Auto

Anvelopele "de iarnă" nu sunt bune iarna

Anvelopele "de iarnă" nu sunt bune iarna

Autor: Bogdan Alecu

06.11.2011, 10:16 13987

Cei care au achiziţionat în anii trecuţi anvelope notate doar "Alpin", "Winter" sau "Mountain" fără marcajul "M plus S" sunt nevoiţi în acest an să le schimbe cu unele noi, potrivit Ministerului Transporturilor.

Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate, dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M plus S, M.S., M&S), conform Directivei Consiliului 92/23/CE privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54", au spus oficialii ministerului.

Astfel, cu toate că un conducător auto a cheltuit cel puţin 1.000 de lei anul trecut pentru a achiziţiona un set de anvelope de iarnă, acesta este obligat, prin lege, de la 1 noiembrie 2011, să cumpere un alt set în cazul în care va rula pe un drum acoperit cu gheaţă, zăpadă sau polei. Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M plus S (sau M.S, sau M&S).

În acelaşi timp, RAR şi Ministerul Transporturilor nu recomandă anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Noua legislaţie a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 31 ianuarie din acest an., asigurându-se astfel o perioadă de timp de 9 luni pentru ca cei vizaţi de noua legislaţie să intre în conformitate.

În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, sancţiunea pentru nerespectarea prevederilor legale se aplică conducătorului auto de către reprezentanţii Poliţiei Rutiere conform OUG nr.195/2002, valoarea amenzii fiind de 600 - 1400 lei Êşi se face venit integral la bugetele locale.

În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, sancţiunea pentru nerespectarea prevederilor legale se aplică, după caz, operatorilor de transport/întreprinderilor sau conducătorilor auto de către inspectorii de trafic ai ARR sau reprezentanţii Poliţiei Rutiere conform OUG nr.109/2005, valoarea amenzii fiind de 2.500 Ð 4.000 lei şi se face venit integral la bugetul de stat sau bugetele locale, după caz. Dacă fapta constatată are ca efect şi blocarea unui sector de drum, sancţiunea contravenţională este de 5.000 Ð 8.000 lei plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Statele europene care stabilesc obligativitatea ãgenerală" de utilizare a anvelopelor de iarna în anumite perioade calendaristice şi în funcţie de condiţiile meteorologice sunt Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia-Herţegovina, Slovenia. Două state au reguli chiar mai stricte, în sensul că utilizarea nu este condiţionată de condiţiile meteorologice: Suedia şi Norvegia.

Cu unLIKEla pagina de Facebook a Ziarului Financiar (www.facebook.com/ZiarulFinanciar) veţi fi conectaţi în timp real la cele mai importante ştiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO