Ziarul de Duminică

Viaţa cuvintelor/ de Stelian Ţurlea

Viaţa cuvintelor/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.01.2012, 00:08 303

Cu ceva mai bine de un an în urmă, Editura Humanitas a lansat o admirabilă şi utilă colecţie, "Viaţa cuvintelor", concepută, se preciza, ca itinerar în lumea cuvintelor româneşti, într-o formă atrăgătoare şi accesibilă oricărui cititor, prezentând cele mai importante fapte lexicale de natură să ilustreze ideea formulată în titlul ei. Fiecare dintre volumele apărute până acum cuprinde povestea a circa o sută de cuvinte dintr-un anumit domeniu - 101 cuvinte de argou, 101 nume de monede, 101 nume de boli, 101 termeni de şah, 101 termeni religioşi, 101 termeni din muzică, 101 greşeli de limbă etc. "Viaţa cuvintelor" beneficiază de contribuţiile a numeroşi lingvişti de mare valoare, din ţară şi din străinătate, academicieni şi profesori universitari.

Ideea extrem de bine venită a acestor volume fără mari pretenţii şi care, prin urmare, se adresează tuturor este să oprească pe cât posibil, să împiedice fenomenul despre care vorbea academicianul Eugen Simion, anume "urâţirea" limbii - "Nu trebui să fii lingvist ca să-ţi dai seama că limba română s-a urâţit sau, mai bine zis, este urâţită, simplificată, traumatizată de unii vorbitori fără carte şi fără bun-simţ."

Cea mai recentă apariţie în această colecţie se numeşte 101 greşeli de lexic şi de semantică. Autori - Adina Dragomirescu şi Alexandru Nicolae.

"Greşelile de limbă sau, dimpotrivă, absenţa acestora din exprimare reprezintă o carte de vizită pentru orice vorbitor, iar limba este cartea de vizită a unei culturi şi a unui popor. Se vorbeşte tot mai mult, în ultima vreme, despre deteriorarea calităţii limbii române, iar reacţiile intelectualilor sunt numeroase... În această carte, ne-am propus nu atât să condamnăm greşelile, cât să oferim publicului larg explicaţii pentru apariţia lor şi, mai ales, soluţii pentru a le evita. Greşelile de limbă privesc atât lexicul şi semantica, cât şi gramatica, fonetica, ortografia, punctuaţia etc. De aceea, cartea 101 greşeli de lexic şi de semantică. Cuvinte şi sensuri în mişcare are o soră geamănă, 101 greşeli gramaticale. Cine citeşte cele două cărţi va putea să recunoască, să evite şi chiar să combată nu peste două sute de greşeli de limbă, ci, mai degrabă, peste două sute de tipuri de abateri de la regulile exprimării corecte."

Autorii şi-au propus să familiarizeze cititorii cu cele mai frecvente abateri caracteristice limbii actuale şi să-i înveţe să judece fiecare sitauţie. Iar numeroasele exemple sunt extrase, în cea mai mare parte, de pe internet.

Adina Dragomirescu este absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti în 2005 şi a masteratului Limba română. Structură şi strategii de comunicare în 2006. Doctor în filologie din 2009, cu teza Ergativitatea. Structuri sintactice la limita dintre tranzitiv şi intranzitiv, coordonată de prof. univ. dr. Gabriela Pană Dindelegan. Bursă postdoctorală (2011-2013) în proiectul "Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale", patronat de Academia Română, în cadrul căruia lucrează la o cercetare monografică despre supinul românesc. Din 2005, asistent de cercetare şi, din 2008, cercetător la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Sectorul de gramatică. Din 2008, asistent la Departamentul de lingvistică al Facultăţii de Litere, unde predă sintaxă, morfologie, fonetică şi fonologie, stilistică funcţională, didactică. Cărţi: Ergativitatea. Tipologie, sintaxă, semantică, Bucureşti, 2010. În colab.: Gramatica de bază a limbii române şi Caiet de exerciţii, Bucureşti, 2010; Morfosintaxa limbii române, Bucureşti, 2010; Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect, Bucureşti, 2010.

Alexandru Nicolae, absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti în 2008 şi al programului de masterat Studii avansate în lingvistică în 2010, este doctorand în filologie şi bursier POSDRU (2010-2013), cu teza Tipuri de elipsă în limba română. Legitimarea sintactică a elipsei, coordonată de prof. univ. dr. Gabriela Pană Dindelegan. Din 2008, asistent de cercetare la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Sectorul de gramatică. Din 2010, asistent la Universitatea "Lumina", Centrul de limbi străine. Din 2010, cadrul didactic asociat la Universitatea din Bucureşti, unde predă morfologia limbii engleze şi sintaxa limbii române.
Cărţi în colaborare: The Noun Phrase in Romance and Germanic, Amsterdam, 2011; Gramatica de bază a limbii române şi Caiet de exerciţii, Bucureşti, 2010; Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect, Bucureşti, 2010. Editor, în colab., al volumelor Studii lingvistice. Omagiu Profesoarei Gabriela Pană Dindelegan, Bucureşti, 2007; Terminologie şi terminologii, Bucureşti, 2010; Limba română. Controverse, delimitări, noi ipoteze (2 vol.), Bucureşti, 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO