Ziarul de Duminică

ZD VA RECOMANDA / De la 2009 pentru 2010

ZD VA RECOMANDA / De la 2009 pentru 2010
21.12.2009, 15:53 25

EXPOZITIE. Imagini ale lumii trecatoare
Pana pe 28 martie 2010, Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR)deruleaza expozitia "Imagini ale lumii trecatoare. Kunisada - unmare gravor al scolii Utagawa. Gravura japoneza din secolul alXIX-lea" (foto 1, 2), organizata de Sectia de Art" Oriental" aMNAR. Expozitia reuneste saizeci si trei de gravuri policromecreate de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei maipopulari maestri gravori ai vremii sale. Discipol al lui UtagawaToyokuni (1769-1825), Kunisada isi consolideaza inc" din tinerete opozitie privilegiat" printre gravorii de notorietate ai epocii,abordand o varietate de teme, dar in special reprezentareafrumusetii feminine si a actorilor de teatru kabuki. O sectiunespecial" este dedicat" lucr"rilor care il prezint" peGenji/Mitsuuji, personaj literar ilustru in epoc". Expozitiacuprinde de asemenea un set de gravuri create in colaborare cumarele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858).

SPECIAL. Concert-revelion la Opera
Opera Nationala Bucuresti (ONB) continua traditia organizarii uneiseri speciale in noaptea de Anul Nou, prezentand opereta "Liliacul"de Johann Strauss, dupa o productie si regie a celebrului teatruCovent Garden, sub conducerea muzicala a dirijorului Vlad Conta.Invitatul special al serii va fi tenorul Alfredo Pascu (in rolulEisenstein). Alaturi de acesta vor canta artistii ONB Crina Zancu(Rosalinda), Paul Basacopol (Franck), Mihaela Ispan (Orlofsky),Vlad Mirita (Alfred), Ionut Pascu (Falke), Vasile Chisiu (Blind),Mihaela Stanciu (Adela), Cristina Eremia (Ida) si vor evoluasolistii de balet Monica Petrica, Bianca Stoicheciu, Bogdan Canila.Biletele s-au pus in vanzare la Opera Nationala Bucuresti si pesite-ul www.bilet.ro.

SITE. Lectia micului meloman
Incepand cu 21 decembrie 2009, site-ul emisiunii "Lectia miculuimeloman" de pe pagina muzical.radioromania.ro este disponibil si inlimba engleza; copiii pot asculta chiar o editie a emisiuniiinregistrata in limba engleza, o productie cu un scenariu si inregia Celinei Petrescu. Traducerea site-ului "Lectia miculuimeloman", precum si a scenariului emisiunii a fost realizata destudenti la Masterul pentru traducerea textului englez contemporandin cadrul Universitatii Bucuresti, coordonat de prof. univ.dr.Lidia Vianu.

SPECIAL. Poezie, muzica si arte martiale laCluj
Expozitia "Spiritul lui Budo. Istoria Artelor Martiale Japoneze",care include arme traditionale, armuri si alte accesorii nipone delupta, este deschisa la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca.Manifestarea e organizata in colaborare de Muzeul de Arta dinCluj-Napoca, Ambasada Japoniei in Romania, Japan Foundation,compania de teatru "Art Act" si marcheaza, deopotriva, incheiereaseriei de evenimente culturale desfasurate in cadrul "Anuluiprieteniei dintre Japonia si tarile dunarene" si implinirea a 50 deani de la restabilirea relatiilor diplomatice dintre Japonia siRomania. Acompaniind aceasta expozitie, in 7 ianuarie, de la ora19.00, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca va avea loc un recital depoezie si proza japoneza sustinut de Ramona Dumitrean, actrita laTeatrul National Cluj, si un miniconcert de muzica japonezainterpretata de mezzosoprana Lavinia Bocu.

AVANPREMIERA. Workshop de Arta Actorului
Teatrul Fara Frontiere organizeaza in perioada ianuarie-martie 2010Workshop-ul de Arta Actorului bazat pe tehnica Sanford Meisner.Condus de lect. univ. dr. Mihaela Sirbu, cursul este primul deacest gen din Romania si va fi compus din mai multe module, careimpreuna se vor constitui intr-un program intensiv de formareactoriceasca. Workshopul se adreseaza atat incepatorilor, cat sistudentilor si actorilor cu experienta, oferindu-le acestora omodalitate noua de abordare a Artei Actorului. Cursul se vadesfasura timp de 10 saptamani, de doua ori pe saptamana, fiecareintalnire durand trei ore. Inscrierile se pot face pe baza CV-uluisi a unui interviu personal. Data-limita de inscriere este 10ianuarie. Contact: tff@teatrulfarafrontiere.ro.

EXPOZITIE. Noduri italiene. Istoriacravatei
La Muzeul National de Arta al Romaniei, in Rotonda SaliiAuditorium, poate fi vizitata, pana pe 10 ianuarie 2010, expozitia"Noduri italiene. Cravata - evolutie, limbaj si stil". Organizatacu ocazia implinirii a 130 de ani de relatii diplomaticeitalo-romane, expozitia prezinta 150 de cravate, 10 costumebarbatesti din diferite epoci si o bogata documentatie explicativace ilustreaza evolutia cravatei in cadrul modelor vestimentare, dela esarfa innodata din secolul al XVII-lea, pana in zilele noastre.Cravata reprezinta azi unul dintre simbolurile inconfundabile alestilului rafinat si exclusivist "Made in Italy". Realizata deAsociatia Colosseum din Roma, expozitia este organizata de AmbasadaItaliei la Bucuresti, in colaborare cu Muzeul National de Arta alRomaniei, cu sprijinul Bancii Intesa San Paolo, al societatilorSASCH si ADV Communications.

INSTALATIE VIDEO. FreshLatino
Centrul de Introspectie Vizuala din Bucuresti gazduieste, pana pe31 ianuarie 2010, videoinstalatia de creatie arhitecturala"FreshLatino", in cadrul careia 14 birouri de arhitectura dinspatiul iberoamerican utilizeaza formatul videoinstalatiei pentrua-si face cunoscute creatiile. Participanti: A77 (Argentina), Adamo- Faiden (Argentina), Estudio Bijari (Brazilia), Lua Nistche(Brazilia), Martín Alonso & Daniel Rosenberg (Chile), Pezo VonEllrichshausen Arquitectos (Chile), Felipe Arturo (Columbia), Husos(Columbia), Eduardo Cadaval (Mexic), Pilar Echezarretta (Mexic),Pedro Bandeira (Portugalia), Andrés Jaque (Spania), PKMN (Spania),Supersudaca. Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes dinBucuresti, Ministerul Afacerilor Externe si Cooperarii din Spaniasi Centrul de Introspectie Vizuala.

ICOANE. Sibiul, in griuri de lumina
O expozitie de icoane pe lemn, intitulata "A-semanarea in griuri delumina", este deschisa la Casa Hermes din municipiul Sibiu,lucrarile fiind realizate de artista Lucia Nica. Expozitia sedoreste un dar pentru toti iubitorii artei, dar si pentru cei careintampina cu evlavie sarbatorile de iarna. Lucia Nica este membrual Academiei Artelor Traditionale din Romania. Expozitia poate fivizitata la Casa Hermes pana dupa Anul Nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO