Auto

BMW pregăteşte un concurent pentru Porsche 918 Spyder – Vision EfficientDynamics

BMW pregăteşte un concurent pentru Porsche 918 Spyder – Vision EfficientDynamics

BMW Vision EfficientDynamics

Autor: Bogdan Alecu

09.11.2010, 11:00 23

Hibridele supersport par a fi noul trend în industria auto,având în vedere conceptele mărcilor premium. După ce Porsche aprezentat la Geneva 918 Spyder, model supersport care poateaccelera de la 0 la 100 km/h în 3,2 secunde şi să atingă o vitezămaximă de 320 km/h cu un consum mediu de numai 3,0 litri, iarJaguar noul C-X75, hibrid care utilizează microturbine pe gazpentru a alimenta cele patru motoare electrice, acum BMW vine cuVision EfficientDynamics. Acesta, la fel ca şi Porsche 918 Spyderva intra în producţia de serie.

BMW Vision EfficientDynamics, propulsat de tehnologia BMWActiveHybrid, a fost prezentat în cadrul Salonului AutoInternaţional de la Frankfurt IAA în 2009 sub forma unui automobilsport cu patru locuri, cu un design spectaculos. Cu o gamă largă decomponente adaptate din producţia de serie, acest prototip s-abucurat de o primire pozitivă din partea publicului. În cadrulSalonului de la Leipzig, BMW a prezentat un automobil echipat cu ovarietate de tehnologii pentru traficul cotidian, al cărui punct depornire este studiul BMW Vision EfficientDynamics. Aceastăprezentare a oferit reprezentanţilor presei cea dintâi ocazie de aafla cum este să conduci un automobil cu 2 plus 2 locuri, propulsatde un sistem hibrid inovator.

Prototipul BMW Vision EfficientDynamics are o înălţime de 1,24metri şi păstrează proporţiile caracteristice BMW: console scurte,capotă lungă şi ampatament mare. Uşile de forma aripilor asigurăaccesul facil pentru ambele rânduri de scaune, în timp cenumeroasele elemente aerodinamice reduc coeficientul de rezistenţăla valoarea de Cx 0,22. Combinaţia între un motor turbodiesel cutrei cilindri şi două propulsoare electrice, câte unul pe fiecarepunte, permit atingerea unei puterii totale a sistemului de 241kW/328 CP. Configuraţia inovatoare a tehnologiei BMW ActiveHybridîn combinaţie cu un motor diesel avansat permit realizarea unorperformanţe de automobil sport cu un consum de maşină compactă.Doar 4,8 secunde sunt necesare pentru accelerarea de la 0 la 100km/h, în timp ce consumul mediu, în ciclul de testare EU (KV01),este de 3,76 litri/100 kilometri şi un nivel al emisiilor CO2 de 99grame per kilometru.

De asemenea, prototipul BMW Vision EfficientDynamics poatefuncţiona şi în modul plug-in. Acumulatorul litiu-ion, dispus înzona mediană într-un element longitudinal al şasiului şi realizatspecial pentru acest automobil sport hibrid, poate fi alimentatcomplet de la o sursă convenţională de curent, în doar două ore şijumătate. Utilizarea exclusivă a energiei electrice permite ocălătorie fără nici un fel de emisii pe o rază de maximum 50kilometri, în timp ce un rezervor pentru motorină, cu capacitateade 24 litri, extinde raza de operare până la 700 kilometri.

BMW Group realizează în acelaşi timp şi o serie extinsă de testeîn condiţii normale de utilizare cu automobile electrice. Alăturide MINI E, prezentat în 2009, noul BMW ActiveE va intra de asemeneaîn programul de teste pentru a pregăti debutul de serie a primuluimodel electric BMW sub conceptul de Megacity Vehicle. Acesta esteprogramat să intre în producţie în 2013 la fabrica din Leipzig.

Anunţul pregătirii BMW Vision Efficient Dynamics pentruproducţie în cadrul fabricii de la Leipzig, coincide cu demarareaunei investiţii importante de peste 400 milioane Euro în aceastalocaţie pentru extinderea fabricii până în 2013, pentru lansareaautomobilelor electrice Megacity Vehicle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO