Analiză

Surpriză plăcută: economia a scăzut cu doar 1,2% în 2010, în timp ce estimările erau de -2%

Surpriză plăcută: economia a scăzut cu doar 1,2% în 2010, în timp ce estimările erau de -2%

Autor: Claudia Medrega

15.02.2011, 23:59 55

Produsul Intern Brut a scăzut anul trecut cu 1,2%, contracţiaeconomiei fiind mai scăzută decât estimările analiştilor economicişi ale autorităţilor, care oscilau în jurul cifrei de 2%.

Economia României a crescut în ultimele trei luni ale anului2010 faţă de trimestrul precedent cu 0,1%, contrar aşteptărilorcelor mai mulţi analişti care anticipau scădere.

Analiştii spun că totuşi cifra a fost foarte aproape de zero şipoate să fie revizuită ulterior, semnul de plus sau minus fiind maipuţin relevant.

"Această cifră pozitivă poate fi explicată de revizuiri ale unordate din trecut. Cifra de -1,2% nu poate să fie explicată decâtdacă seriile istorice au fost revizuite. Este posibil să fierevizuiri semnificative atât pe 2010, cât şi pe 2009. Nu esteexclus ca minusul din primul trimestru să se fi transformat înplus. Dacă datele pentru 2009 nu au fost revizuite, se putea ajungela 1,2% doar dacă creşterea economică din primul trimestru a fostpe plus", a comentat Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al INGBank.

El a spus că în condiţiile în care scăderea economică din 2010este mai mică decât aşteptările sunt şanse mari să avem creştereeconomică mai mare de 0,2% în acest an.

Măsurile de austeritate adoptate de autorităţi, inclusivmajorarea TVA şi reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public,s-au văzut în dinamica PIB. După revenirea firavă a economiei înzona pozitivă în trimestrul al doilea, PIB-ul ajustat sezonier areintrat în teritoriul negativ în trimestrul al treilea. PIB-ul ascăzut în trimestrul al treilea cu 2,5% faţă de perioadacorespunzătoare a anului 2009, după ce în intervalul aprilie-iunie2010 declinul fusese de numai 0,5%. "În opinia noastră, revenireala creştere economică pozitivă în al patrulea trimestru din 2010pune România în poziţia revenirii pe creştere în 2011. Ne aşteptămca PIB-ul să crească cu 0,4% în 2011. O performanţă mai bună aeconomiei va ajuta la revenirea încrederii pieţelor", considerăanaliştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintrecele mai mari bănci din lume după active. Prognozele pentru 2011indică o creştere a economiei cu 0,5 -1,5 %.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO