Ziarul de Duminică

Urbanismul societăţilor postindustriale/ de Stelian Ţurlea

Urbanismul societăţilor postindustriale/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

23.03.2012, 00:02 111

Kazmer Kovacs

Peisaj cu grădină şi casă

Editura Simetria

Născut în 1955, Kazmer Kovacs este diplomat al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, unde a obţnut şi titlul de doctor cu teza "Limitele temporale ale monumentului istoric" şi unde predă cursuri de teoria arhitecturii. A publicat "Timpul monumentului istoric", "Alegoria patrimoniului", "Urbanismul, utopie şi realităţi" şi "Pentru o antropologie a spaţiului".

Sămânţa cărţii de faţă datează din 2003, când autorul se afla la o bursă de cercetare în Germania. Este o carte despre arhitectura şi urbanismul societăţilor postindustriale. "Nu e vorba doar de clădiri şi aşezări, ci de orice fel de amenajare a mediului pe care-l locuim. Pentru că o regăsim la toate societăţile sedentare de pe toate meridianele şi în toate timpurile, şi pentru că prezintă o diversitate practic nesfârşită de forme, grădina poate fi considrată pe bună dreptate reprezentativă pentru amenajările întreprinse în vederea locuirii, oriunde şi oricând. (...) Grădinile reacţionează mult mai sensibil la orice schimbare în ritmurile locuirii. Însă toate acestea nu au împiedicat societăţile din toate timpurile să fac risipă de resurse de tot felul pentru a amenja grădini. (...) Grădina pare atemporală." Cercetarea se ocupă degrădină ca arhitectură, de natura grădinii, natura peisajului, a fi sau a nu fi în peisaj, punctul de fugă, perspectiva şi refugiul, melancolia pitorescului, frumosul absent, grădina cu peisaj, panurbanism şi chiar de ... piticul din grădină.

Volumul are zeci şi zeci de imagini sugestive şi de-a dreptul surprinzătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO