Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum reuşeşte o antreprenoare să readucă prin ilustraţiile sale farmecul uitat al Constanţei. Cristina Gioadă, Neuitatele: Mi-am ales această inspiraţie, a oraşului, şi este o sursă infinită

20.02.2024, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Cristina Gioadă este acum arhitectă, lucrează în Luxemburg, dar are un proiect de care se ocupă şi care o menţine mereu contectată de casă, Neuitatele. Inspiraţia pentru acest proiect, o colecţie de ilustrate cu o grafică aparte, este Constanţa, oraşul ei natal, despre care Cristina spune că este o sursă nelimitată

care-i alimentează creativitatea şi pofta de  descoperiri. De unde a pornit totul? „Este un proiect personal pe care l-am început în 2019, din pasiune. Nu m-am gândit să îl valorific în niciun fel din punct de vedere financiar. Lucrând în Constanţa, m-am gândit să fac ceva care să redea frumuseţea lucrurilor pe care noi nu ştim să le mai vedem. Iniţial am început cu o pagină pe care am început să o promovez în mediul online. Abia apoi m-am gândit că mesajul ajunge mai uşor la oameni sub forma unor cărţi poştale“, spune Cristina Gioadă, arhitectă şi fondatoarea proiectului Neuitatele, în cadrul unui nou episod al Afaceri de la Zero.

Spune că prin prisma meseriei sale, inclinaţia spre design este naturală, iar traiul într-un oraş precum Constanţa este în sine o motivaţie pentru a realiza un proiect inspirat de patrimoniul cultural al locului. „Îmi este imposibil să nu observ detaliile din jurul meu. Acest proiect este unul pentru comunitate, pentru generaţiile tinere, dar şi pentru cele mai în vârstă, aşa că m-am gândit că mediul online nu este suficient pentru a atinge toate palierele.“ Astfel, din 2022, Cristina a completat proiectul online de ilustraţii Neuitatele cu partea de cărţi poştale. La momentul lansării din 2022, portofoliul de cărţi poştale Neuitatele cuprindea 50 de ilustraţii, iar selecţia includea atât obiective bine cunoscute ale Constanţei, cât şi clădiri ceva mai ferite de ochiul publicului, dar care prin detaliile arhitecturale deosebite meritau toată atenţia.

Selecţia obiectivelor a fost dublată de o muncă de documentare temeinică, Cristina Gioadă consultând în realizarea ilustraţiilor Arhivele Naţionale pentru a reda respectivele clădiri aşa cum erau ele, „curăţate“ de intervenţiile uneori nefericite la care au fost supuse în unele cazuri. "Am făcut acest demers pentru a reda fidel ce a fost, pentru că există multe modificări la nivel de faţade. Partea de documentare cred că a fost cea mai dificilă. Apoi, a fost partea de desene. Pentru o ilustraţie dedic două zile lucrătoare sau mai mult. Este un proiect care mă reprezintă, pe care îl fac din suflet. Când am ieşit pe piaţă deja aveam 50 de modele. A fost foarte multă muncă."

Spune că odată bine conturat conceputul proiectului, cu mesaj, logo, nume, printare, intrarea cu produsul final în librării a fost relativ uşoară. Mai mult, cărţile poştele Neuitatele au prins la public pentru că aduceau ceva nou într-o mare de suveniruri la fel. Acum, ilustraţiile Neuitatele se găsesc în librările Cărtureşti din Constanţa, Prăvălia cu Cărţi sau Rafia Studio. În Bucureşti, cărţile poştale Neuitatele sunt disponibile în My Romanian Store. În total, investiţia de început s-a ridicat la circa 5.000 de lei, iar până acum peste 700 de ilustraţii Neuitatele şi-au găsit un destinatar.

"În 2022 când am ieşit cu proiectul în public, am avut în jur de 50 de modele, iar anul trecut am mai adăugat 10, ceea ce mă aduce la 60, dar vor mai urma pentru că este un proiect care nu s-a terminat, continuă, dar necesită şi timp. Nu vreau să grăbesc procesul. Mi-am ales această inspiraţie a oraşului şi este o sursă infinită."

Iar această sursă de inspiraţie extrem de generoasă, va fi declinată şi în alte forme, dincolo de cărţi poştale, pentru că deja există o cerere în acest sens.

"Neuitatele urmează să se dezvolte în continuare pentru că am o mare parte din desene care sunt în dezvoltare. După care îmi doresc să dezvolt un website, alte tipuri de produse, mi-aş dori să exite o carte, însă până atunci m-am gândit la postere, afişe pentru că mi s-a cerut acest lucru. Vor mai fi şi alte produse pe care le voi dezvolta."


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania