Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au crescut. Ana Bănică, fondatoarea atelierului Cai verzi pe pereţi, face pasul către papetărie şi ilustraţie cu primele produse. „Am intrat cu felicitări şi calendare în magazine fizice precum Cărtureşti, Ototo sau Rafia şi vreau să ajung în Braşov şi Cluj“

12.12.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Primele produse de papetărie create de Ana Bănică sunt felicitările şi calendarele ilustrate. Odată cu acest nou capitol, antreprenoarea a făcut şi primii paşi către ilustraţia de carte, colaborând cu o autoare de cărţi pentru copii.

Ana Bănică din Bucureşti, cea care a fondat atelierul de autocolante Cai verzi pe pereţi în 2009, face acum trecerea către zona de papetărie şi ilustraţie. Ea a lansat deja primele produse din această nişă, şi anume calendare ilustrate şi felicitări, care sunt prezente în magazine fizice din Bucureşti şi Constanţa.

Planul ei este să îşi ducă produsele şi în Braşov şi Cluj. „Partea cu papetăria este mai nouă în business şi face parte dintr-un mic proces de reinventare. Sunt o persoană care mereu caută să facă ceva nou şi am decis să trec puţin în alt registru. Aşa am început să fac felicitări şi calendare. Am în plan mai multe calendare de aniversări. Dorinţa mea este să mă întorc către hârtie. Ani de zile am încercat să notez date de naştere şi tot felul de informaţii în telefon, dar mereu uit de ele. De aceea am creat acest calendar de aniversări pentru a nota lună de lună aniversările celor dragi”, a spus ea.

Ana Bănică desenează de mic copil. Ea a urmat un liceu de artă, iar apoi a continuat cu Facultatea de arhitectură. Decizia de a-şi face propriul business a venit în contextul în care primul job în domeniul ales nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor creative.

În 2016, lucra doar cu autocolantele, dar pentru că i se făcuse dor de desen, a ajuns să facă un workshop şi şi-a îmbunătăţit viziunea şi abilităţile. A decis să aplice ce învăţase deja la arhitectură şi la Cai verzi pe pereţi, făcând o combinaţie de stiluri care e în continuă transformare.

Antreprenoarea are în continuare shop-ul pe aceeaşi platformă pe care vindea şi autocolantele făcute în atelierul Cai verzi pe pereţi. Însă, curând, afirmă ea, va încheia capitolul autocolantelor de perete. „Vreau să rămân pe partea de ilustraţie şi papetărie ilustrată. E un nou capitol şi în asta mă regăsesc acum.”

Produsele de papetărie se găsesc în shop-ul online Cai verzi pe pereţi, dar şi în magazine fizice precum Cărtureşti sau Ototo.

„Odată cu această nouă ramură, am început să trimit produsele mele şi în magazine fizice precum Cărtureşti sau Ototo. Am şi o nouă colaborare cu magazinul Rafia din Constanţa, oraşul meu natal. Mi-aş dori să ajung şi în Braşov şi Cluj”, a mai adăugat aceasta.

Totodată, capitolul ilustraţiei a venit cu noi experienţe şi proiecte pentru fondatoarea Cai verzi pe pereţi. Recent, ea a colaborat cu o autoare pentru ilustrarea unei cărţi pentru copii, iar în viitor se vede activând cât mai mult în această zonă.

Ana Bănică spune că viaţa unui antreprenor creativ nu este uşoară şi lipsită de griji, însă este o viaţă fericită. Deşi a avut momente în care vrut să renunţe, ea a hotărât să îşi mai dea o şansă şi să pună pe primul loc pasiunea şi satisfacţia pe care i-o aduce domeniul creativ.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania