Analiză

Dupa agonie (pret dublu la gaze) a venit si extazul pentru producatorii de ingrasamite

03.08.2004, 00:00 84

E greu sa fii producator de ingrasaminte in Romania, dar incepe sa fie si interesant. Greu, pentru ca anul acesta esti nevoit sa cumperi gazul, principala ta materie prima, la un pret dublu fata de 2003. Interesant pentru ca, exact cand te pregatesti sa inchizi portile sau sa dai oameni afara, se intampla ceva. Anul trecut, acel ceva a fost programul guvernamental de subventionare a micilor agricultori, care a insemnat comenzi de 84 de milioane de dolari pentru producatorii de ingrasaminte. Anul acesta, evenimentele au fost mult mai putin predictibile: in mijlocul verii, cand cererea este de ingrasaminte este foarte scazuta, preturile au inceput sa creasca brusc, pentru aproape toate categoriile de produse. Si de la planuri pentru limitarea pierderilor, producatorii de profil (cei care au mai ramas in viata) au trecut la calcule de profit.
"Este incredibil ce se intampla. In loc sa scada, intr-o perioada in care in mod normal cererea de ingrasaminte este foarta mica, preturile cresc. La uree, de exemplu, pretul a crescut cu aproape 50% in ultimile doua luni", spune Victor Dobrescu, director general al Amonil Slobozia.
Amonil si-a oprit in primavara productia si estima ca va incheia anul cu pierderi de peste 4 milioane de dolari. Acum, compania a rechemat salariatii la munca si spera la un profit de 1,67 milioane dolari.
Principalele ingrasaminte produse de combinatele romanesti care mai functioneaza (Azomures Targu - Mures, Amonil Slobozia, Sofert Bacau si Doljchim) sunt ureea, azotatul de amoniu, nitrocalcarul, ingrasaminte lichide iar Azomures fabrica si NPK, un complex ce contine azotat de amoniu imbunatatit cu fosfor.
Majoritatea producatorilor exporta mai mult de jumatate din productie, in conditiile in care cererea de pe piata interna este foarte slaba.
Dintre toate categoriile de produse, cresterea cea mai spectaculoasa a avut loc la uree, produs care detine o pondere importanta in cifra de afaceri a majoritatii producatorilor.
Dupa cresterea normala din timpul toamnei si iernii, pretul ureei a coborat la 120 dolari/tona la inceputul primaverii, perioada in care Amonil, de exemplu, care produce ureea cu un cost de circa 150 dolari/tona, a decis sa opreasca productia.
Numai ca, in mod atipic, in loc sa se stabilizeze la o cotatie de 120 - 130 dolari/tona pana in toamna, cand cererea reincepe sa creasca, pretul a inceput in iunie o ascensiune puternica, care nu s-a oprit nici pana in prezent.
"La sfarsitul lui iunie, pretul a inceput sa creasca si a depasit nivelul de 155 de dolari/tona, moment din care ne-am hotarat sa repornim productia, cu gandul ca in toamna vom mai avea parte de o crestere usoara. Numai ca pretul a continuat sa creasca iar in prezent ureea se vinde cu 190 - 192 de dolari/tona", spune Dobrescu de la Amonil.
Cresterea pretului a luat prin suprindere pe majoritatea companiilor: Sofert Bacau, de exemplu, este si acum in revizie generala.
"A trebuit sa demaram un proces de investitii de 3,2 milioane de euro pentru o revizie ce nu a mai avut loc de zece ani. Vom reporni instalatiile in septembrie si vom pierde doua luni de crestere a pretului insa estimam ca preturile se vor mentine la acest nivel sau chiar vor creste din toamna", spune Ion Nicolae, patronul grupului Interagro, care controleaza Sofert.
Nicolae spune ca grupul va miza atat pe uree cat si pe nitrocalcar, al carui pret a crescut in ultimile doua luni cu circa 25%, pana la 148 dolari/tona.
"Cred ca pana la sfarsitul anului vom reusi sa atingem o cifra de afaceri de 100 de milioane de dolari, cu un profit de 5%", estimeaza Nicolae.



Ca la aluminiu si otel, tot Asia
Daca ascensiunea preturilor este evidenta pentru toti, mai putin clare sunt cauzele acestei cresteri.
Managerii combinatelor romanesti cred ca este vorba de convergenta mai multor factori: reducerea capacitatilor de productie la nivel mondial anul trecut, cresterea cererii de pe piata asiatica sau chiar speculatii ale caselor de comert.
"Cererea de ingrasaminte azotoase clasice a fost in scadere in 2003 si din cauza acestui fapt s-au inchis cateva combinate chimice avand acest obiect de activitate (doua astfel de combinate au fost inchise chiar in Statele Unite). De asemenea, a crescut cererea din partea Chinei, Asiei de Sud - Est", spune Angela Podina, director executiv al Azomures.
"Este posibil sa fie vorba si despre speculatii ale marilor case de comert, care cumpara acum sperand ca preturile vor continua sa creasca odata cu venirea toamnei. De asemenea, se estimeaza ca va creste pretul transportului maritim si unii utilizatori sau comercianti de ingrasaminte incearca sa isi formeze stocurile inca de acum", opineaza si Victor Dobrescu, director general al Amonil.
Ingrasamintele nu sunt singurele produse care au beneficiat de cresterea economiei asiatice (in special China): pretul otelului s-a dublat in ultimul an, al aluminiului a crescut cu 50% iar santierele navale au comenzi pana in 2007.
In domeniul ingrasamintelor lucrurile sunt insa mai complicate din cauza cresterii pretului gazelor naturale, care reprezinta circa 70% din costul total, si a investitiilor masive de mediu pe care producatorii romani trebuie sa le faca pentru a se alinia la normele Uniunii Europene.



De n-ar fi fost gazul
Pretul gazului in Romania aproape s-a dublat in ceva mai mult de 12 luni, de la 67 dolari/tona in luna februarie a anului trecut la 110 - 112 dolari/tona in prezent.
O parte din producatori spun chiar ascensiunea pretului gazului nu a fost absorbita inca integral de cresterea pretului ingrasamintelor.
?Cresterea pretului pe piata mondiala nu a acoperit cheltuielile suplimentare pe care societatea le-a avut cu plata gazului metan. Estimam ca anul acesta vom plati cu 24 de milioane de dolari mai mult pe gaz fata de anul trecut, pentru aceiasi cantitate. Pretul gazului a crescut si pe pietele externe, si aceasta fiind o cauza a cresterii pretului ingrasamintelor," spune Angela Podina de la Azomures.
Anul trecut, Azomures a avut o cifra de afaceri de 6.000 miliarde de lei (circa 159 milioane de euro) si un profit net de 407 miliarde de lei (aproximativ 10,8 milioane de euro). In lei, profitul companiei a fost de peste trei ori mai mare fata de 2002, iar vanzarile au inregistrat o crestere de 48%.
La fel ca si in cazul celorlalti producatori de ingrasaminte, o cauza importanta a cresterii vanzarilor Azomures a fost programul guvernamental de 84 de milioane de dolari.
Fiind cel mai mare combinat de profil din Romania, Azomures fost si principalul furnizor in cadrul programului. Compania a produs ingrasaminte pentru 20 de judete, cantitatea estimata fiind de 152.000 de tone (45% din total - n.r.). Valoarea comenzilor a fost, deci, de aproximativ 35 de milioane de dolari.
Pentru acest an, bugetul Azomures este pesimist la capitolul profit si optimist la cel al vanzarilor. Compania estimeaza venituri totale de 214 milioane dolari) dar un profit net de doar 200 miliarde de lei, de doua ori mai mic comparativ cu anul anterior.
Managerii companiei spun ca evolutia de pana in prezent nu anticipeaza depasirea tintelor din buget, in ciuda cresterii neasteptate a preturilor.
?Pana la aceasta data nu estimam ca indicatorii din bugetul de venituri si cheltuieli sa fie depasiti. De asemenea, nu stim nici daca pretul ingrasamintelor pe piata externa se va mentine in continuare la fel de ridicat", spune Angela Podina.
Reprezentantii Amonil si Sofert sunt mai optimisti, estimand ca pretul produselor va continua sa creasca odata cu venirea toamnei, atunci cand ar fi trebuit sa inceapa ascensiunea de fapt.
Industria romaneasca de ingrasaminte chimice a suferit un declin puternic dupa 1990. In urma acestuia, mai mult combinate au fost inchise iar cele care au rezistat, in afara de Azomures, nu se pot lauda ca o duc prea bine.
Sofert, de exemplu, mai are doar 550 - 600 de angajati, fata de 3.000 de angajati in urma cu trei ani.
In ciuda revirimentului din ultimii doi ani, industria este inca sub nivelul din 1993. Anul trecut, productia a fost, conform Institutului National de Statistica, de 1,16 milioane de tone, in crestere de la 921.000 de tone in 2002 datorita programului guvernamental.
Pentru anul acesta, companiile evita estimarile. Managerii lor se intreaba mai degraba ce or sa faca dupa ce vremurile bune se vor termina iar preturile vor reveni la normal probabil la fel de repede precum au crescut.



La Bursa, doar Amonil a castigat bine
Din cei trei producatori de ingrasaminte chimice tranzactionati la Bursa doar Amonil Slobozia a inregistrat in acest an o apreciere semnificativa a cursului actiunilor. Azomures Targu Mures se tranzactioneaza in prezent la un pret similar cu cel de la inceputul anului, iar Sofert Bacau a pierdut in ultimele sapte luni 15% din pretul de piata.
La inceputul anului o actiune Amonil se tranzactiona la 140 de lei, iar acum valoreaza 430 de lei. Cresterea, de peste 200% a venit in mai putin de doua saptamani, la finalul lunii iunie. Ceea ce parea la inceput o crestere de natura speculativa si-a gasit ulterior sustinerea in informatiile venite din partea companiei: rectificarea in sus a bugetului pe 2004 si renuntarea la planurile de inchidere temporara a fabricii datorita costurilor mari.
La cresterea actiunilor Amonil pe piata au reactionat si cele ale Sofert Bacau, care au urcat cu 50% in doua saptamani, dar au scazut la fel de repede, reluandu-si tendinta usor descendenta pe care o inregistrau de mai multe luni. Actiunile Sofert au la Bursa o lichiditate extrem de scazuta, motiv pentru care prezinta un interes destul de scazut pentru brokeri si investitori.
Singurul eveniment care a influentat vizibil evolutia actiunilor Azomures a fost data de referinta pentru acordarea dividendelor. Actiunile companiei au urcat atunci peste pragul de 4.000 lei/actiune, fata de pretul 3.200 de lei la care se tranzactionau la inceputul anului. Ulterior titlurile Azomures au stationat in intervalul 3.000 - 3.500 lei/actiune, limite intre care au avut loc si tranzactiile de ieri.
Rezultatele financiare ale producatorilor de ingrasaminte de pe primele trei luni nu sunt foarte relevante pentru investitori in privinta activitatii societatilor pentru ca varfurile cererii de ingrasamite de pe piata sunt lunile de primavara si cele din toamna. Toate cele trei companii vor publica, conform calendarelor financiare convenite cu Bursa de Valori, rezultatele financiare de la jumatatea anului saptamana viitoare.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO