Analiză

Datele macro faţă în faţă cu economia reală. Ce spun antreprenorii?

Datele macro faţă în faţă cu economia reală. Ce...

Autor: Mirabela Tiron, Claudia Medrega

18.03.2014, 00:07 389
Luna ianuarie a adus veşti preponderent bune de la principalii indicatori macro, după creşterea economică surprinzătoare de 3,5% din 2013, dar mediul de afaceri nu a resimţit încă la nivelul afacerilor avântul economiei din statistici şi nici populaţia nu simte o îmbunătăţire a nivelului de trai.

Motoarele producţiei industriale au con­tinuat să tureze peste aşteptări în ianuarie, ex­porturile sunt în ascensiune, iar inflaţia atinge minim istoric după minim istoric.

Chiar şi comerţul cu amănuntul a adus semnale încurajatoare, în timp ce bugetul şi contul curent al balanţei de plăţi au fost pe excedent. De cealaltă parte, construcţiile se prăbuşesc, povara creditelor apasă încă greu pe umerii românilor, insolvenţele rămân la un nivel ridicat, iar antreprenorii aşteaptă în continuare iniţiative care să încurajeze mediul de afaceri. Deşi cerută în repetate rânduri de către antreprenori, relaxarea fiscalităţii rămâne incertă în 2014.

„Veniturile Meda şi Vincon au fost în scădere în ianuarie cu 5%, şi, respectiv 7% faţă de ianuarie 2013. Cred că situaţia socială a consumatorilor este mai rea decât anul trecut. Am cules informaţii din 400 de magazine din toată ţara, în care ne vindem produsele şi am constatat că vânzările merg mai prost în general, nu doar la noi. Nu ştiu de unde apare creşterea la nivel macro, la noi nu se vede“, spune Luchi Georgescu, antrepre­noa­rea care controlează producătorul de me­zeluri Meda şi producătorul de vinuri Vincon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO