Analiză

Calcul ZF: Dacă va contribui la împrumutul către FMI, România ar putea plăti cel puţin 2 mld. euro ca să salveze zona euro

Autor: Alexandru Matei

09.12.2011, 15:23 642

România ar putea plăti 2 sau 4,4 miliarde de euro pentru a pune umărul la salvarea zonei euro dacă va contribui la împrumutul pe care UE vrea să îl dea FMI.

Ţările din afara zonei euro trebuie să contribuie cu 50 de miliarde de euro la împrumutul de 200 de miliarde de euro pe care Fondul Monetar Internaţional îl va primi de la băncile centrale din UE, bani ce ar putea fi folosiţi pentru a ajuta ţările cu probleme din zona euro.

În prezent nu se ştie clar dacă România va participa sau nu la acest acord. Premierul Emil Boc a declarat că din datele pe care le are, ţările care au un acord în derulare cu instituţia nu participă la acest împrumut, dar că se va şti exact la finalul întâlnirii.

Deocamdată nu este clar dacă această sumă va fi împărţită doar de statele semnatare ale declaraţiei date după prima zi a summit-ului de la Bruxelles sau de toate ţările din Uniunea Europeană.

În cazul în care toate cele zece ţări membre ale UE, dar care nu fac parte din zona euro, vor strânge această sumă, atunci România ar putea fi nevoită să plătească 2 miliarde de euro dacă formula de calcul aplicată va ţine cont de ponderea PIB-ului României în PIB-ul total al ţărilor din afara zonei euro, iar acest procent se va aplica sumei de 50 de miliarde de euro.

Ţările din afara zonei euro au un PIB cumulat de 3.076 de miliarde de euro, iar economia României, de 122 mld. euro, reprezintă 4% din această valoare.

În cazul în care este exclusă Marea Britanie, care a rămas singura ţară ce nu a fost de acord cu modificările tratatelor europene şi cu restul măsurilor decise azi-noapte, România ar putea plăti până la 4,4 miliarde de euro.

Ţările semnatare au la dispoziţie zece zile să hotărască dacă participă la această schemă sau nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO