Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Andreea Pop a creat Centrul 9 luni la Bucureşti, un loc în care mii de viitori părinţi au găsit sprijin pentru următoarea etapă din viaţa lor şi vrea să ducă acest proiect în Timişoara, oraşul său natal

08.02.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Centrul 9 luni oferă cursuri de educaţie prenatală cuplurilor care se pregătesc să devină părinţi pentru prima oară Echipa Centrului 9 luni numără opt specialişti - medici pediatri, consultanţi în alăptare, educatori prenatali, psihoterapeuţi şi consultanţi în somnul bebeluşului.

Andreea Pop a pus bazele unui centru dedicat viitorilor părinţi, fiind pasionată de ceea ce se întâmplă înainte de naştere, dar şi de crearea unor legături puternice cu copilul. Acum mai bine de un deceniu, cu bani economisiţi de la vechiul job, a creat Centrul 9 luni la Bucureşti, un loc în care mii de viitori părinţi au găsit sprijinul de care aveau nevoie. Dorinţa sa este să ducă Centrul 9 luni şi la Timişoara, oraşul său natal.

„Prin acest proiect antreprenorial am creat un serviciu de educaţie prenatală destinat cuplurilor care se pregătesc să devină părinţi pentru prima oară. Povestea aceasta a pornit din pasiunea pentru zona aceasta de viaţă intrauterină din punct de vedere medical şi de partea de relaţie cu copilul nostru. Am venit în Bucureşti, am lucrat o perioadă, mi-am adunat o sumă de bani şi apoi mi-am luat o pauză de şase luni pentru că urma să deschid acest proiect. La momentul respectiv nu exista la modul real nevoia unui astfel de serviciu pe piaţă, însă am anticipat că în câţiva ani va fi cerere, lucru care s-a şi întâmplat”, a povestit fondatoarea.

Andreea Pop, antreprenoarea de astăzi, spune că proiectul său şi punctul în care se află ea în acest moment reprezintă o combinaţie între ce a învăţat la şcoală, fiind absolventă de liceu economic, şi ce a învăţat în viaţă. Experienţele teoretice şi practice din timpul liceului şi diversele proiecte în care a fost implicată ulterior au ajutat-o să îşi dezvolte abilităţile.

Pe parcursul drumului său, a simţit în continuare nevoia de dezvoltare şi de perfecţionare, iar atunci a decis să vină în Stup, hubul pe care Banca Transilvania l-a creat pentru a fi alături de antreprenorii români care au nevoie de un sfat, o direcţie sau de ajutor sub orice formă. „Stup e ca a doua mea casă. Am găsit o comunitate a oamenilor de afaceri aici. Deşi avem businessuri diferite, avem aceleaşi probleme, dar important este că aici găsim soluţii.“

„Primul lucru pentru care am venit în Stup a fost dezvoltarea şi formarea mea continuă, pentru a investi în mine, a mă perfecţiona”, a spus ea.

Cea mai mare provocare prin care businessul Andreei Pop a trecut a fost pandemia. Însă, ea a reuşit să depăşească acest moment de cumpănă şi a reorganizat totul pentru a putea continua activitatea în mediul online.

În scchimb, anul 2023, spune aceasta, a fost cel mai bun an al centrului, întrucât cifra de afaceri a depăşit 100.000 de euro.

„Ne aşteptam să trecem de pragul de 100.000 de euro în 2023. A avut loc şi o schimbare de mentalitate a oamenilor, au devenit mai disponibili pentru a accesa acest tip de servicii. În plus, a apărut şi concurenţa pe piaţă. Am păstrat modelul hibrid – în sală şi online – pe care l-am conturat în pandemie.”

Astăzi, echipa Centrului 9 luni numără opt specialişti - medici pediatri, consultanţi în alăptare, educatori prenatali, psihoterapeuţi şi consultanţi în somnul bebeluşului.

Anul acesta, dezvoltarea proiectului va merge în două direcţii: cursurile online preînregistrate pe care clienţii le pot cumpăra şi accesa oricând, de acasă şi introducerea unui specialist doula postpartum, acea persoană care merge acasă la proaspăta familie şi ajută părinţii la îngrijrea bebeluşului.

„Partea de online am creat-o pentru zonele din ţară în care accesul este o problemă. Vrem să ne adresăm categoriei de oameni pentru care distanţa sau orele fixe ale cursurilor sunt un impediment”, a punctat antreprenoarea.

Totodată, comunitatea pe care ea a regăsit-o în Stup îşi doreşte să o poată replica în businessul său. Andreea Pop îşi propune să dezvolte o comunitate fizică, în care părinţii nou născuţilor să nu se simtă singuri şi găsească sprijinul de care au nevoie în primele luni de viaţă ale bebeluşului. 

„În generaţiile trecute, această comunitate exista, iar naşterea naturală şi alăptarea erau lucruri fireşti. Întotdeauna erau acolo mamele, bunicile, dar astăzi ne-a dispărut această comunitate pentru că am devenit microurbanizaţi şi nu mai avem familia extinsă.”

De asemenea, fiecare părinte care a termină cursuri la Centrul 9 luni intră într-o altă comunitate a unor grupuri de suport unde vor avea acces la specilişti în primele trei luni după naştere, cea mai dificilă perioadă pentru părinţi.

Până astăzi, investiţiile în acest proiect antreprenorial, spune Andreea Pop, au ajuns la aproximativ 45.000 de euro. Povestea Centrului 9 luni merge mai departe, iar antreprenoriatul rămâne, pentru ea, o provocare în fiecare zi.

„Provocarea este cuvântul care defineşte cel mai bine experienţa mea ca antreprenor cu acest proiect”, a mai spus fondatoarea Centrului 9 luni.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania