Analiză

Viraj pesimist: si analistii, si oamenii de afaceri vad economia tot in scadere

07.06.2010, 23:00 26

Prelungirea recesiunii descurajeaza oamenii de afacerisi analistii

Inrautatirea perspectivelor de crestere a economiei survine unuival de optimism de la sfarsitul anului trecut si chiar de lainceputul lui 2010, cand cifrele vehiculate indicau un avans al PIBchiar de peste 2%.

La sfarsitul anului trecut, aproximativ 75% dintre cei 50 deoameni de afaceri si analisti consultati de ZF vedeau crestereeconomica. Acum cea mai mare parte, respectiv 85%, anticipeazaadancirea economiei in recesiune.

Chiar si FMI a revizuit deja de doua ori prognoza privindeconomia Romaniei in acest an. In aprilie, Fondul a modificatestimarea la 0,8%, fata de prognoza anterioara de 1,3%. O luna maitarziu, reprezentantii institutiei au spus ca estimeaza o stagnarea economiei sau chiar o contractie de 0,5%.

"Noi am crezut ca economia va creste (anul acesta - n. red.),dar acest lucru nu se va intampla. Eu cred ca produsul intern brutva scadea in 2010 cu minimum 2%. Practic ne vom intoarce cu treiani in urma", a afirmat Shachar Shaine, presedintele ConsiliuluiInvestitorilor Straini.

Shaine, care este si presedintele United Romanian BreweriesBereprod care ruleaza afaceri de circa

90 mil. euro, este de parere insa ca inclusiv in conditiileactuale Romania poate atrage noi investitori straini. Elmentioneaza insa ca este nevoie de o transparenta mai mare si de oreactie mult mai rapida din partea guvernului.

"Dupa cum merg lucrurile, este foarte posibil ca economia saramana pe minus si in acest an, avand in vedere masurile deajustare fiscale anuntate de Guvern. Daca aceste masuri vor fiaplicate, efectul se va vedea in consum - in scaderea puterii decumparare, dar si in dinamica preturilor. Un element cu impactpozitiv este efectul de baza favorabil, tinand cont de contractiaputernica inregistrata in 2009", a declarat Florian Libocor,economistul-sef al BRD.

El spune ca inregistrarea unei cresteri economice pozitive nutrebuie exclusa in totalitate, astfel ca in momentul de fata unscenariu mediu ar presupune un PIB intre -0,5% si +0,5%.

Pentru mai multe detalii click aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO