persii, arabii, otomanii si rusii au stapanit pe rand zona, intalnind reactii extrem de diferite, de la cazul-limita cecen (popor funciarmente nesupus, care prefera sa moara cu arma in mana) la cel, mult mai tolerant, uneori chiar complice, al Georgiei. O tara care, pana la urma, a dat rusilor lideri precum Djugasvili-Stalin (orasul natal al acestuia, Gori, a fost bombardat salbatic de catre rusi in recentul razboi) sau Edvard Sevarnadze, ultimul ministru de externe sovietic. Inclusiv Mihail Saakasvili initial a fost sustinut tacit de Putin, dornic sa scape, astfel, de personaje precum incomodul lider ajar Aslan Abashidze (actualmente, razboinicul islamic traieste intr-un soi de exil aurit la... Moscova).
...Cat despre frumoasele circaziene, ele raman doar o poveste de altadata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO