Austria

Deciziile strategice pentru piata bancara se iau la Viena

Deciziile strategice pentru piata bancara se iau la Viena

Click pentru imaginea marita

26.10.2007, 21:57 60

Doua din primele trei banci din sistem sunt detinute de grupuri financiare austriece, in timp ce in topul primilor zece jucatori de pe piata isi face loc inca un nume austriac. In aceste conditii, Viena are un cuvant greu de spus in formularea deciziilor strategice pentru sistemul bancar romanesc, chiar daca numarul jucatorilor austrieci este destul de redus, pe o piata de circa 40 de banci.
Austria s-a asezat in fotoliul de lider al investitorilor straini din sistemul bancar in 2005, cand grupul Erste a castigat licitatia pentru BCR, cea mai mare banca din sistem, si a ajuns astfel sa controleze circa 25% din piata.
Raiffeisen Bank, filiala unui alt mare grup austriac, se mentine de mai multi ani pe pozitia a treia in sistem, in functie de activele detinute, cu o cota de circa 9-10%.
Deciziile tactice ale bancilor din ultimii ani, de a externaliza o parte din portofoliile de credite pentru a evita partial costurile impuse de reglementarile BNR, fac tot mai dificila calcularea unor cote de piata exacte. Oricum, dominatia austriecilor este clara.
Cel de-al treilea grup austriac prezent in topul primilor zece jucatori pe piata locala este Volksbank. Plecand de la zero in urma cu sapte ani, Volksbank si-a facut loc in top ten anul acesta, in urma unei strategii agresive de crestere pe piata de retail.
Datele BNR de la sfarsitul anului trecut arata ca bancile austriece controlau ceva mai mult de 37% din activele din sistem. Practic, grupurile austriece concentreaza mai mult de jumatate din activitatea pe piata locala a bancilor straine, in conditiile in care, potrivit datelor BNR, institutiile de credit cu capital majoritar strain detineau 73% din activele din sistem.
Grupurile austriece participau la sfarsitul anului trecut cu ceva mai mult de 23% din capitalul total din sistemul bancar, fiind astfel cel mai important investitor strain. In structura investitiilor straine in domeniul bancar, Austria detinea o pondere de aproape 33%.
Pe locul al doilea se plasa Grecia, cu 23% din capitalul strain, in conditiile in care nu mai putin de sapte grupuri elene sunt prezente pe piata locala.
Dimensiunea importantei Vienei in deciziile strategice este completata de politica italienilor de la UniCredit, care au lasat BankAustria Creditanstalt sa coordoneze subsidiarele din regiunea Europei Centrale si de Est. Aceasta face ca si al patrulea jucator de pe piata locala, UniCredit Tiriac Bank, sa fie coordonat tot de la Viena, desi are capital majoritar italian.
Pe langa jucatorii din top ten, investitorii austrieci mai controleaza si singura banca specializata in acordarea de finantari auto de pe piata locala, Porsche Bank. Creata in urma cu trei ani, banca isi concentreaza operatiunile pe finantarea automobilelor vandute pe piata locala de grupul Volkswagen si pe sustinerea retelei de dealeri a Porsche Romania.
Continand in zona jucatorilor specializati, austriecii sunt prezenti si pe nisa economisirii-creditarii in domeniul locativ, prin Raiffeisen Banca pentru Locuinte, un jucator detinut de Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwabisch Hall Germania.
De asemenea, austriecii sunt prezenti pe piata finantarilor pentru administratiile locale, prin biroul de reprezentare al Dexia-Kommunalkredit de la Bucuresti. Dexia-Kom, un joint-venture intre belgienii de la Dexia si austriecii de la Kommunalkcredit, este specializata in acordarea de finantari pentru municipalitati in regiunea Europei Centrale si de Est. Pe piata locala, banca acorda finantari cross-border, prin intermediul biroului de reprezentare pe care il opereaza la Bucuresti.
Toate cele trei grupuri austriece care au filiale locale (Erste, Raiffeisen si Volksbank) au construit in jurul bancilor pe care le opereaza pe piata locala structuri de grupuri financiare. Astfel, capitalul austriac are ponderi importante si pe piata de leasing, in serviciile de brokeraj, managementul activelor sau consultanta.
In conditiile in care nu au mai ramas banci importante de preluat, Austria are sanse bune sa ramana cea mai importanta prezenta din sistemul bancar local in anii urmatori.
De altfel, Erste a stabilit tinte ambitioase de crestere pentru BCR, in conditiile in care trebuie sa recupere investitia de 3,75 miliarde de euro pe care a facut-o pentru a intra pe piata. Si Raiffeisen este in plin proces de expansiune, dupa ce in 2006 a trecut printr-un proces de rearanjare a retelei teritoriale, care ii incetinise cresterea.
La jumatatea anului, BCR ajunsese la active de 16 miliarde de euro, in timp ce activele Raiffeisen (raportate de grup la Viena) se apropiau de
5 miliarde de euro. Austriecii sunt in plin proces de expansiune a retelelor de unitati, intreaga piata mergand de altfel spre o crestere a densitatii teritoriale.
BCR opereaza circa 530 de unitati, avand astfel a doua retea ca extindere dintre bancile private, dupa cea a BRD, care a trecut de 700 de unitati. Raiffeisen a ajuns in prezent sa opereze 381 de unitati, dupa ce a inaugurat peste 110 locatii de la inceputul anului.
Volksbank si-a extins reteaua pana la circa 200 de unitati, dupa ce a implementat de anul trecut un model de agentii operate in franciza, care i-a permis sa atenueze costurile legate de expansiunea teritoriala.
BCR si Raiffeisen nu au publicat pana acum rezultatele pe primele noua luni ale anului. In schimb, Volksbank a anuntat o triplare a creditelor acordate comparativ cu septembrie anul trecut, ajungand la 1,79 miliarde de euro la sfarsitul lunii trecute.
Principalul motor de crestere a fost retailul, austriecii ajungand sa vanda lunar credite de 150 de milioane de euro pe acest segment in ultima perioada.
Volksbank a reusit sa-si majoreze si castigurile, desi intr-un ritm mai lent. Dupa primele noua luni, banca realizase un profit brut de 16,2 milioane de euro, fata de 10 milioane de euro, cat obtinuse in aceeasi perioada a anului trecut. La sfarsitul lui septembrie, activele bancii ajunsesera la 2,7 miliarde de euro, in crestere cu 166% fata de septembrie 2006. In aceste conditii, cota de piata a Volksbank a urcat la 4%, de la 2,3% la inceputul anului, iar banca si-a consolidat pozitia in topul primilor zece jucatori.
Grupul Raiffeisen va anunta la Viena pe 8 noiembrie rezultatele financiare pentru primele trei trimestre, iar raportul va contine informatii privind si subsidiara locala.
Erste va anunta rezultatele aferente primelor noua luni pe 30 octombrie. Austriecii au schimbat recent conducerea BCR, numind un nou CEO, pe Manfred Wimmer, care l-a inlocuit pe Nicolae Danila. Despartirea lui Danila de BCR a luat prin surprindere piata, astfel ca au aparut zvonuri potrivit carora decizia ar fi avut la baza diferente de viziune asupra ritmului de creditere al bancii, in conditiile in care austriecii doresc o dezvoltare foarte rapida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO