Analiză

Ai fost condamnat? Statul poate să îţi confişte şi averea. Ce înseamnă "confiscarea extinsă"

Ai fost condamnat? Statul poate să îţi confişte şi averea. În ce condiţii poate fi confiscată averea în cadrul "confiscării extinse"

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

06.07.2011, 16:16 2452

Guvernul discută la această oră un proiect al MinisteruluiJustiţiei care urmează să consacre principiul "confiscării extinse"a averii şi ceea ce se numeşte în termeni juridici "sarcinainversării probei", o discuţie adusă în actualitate după ceproiectul prezidenţial de modificare a Constituţiei ar fi urmat săelimine din textul legii fundamentale paragraful care prevede,actualmente, că "averea dobândită se prezumă a fi licită".

Eliminarea din Constituţie a paragrafului potrivit căruia"averea dobândită se prezumă a fi licită" ar fi însemnat cădeţinătorul averii trebuia să demonstreze în faţa anchetatorilor,dacă i se cerea, că şi-a dobândit averea pe căi legale şi nuanchetatorii să dovedească că unele bunuri au fost obţinute ilegal,cum se întâmplă în prezent.

În faţa opoziţiei Curţii Constituţionale faţă de o asemeneamanieră de legiferare, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiectcare este acum discutat de Guvern şi care prevede că, în cazul uneipersoane condamnate pentru infracţiuni pentru care legea prevede opedeapsă cu închisoarea mai mare de 5 ani, instanţa poate dispuneşi confiscarea bunurilor condamnatului în aşa-numita "confiscareextinsă".

Confiscarea extinsă poate fi cerută când valoarea bunurilordobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci aniînainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiuniipână la data punerii în mişcare a acţiunii penale, depăşeşte în modevident veniturile obţinute de aceasta în mod licit. Instanţatrebuie convinsă că bunurile respective provin din activităţi denatura celor care au atras condamnarea.

Confiscarea extinsă înseamnă că bunurile confiscate vor fi şicele transferate de către persoana condamnată unui terţ, unuimembru al familiei sau unei persoane juridice asupra căreia aceastadeţine controlul. Pe scurt poate fi confiscată şi avereatransferară pe un alt nume, dacă instanţa crede că ea a fostdobândită în cadrul infracţiunilor care au adus condamnarea. Înacest caz, intervine "sarcina inversării probei", adică celcondamnat trebuie să demonstreze că şi-a dobândit averea licit,dacă vrea ca ea să nu-i fie confiscată.

Premierul Emil Boc a susţinut că persoanele corecte nu au a seteme pentru averea lor întrucât proprietatea rămâne garantată deConstituţie.

"Regula rămâne că orice avere este dobândită licit, dar, înanumite circumstanţe, în anumite situaţii - şi mă refer la cei careau săvârşit infracţiuni - în acele situaţii, trebuie ca acolo undeexistă o condamnare pentru infracţiune cel în cauză să facă eldovada că averea pe care o are este dobândită în manieră licită.",spune premierul.

"Confiscarea extinsă" se aplică şi în cazul condamnărilor pentrucorupţie sau pentru infracţiuni economico-financiare.

Opoziţia a anunţat că va vota acest proiect de lege caremodifică Codul penal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO