Analiză

Buletinul meteo al economiei româneşti în următorul an: unde răsare soarele şi ce industrii au nevoie de umbrele - INFOGRAFIC

Buletinul meteo al economiei româneşti în următorul an: unde răsare soarele şi ce industrii au nevoie de umbrele

Buletinul meteo al economiei româneşti în următorul an: unde răsare soarele şi ce industrii au nevoie de umbrele

Autor: Adrian Voicu

17.11.2010, 23:54 70

Incertitudinea măsurilor guvernamentale şi instabilitateamediului politic ar putea frâna revenirea economiei româneşti în2011, un an în care recâştigarea încrederii ar reprezenta gura deoxigen de care are nevoie economia românească, reiese dintr-oprezentare susţinută de Codruţ Pascu, managing partner al companieiRoland Berger Strategy Consultants în cadrul Galei ZF.

"Cred cu tărie că cel mai important factor pentru dezvoltarea petermen scurt şi mediu a economiei româneşti ţine de ceea ceenglezii numesc «revival of the animal spirits»", a spusPascu.
Într-un "buletin meteo" al economiei româneşti la nivel macro, darşi la nivel sectorial, consultantul Roland Berger a identificatsectoarele care nu vor avea nevoie de umbrele în 2011: farma,serviciile medicale private, dar şi producţia de aparate şiechipamente electrice.

"Venim după doi ani de zile în care mulţi au fost nevoiţi să iadecizii dificile cu privire la reduceri de costuri, la restrângereaactivităţii, la prioritizări, decizii care au avut impact asupraorganizaţiilor şi cred că a venit momentul să spuneţi că perioadade restrângere, de dificultate, prezintă pe de o parte oportunităţişi pe de altă parte se apropie de sfârşit."
Perspective pozitive există şi în industria auto, energie şiutilităţi, petrol şi gaze, logistică şi distribuţie, în timp ce lapolul opus norii se păstrează încă deasupra construcţiilor şiimobiliarelor, dar şi industriei textile.

"Factorul pozitiv pentru creşterea economică este şi creştereaproductivităţii muncii. Companiile mari şi medii vor performa pestemedie, se va reda gradual încrederea consumatorului. Un element desusţinere a economiei este industria prelucrătoare, unde trebuie săne construim în continuare avantaje competitive. Din punctul devedere al sectoarelor cu constanţă economică avem «zile cu soare»,pe când de partea serviciilor vedem «nori»", a explicat Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO